به گزارش بانک و صنعت،اما چون قیمت شکر در این مدت افزایش یافت، زنبورداران به دلیل کمبود نقدینگی و توان مالی موفق به تامین به موقع نهاده شکر برای زنده نگه داشتن زنبورهای عسل در موعد کمبود شهد نشدند.
میر محسن موسویان با بیان اینکه بر اساس برآوردهای میدانی و بررسی های انجام شده از اسفندماه سال گذشته تا اردیبهشت سال جاری، 30 تا 55 درصد از جمعیت زنبورهای عسل بر اثر عوامل مختلف تلف شده اند، گفت: خشکسالی و کاهش بارش یا بارش بی موقع باران باعث شد که شهد و گرده گل ها از بین بروند و جمعیتی از زنبورها به این عنصر مهم دسترسی نداشته باشند و تلف شوند.
وی ادامه داد: عدم تامین به موقع نهاده مورد نیاز برای تغذیه زنبورهای عسل نیز عامل دیگر این تلفات بود. در برخی از فصول سال یعنی زمستان و پاییز که دسترسی به گرده گل دشوار می شود بایستی تغذیه زنبورها با شربت شکر انجام شود. اما چون قیمت شکر در این مدت افزایش یافت و به یکباره از 6650 تومان به 11 هزار و500 تومان رسید، زنبورداران هم به دلیل کمبود نقدینگی و توان مالی موفق به تامین به موقع نهاده شکر برای زنده نگه داشتن زنبورهای عسل در موعد کمبود شهد نشدند.
7هزارتن شکر دریافت کردیم
مدیرعامل اتحادیه سراسری زنبورداران ایران اضافه کرد: با وجود اینکه از شرکت بازرگانی دولتی برای دریافت شکر با قیمت مصوب، حواله 20 هزارتنی دریافت کرده بودیم، اما این افزایش قیمت ها باعث شد که تشکل ها نتوانند همه این سهمیه را جذب کنند و تنها 7000 تن آن دریافت شد.
صنعت زنبورداری حمایت نمی شود
وی اضافه کرد: متاسفانه صنعت زنبورداری کشور با وجود نیاز آشکار به شکر، سهمیه خالصی ندارد و حتی حمایت نیز نمی شود و دریافت شکر آنها براساس پیگیری ها در سال های مختلف متفاوت است.
صنعت زنبورداری کشور با وجود نیاز آشکار به شکر، سهمیه خالصی ندارد و حتی حمایت نیز نمی شود و دریافت شکر آنها براساس پیگیری ها در سال های مختلف متفاوت است.موسویان شیوع و بروز بیماری نوزما (بیماری واگیردار در میان زنبورهای عسل) را عامل دیگر بروز تلفات در جمعیت این حشرات در این مقطع زمانی دانست.
این فعال بخش خصوصی در ادامه به عامل دیگر تلفات زنبورها اشاره کرد و گفت: در اردیبهشت و خردادماه نیز درخت ها و زمین های زراعی و باغی بدون هماهنگی و اطلاع رسانی به زنبورداران سمپاشی شدند که متاسفانه در این سمپاشی ها از سمومی هم استفاده شد که در کشورهای پیشرفته از چرخه مصرف خارج شده اند. استفاده از این سموم نیز در نهایت منجر به تلفات بخش دیگری از زنبورهای عسل و از بین رفتن کندوها شد. بدون اینکه کسی زیان وارده از این طریق به زنبورداران را متقبل شود.
استفاده از شربت شکر برای تغذیه مصنوعی الزامی است
وی در بخش دیگری از صحبت هایش به اثرات استفاده از شربت شکر در تغذیه زنبورها در فصولی از سال الزامی است اشاره کرد و گفت: استفاده از شربت شکر علاوه بر زنده نگه داشتن زنبورهای عسل در اوایل سال باعث تحریک ملکه برای تخم ریزی بیشتر نیز می شود. طبیعتا هرچه ملکه بیشتر تخم ریزی کند، کندو نیز جمعیت بالاتری خواهد داشت و قوی تر خواهد بود. در واقع اگر این تغذیه مصنوعی در مقطع فصل بهار نباشد، کندوها نیز از بین می روند.
ملکه آلوده می تواند بیماری را به کل کندو سرایت دهد
وی دربخش دیگری از صحبت هایش به قاچاق ملکه نیز اشاره کرد و گفت: مهمترین علت قاچاق ملکه این است که کیفیت ملکه هایی که خارج از کشور تولید می شوند در شهدآوری نسبت به ملکه های ایرانی بالاتر است. طبیعی است که زنبورداران برای اینکه زندگیشان بچرخد، به دنبال ملکه بهتری هستند. بنابراین قاچاق ملکه رواج بسیاری دارد و ورود آن به کشور نیز بسیار ساده است.
