به گزارش بانک و صنعت به نقل از روابط عمومی سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات شهرداری تهران، مراسم افتتاحیه چهارمین همایش «تهران هوشمند» پیش از ظهر امروز، دوشنبه 14 تیرماه، با حضور و سخنرانی محسن هاشمی رفسنجانی، رئیس شورای اسلامی شهر تهران، سورنا ستاری، معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری، پیروز حناچی، شهردار تهران، محمد فرجود، مدیرعامل سازمان فاوای شهرداری تهران و سایر مسئولان و کارشناسان برگزار شد.
هدف هوشمندسازی؛ بهبود حکمرانی شهری
رئیس شورای اسلامی شهر تهران در مراسم افتتاحیه این همایش طی سخنانی با بیان این که هوشمندسازی یکی از رویکردهای مهم شورای پنجم بوده و شهرداران در دوره های مختلف به این موضوع توجه داشته اند، اظهار کرد: بحث هوشمندسازی شاید پنجاه سال در شهرداری تهران عمر دارد و حتی سال های قبل از انقلاب پرداختن به آن آغاز شده. جرقه هوشمندسازی با موضوعاتی مثل پرسنلی و حقوق و دستمزد در شهرداری شکل گرفت.
هاشمی رفسنجانی در ادامه با تاکید بر اینکه خوشبختانه هوشمندسازی به تدریج جای خود را در شهرداری تهران باز کرد، گفت: هدف اصلی هوشمندسازی، بهبود حکمرانی شهری بوده است. افزایش بهر ه وری، کاهش نارضایتی ها، تسریع و تسهیل ارائه خدمات، مبارزه با فساد و تبعیض و رانت باید در روند هوشمندسازی و در قالب بهبود حکمرانی دیده شود.
مردم در شهر هوشمند تحت آموزش مداوم هستند
سورنا ستاری، معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری دیگر مهمان مراسم آغازین چهارمین همایش «تهران هوشمند» بود که به صورت برخط به ایراد سخن پرداخت. او با بیان این که شهر هوشمند بیش از هرچیزی بستر آموزش برای همه افراد تا لحظه نهایی حیات است و مردم در یک شهر هوشمند تحت یک آموزش مداوم هستند، خاطرنشان کرد: برای هر اقدامی در شهر نیاز به استفاده از اپلیکیشن ها داریم لذا این آموزش مداوم وجود دارد. نکته قابل توجه دیگر این است که در تهران میزبان بهترین دانشگاه های کشور هستیم. هدف اصلی دانشگاه ها تغییر جامعه اطراف خود است. دانشگاهی که اطراف خود را اصلاح نکند جامعه را چگونه می تواند بهبود بخشد؟
ستاری تصریح کرد: تاثیر پذیری دانشگاه ها و تاثیر گذاری آنها بر محیط اطراف نکته مهمی است که باید به آن توجه کنیم و به وضوح آن را در شهر ببینیم.
اصلاح روند اداره امور، نیازمند شفافیت است
پیروز حناچی، شهردار تهران نیز دیگر سخنران مراسم افتتاحیه این همایش بود. او در این مراسم طی سخنانی با بیان اینکه امروز می توانیم بگوییم اپلیکیشن «تهرانِ من» به چیزی حدود 3 میلیون نفر کاربر و شهروند تهرانی سرویس دهی می کند که به لحاظ تعداد جزو موارد نادر است، اظهار کرد: در این دوره برنامه هایی را از مقیاس محلات شروع کردیم و با محله محوری به دنبال هدف بهبود زندگی بودیم. بسیاری از برنامه هایی که در حوزه محلات مورد توجه ما بود از طریق برنامه تهران من در اختیار شهروندان قرار گرفته است.
حناچی ادامه داد: همچنین سامانه شفافیت نیز در این دوره شکل پیدا کرد که البته کار سختی بود، ما با مجموعه غیرشفافی مواجه بودیم که هیچ اطلاعاتی از آن درز نمی کرد. اما این مسیر را دنبال کردیم و تمامی اطلاعات آن را روی سامانه قرار دادیم.
وی تاکید کرد: امروزه اگر نقدی به شهرداری تهران وارد است عمدتا بر اساس اطلاعاتی است که خودمان روی سامانه قرار داده ایم. امید داریم که این مسیر ادامه پیدا کند چرا که اگر برای دنبال اصلاح اداره امور ناچار به شفافیت هستیم و پشت درب های بسته هیچ کس به مقصد نمی رسد.
شهردار تهران همچنین خاطرنشان کرد: آگاه سازی اطلاعات از اقداماتی بود که در اولویت ما قرار داشت. نظرسنجی ها نشان می داد ایجاد رانت و فساد به ویژه در حوزه شهرسازی مورد توجه بوده است. شهرداری همچنین در میزان جلب رضایت مردم امروز در آمارها وضعیت بهتری دارد.
همه ارکان حوزه شهری باید در حکمرانی هوشمند به ایفای نقش بپردازند
در رویداد افتتاح چهارمین همایش «تهران هوشمند»، محمد فرجود، مدیرعامل سازمان فاوای شهرداری تهران نیز در سخنانی با بیان این که، از جمله نیازمندی های اساسی در حکمرانی هوشمند دسترسی به اطلاعات و داده هاست، اظهار کرد: در حکمرانی سنتی، اطلاعات و داده ها به اندازه کافی در دسترس نبود. اکنون این اطلاعات و داده ها وجود دارد و باید چگونگی استفاده و بهره مندی از آن فرا گرفته شود. مدیران شهری نیز باید به داده ها دسترسی داشته باشند و خوب است در این زمینه یک سند حکمرانی داده داشته باشیم.
