به گزارش پایگاه تحلیلی خبری بانک و صنعت، برخی از کارشناسان معتقدند این موضوع نشاندهنده آن است که هنوز سرمایهگذاران اعتماد کافی به بازار سرمایه ندارند و پولهای خود را به این بازار وارد نمیکنند. شاید نیاز است دولت و سازمان بورساقداماتی را در نظر بگیرد تا اعتماد سلبشده سرمایهگذاران به بازار سرمایه بازگردد.
چشمانداز مثبت بورس
یکی از کارشناسان ارشد بازار سرمایه معتقد است بازار سرمایه با کمبود نقدینگی درگیر است و در حال حاضر مهمترین مشکل آن بهشمار میآید.
ابوالقاسم آقادوست با اشاره به اینکه در سالهای اخیر جذابیت بازار پول و سپردهها بهدلیل سودهای بسیاری که پرداخت میکردند زیاد بود، بیان کرد: به دلیل این میزان سود، بسیاری از سرمایهگذاران نقدینگیهای خود را وارد بانکها کردند و بدون قبول ریسک، سودهای مناسبی بهدست آوردند، به همین دلیل بازار سرمایه با رکود روبهرو شد.
وی در ادامه بیان کرد: در اواخر سال گذشته به دلیل اخبار مثبت هستهای و اجراییشدن برجام، بازار سرمایه روند صعودی به خود گرفت اما به دلیل کمبود نقدینگی نتوانست خود را احیا کند و روند پرحجم معاملات ادامه پیدا نکرد.
آقادوست با اشاره به اینکه دولت در ماههای اخیر اقدام به کاهش سود سپردههای بانکی کرده است، اظهار کرد: در ماههای اخیر حجم معاملات بورسی آرام آرام افزایش پیدا کرده اما هنوز سرمایهگذاران به دلیل وضعیت خاصی که کشور دارد و مسئله رکود، اعتماد لازم به بازار سرمایه وجود ندارد تا پولهای خود را به این بازار وارد کنند.
این کارشناس ارشد بازار سرمایه با اشاره به اینکه کمبودن نقدینگی منجر به نوسانیشدن شاخص کل در بازار سرمایه شده است، بیان کرد: سرمایهگذاران به دلیل کماعتمادی که به بازار سرمایه دارند، بخشی از سپردههای خود را که از بازار پول رها شده وارد بازار سرمایه نمیکنند.
وی افزایش قیمتهای جهانی کامودیتیها را عامل مثبت بر بازار سرمایه دانست و اظهار کرد: از سوی دیگر قیمتهای جهانی کامودیتیها مدتی است بهبود پیدا کرده و افزایش یافته اما بهدلیل رکود اقتصادی کشور، این رشد قیمتی نتوانسته تاثیر چندانی بر سهام بازار سرمایه داشته باشد.
آقادوست با اشاره به اینکه صنعت ساختوساز و مسکن میتواند موجب حرکت بازار سرمایه شود، بیان کرد: به دلیل رکود بخش مسکن بسیاری از سرمایهها در این صنعت فریز شده و از آنجایی که رونق در این صنعت موجب حرکت دیگر صنایع نیز خواهد شد، بنابراین باید ساختوساز رونق گیرد تا بسیاری از شرکتهای بورسی که در این زمینه و صنایع وابسته به آن فعالیت میکنند، از رونق برخوردار شوند.
وی در ادامه بیان کرد: رکود اقتصادی موجب شده تولیدکنندگان فروش چندانی نداشته باشند و به تبع آن، سودآوری این شرکتها نیز با کاهش روبهرو شود. آقادوست پیشبینی کرد تا پایان سال 95 چشمانداز بورس مثبت باشد و حجم و ارزش معاملات در بازار سرمایه با افزایش روبهرو شده و روند شاخص کل نیز افزایشی شود.
این کارشناس ارشد بازار سرمایه به ریسکهای سیستماتیک در این بازار نیز اشاره کرد و گفت: در نیمه دوم سال95 اتفاقات سیاسی نیز بر بازار سرمایه اثرگذار خواهد بود که از آن جمله میتوان به انتخابات ریاستجمهوری امریکا اشاره کرد. این انتخابات به صورت تاریخی همیشه بر بازار سرمایه کشور اثرگذار بوده و امسال نیز بهطور حتم بر بازار سهام تاثیر میگذارد.