مدیرعامل اتحادیه سراسری زنبورداران ایران با بیان اینکه قاچاق ملکه مشکلات بسیاری را برای پیشگیری از شیوع برخی بیماری ها ایجاد کرده، اظهار کرد: وقتی قاچاق صورت می گیرد زنبورها از نظر بیماری توسط سازمان دامپزشکی کشور کنترل نمی شوند. به همین دلیل ممکن است ملکه آلوده وارد کشور شود و منجر به بروز عارضه یا بیماری در باقی زنبورها نیز شود.
اجازه واردات قانونی ملکه داده نمی شود
به گفته وی موسسه تحقیقات دامی وزارت جهادکشاورزی اقداماتی در راستای اصلاح نژاد ملکه ایرانی برای افزایش بهره وری انجام داده است، اما شوربختانه نتیجه به دست آمده، مد نظر زنبورداران کشورمان نیست. از طرفی این موسسه با توجیه اینکه ممکن است ذخایر ژنتیکی ملکه ایرانی از بین برود، اجازه واردات قانونی ملکه اصلاح نژاد شده و متناسب با اقتصاد روز زنبورداران را نمی دهد.
قوانین بازدارنده ای برای جلوگیری از تولید عسل تقلبی وجود ندارد
موسویان در بخش دیگری از صحبت هایش با اشاره به اینکه سه نوع عسل در کشور وجود دارد، گفت: یک نوع عسل طبیعی است که برای تولید آن زنبورعسل تنها از شهد گل در زمان ذخیره سازی عسل استفاده می کند. عسل دیگر ترکیبی از شهد گل و تغذیه مصنوعی یعنی همان شربت شکر برای زنبورهاست. نوع دیگر آن، عسل زنبورندیده یا شبه عسل یا عسل تقلبی است که در واقع نمی توان نام عسل روی آن نهاد. این عسل در کارگاه ها و با استفاده از موادی چون آب، شکر، اسانس، گلوکز و جوهرلیمو تولید می شود و متاسفانه به دلیل قیمت بسیار پایین و مشکل مردم در شناخت تفاوت های آن با عسل طبیعی، فروش و سود خوبی برای متقلبان در این بازار دارد.
وی اضافه کرد: افزایش شبه عسل ها در بازار ناشی از عدم نظارت بر بازار و عدم برخورد جدی مراجع قضایی با متخلفان است. چرا که جریمه هایی که برای این افراد تعیین می شود بازدارنده نیست و قانون قوی و الزام آور نیز در این زمینه وجود ندارد.
افزایش شبه عسل ها در بازار ناشی از عدم نظارت بر بازار و عدم برخورد جدی مراجع قضایی با متخلفان است. چرا که جریمه هایی که برای این افراد تعیین می شود بازدارنده نیست و قانون قوی و الزام آور نیز در این زمینه وجود ندارد.عسل شناسنامه دار تهیه کنید
این فعال صنعت زنبورداری کشور بهترین راه تشخیص عسل تقلبی از اصل را خریداری این محصول از مراکز معتبر و مورد تایید اتحادیه سراسری زنبورداران ایران و استفاده از عسل های شناسنامه دار دانست.
درصد کمی از زنبورداران تحت پوشش بیمه هستند
مدیرعامل اتحادیه سراسری زنبورداران ایران در پایان به بیمه تامین اجتماعی زنبورداران اشاره کرد و گفت: با وجود تلاش های بسیار برای برقراری بیمه تامین اجتماعی زنبورداران و اخذ مصوبه آن برای قانون بودجه 1400 در اسفند 1399 اما هنوز اجرای این مهم محقق نشده است و بخش زیادی از زنبورداران هنوز تحت حمایت دولت قرار نگرفته اند؛ تا جایی که هنوز از 100 هزار زنبوردار فقط 3000 نفر در مقطع اولیه اجرای آن در حدود 10 سال پیش بیمه شدند که این موضوع جای تاسف دارد. بنابراین نیاز است که دولت با اجرای بیمه 30 هزار زنبوردار جدید که در قانون بودجه 1400 لحاظ شده است، حمایت های بیشتری از زنبورداران داشته باشد و با وجود موافقت سازمان تامین اجتماعی با بیمه این تعداد از زنبورداران، این سازمان نیز منتظر تامین بودجه جهت اجرای آن از سوی سازمان برنامه و بودجه است.