فرجود گفت: در نظام حکمرانی هوشمند، پس از داده، باید به سمت خدمات برویم. نمونه های متعددی از خدمات هوشمند در تهران ارائه شده و می شود. اگر چه مردم در شهرها همواره در پذیرش خدمات الکترونیکی جلوتر هستند و گاهی یک گام جلوتر و مطالبه گر بوده اند. بهترین خدمات در نتیجه اعلام نیاز و مطالبه شهروندان بوده است. در عین حال، وقتی سرویسی ارائه می شود نیاز به اعتماد و مشارکت از سمت مردم وجود دارد.
وی با بیان یک مشکل جدی در حوزه مدیریت شهری نیز اضافه کرد: در حکمرانی شهری زبان و تعامل مشترک با حوز ه ها و بخش های متعدد مدیریت شهری پیدا نکرده ایم و باید فضا برای تعامل بیشتر فراهم شود. اگر چه تلاش شده پروژه های تهران هوشمند با مشارکت بخش خصوصی دنبال شود.
مدیرعامل سازمان فاوای شهرداری تهران بیان کرد: نکته دیگر در حکمرانی هوشمند که در چند سال آینده تهران اثرگذاری خواهد داشت این است که متولی این امر فقط شهرداری تهران نیست. همه ارکان حوزه شهری باید در مدیریت شهری و حکمرانی هوشمند به ایفای نقش بپردازند. اگر نمی توانیم مدیریت یکپارچه ایجاد کنیم، ایده شهر هوشمند قادر خواهد بود همه ارکان و دستگاه های متولی در حوزه ارائه خدمات شهری را هماهنگ کند.
دلایل محقق نشدن شهر هوشمند
بر اساس این گزارش، مهدی جمالی نژاد، معاون عمران و توسعه امور شهری وزارت کشور نیز در بخش افتتاحیه این همایش درباره هوشمندسازی اظهار کرد: اگر که قرار است به شهر هوشمند دسترسی پیدا کنیم یقینا سه ضلع این مثلث یعنی شهروند هوشمند، شهر هوشمند و شهرداری هوشمند از ملزومات است. در بسیاری از شهرهای کشورمان علی رغم اینکه سال هاست به موضوع شهر هوشمند پرداخته می شود، اما این امر محقق نمی شود. اما اگر بخواهیم به هدف اصلی مان یعنی یک شهر دانش مبنا برسیم، یقیناً این مرحله را باید طی کنیم.
هوشمندسازی یکی از ابعاد نوآوری است
در ادامه، محمدحسین بوچانی، رئیس مرکز مطالعات و برنامه ریزی شهر تهران به ایراد سخن پرداخت. او با بیان این که شهرهای کنونی بدون هوشمندسازی کارآمدی و اثربخشی مناسب ندارند، اظهار کرد: شهرهای شکوفا و شهرهای پایدار عمدتاً از طریق روش های نوین که هوشمندسازی یکی از این روش هاست، تلاش می کنند خدمات خود را سریع تر، ارزان تر و دقیق تر و فارغ از بعد زمانی به شهروندانشان ارائه دهند. هوشمندسازی معمولاً تلاش می کند در راستای فراگیری شهر گام بردارد. لذا، یکی از راه حل های فراگیر بودن تهران و سایر شهرهای ایران مسئله هوشمندسازی است.
پیوستگی توجه به نیاز شهروندان در هوشمندسازی
زهرا نژادبهرام، عضو شورای اسلامی شهر تهران نیز در مراسم افتتاحیه تاکید کرد: باید بدانیم که آیا می خواهیم شهر هوشمند ایجاد کنیم یا اینکه قصدمان این است که شهر را هوشمند کنیم، این دو مقوله متفاوت است. اگر می خواهیم شهر را هوشمند کنیم باید به نیازهای شهروندان توجه شود. در ایجاد شهر هوشمند نیز به هزینه ها و منابع زیادی نیاز است.
وی افزود: آنچه در تهران مدنظر بوده هوشمند کردن شهر تهران است. در این مسیر اولین گام این است که مطالبات شهروندان جستجو، رصد و برنامه ریزی شود. در این صورت این امر سریع تر محقق می شود. پیوستگی توجه به نیاز شهروندان با مشارکت آنان می تواند مقدمات هوشمندسازی را فراهم کند.
بر اساس این گزارش، در بخشی از مراسم افتتاحیه این همایش، مدیران شهری که در حوزه هوشمندسازی مدیریت شهری تهران موفق عمل کرده اند، معرفی شدند.
یادآور می شود، به نقل از امید امین زاده گوهری، رئیس مرکز تهران هوشمند؛ در چهارمین همایش «تهران هوشمند» که طی 14 و 15 تیر برگزار می شود، دو گفت وگوی ویژه با شهردار تهران و مدیرعامل سازمان فناوری اطلاعات و ارتباطات شهرداری تهران انجام می شود. همچنین این همایش با برگزاری 18 گفت و گو با خبرگان و فعالان حوزه شهر هوشمند و 13 وبینار و نشست تخصصی با حضور صاحب نظران داخلی و خارجی به کار خود ادامه خواهد داد.
گفتنی است، علاقه مندان به شرکت در همایش «تهران هوشمند» می توانند برنامه های همایش را به صورت برخط از پایگاه اطلاع رسانی congress.tehran.ir وهمچنین صفحات تهران هوشمند در شبکه های اجتماعی دنبال کنند.