آقادوست با اشاره به اینکه سال آخر دولت تدبیر و امید است و بهطور قطع دولت در این سال اقداماتی برای بهبود بازار سرمایه در نظر خواهد گرفت، بیان کرد: تحولات در سازمان بورس امیدواریها را به آینده این بازار افزایش داده و در 3 ماهه چهارم آثار آن بر بازار سرمایه بیشتر هویدا میشود و از سوی دیگر دولت از برنامههای اقتصادی خود دفاع خواهد کرد و آثار مثبتی بر بازار سرمایه میگذارد.
ریزش 324 واحدی شاخص کل
بازار سرمایه روز گذشته ریزش پیدا کرد و به این ترتیب شاخص با افت 324واحدی روبهرو شد و به77هزار و 757 واحد رسید. تالار حافظ در معاملات روز گذشته، سرمایهگذاران در این روز، بیش از 783میلیون برگه و حقتقدم در بازار دستبهدست کردند که ارزش این مبادلات بیش از یکهزار و 614 میلیارد ریال بود و در 50 هزار نوبت معاملاتی انجام شد.
در روز گذشته سرمایهگذاری غدیر، فولاد مبارکه اصفهان، صنایع پتروشیمی خلیجفارس، بانک خاورمیانه، معدنی و صنعتی چادرملو، پالایش نفت اصفهان و پالایش نفت بندرعباس دارای بیشترین تاثیر منفی بر شاخص کل بهعنوان مهمترین متغیر بورسی بودند.
همچنین در نخستین روز معاملاتی هفته ریختهگری تراکتورسازی ایران، ایران ارقام، سیمان کارون، سرامیکهای صنعتی اردکان، آهنگری تراکتورسازی ایران، داروپخش و کارخانجات قند قزوین بیشترین افزایش قیمت را تجربه کردند. بیشترین کاهش قیمت نیز در این روز متعلق به بینالمللی محصولات پارس، بانک خاورمیانه، دادهپردازی ایران، کشاورزی و دامپروری مگسال، چینی ایران، سیمان دورود و لعابیران بود و این نمادها در انتهای جدول معاملات قرار گرفتند. همچنین در این روز سرمایهگذاران طولانیترین صفهای خرید را برای ایران ارقام، صندوق س. پارند پایدار سپهر، مشارکت شهرداری اصفهان، صکوک فولاد کاوه کیش، دارویی رازک، آهنگری تراکتورسازی ایران و سرامیکهای صنعتی اردکان تشکیل دادند. در مقابل نمادهای ماشینسازی اراک، صندوق س. پارند پایدار سپهر، مشارکت شهرداری شیراز، صندوق س. پاداش سهامداری توسعه1، مشارکت شهرداری مشهد، فولاد امیرکبیر کاشان و خوراک دام پارس با سنگینترین صفهای فروش به کار خود پایان دادند.
گفتنی است در روز گذشته معامله بلوکی سرمایهگذاری غدیر با 199میلیون سهم به ارزش 437میلیارد ریال در صدر بیشترین حجم و ارزش معاملات قرار گرفت و پس از آن سایپا با معاملاتی به حجم 100میلیون سهم به ارزش 119میلیارد ریال و سرمایهگذاری سایپا با معاملاتی به حجم 72میلیون سهم به ارزش 92میلیارد ریال در جایگاههای دوم و سوم قرار گرفتند.
سخن آخر...
وضعیت بازار سرمایه به کلیت اقتصاد برمیگردد. بنابراین در صورتی که وضعیت اقتصادی خوب باشد، بازار سرمایه هم وضعیت خوبی را سپری خواهد کرد.
در سالهای اخیر به دلیل رکود اقتصادی حاکم بر کشور، بسیاری از بنگاههای تولیدی تعطیل شدهاند یا کمتر از ظرفیت خود تولید میکنند. از سوی دیگر مدتی است شرکتهای تولیدی منابع مالی و مواد اولیه مورد نیاز خود را ندارند که این موضوع به کاهش (ئیپیاس) آنها دامن زده است. اما نکته مهم آن است که نباید انتظار داشت یک شبه مشکلات اقتصادی این بنگاهها از میان برود بلکه حدود 1سال زمان میبرد تا شرکتها تولیدشان به مقدار مطلوب رسیده و (ئیپیاس) شان افزایش یابد.
منبع: گسترش صمت