به گزارش پایگاه تحلیلی خبری بانک و صنعت ،«محمدرضا کریم زاده» روز دوشنبه در کابل افزود که تصور نمی کردیم بازرگانان افغان در مدت برگزاری نمایشگاه ایران در افغانستان این گونه برای خرید ماشین آلات صنعتی و راه اندازی واحدهای تولیدی در این کشور رغبت نشان دهند.
نخستین نمایشگاه ماشین آلان صنعتی ایران از تاریخ 26 تا 28 تیر در تالار بزرگ اورانوس کابل با حضور 40 شرکت ایرانی و شمار محدودی از شرکت های افغان برگزار شد.
رایزن بازرگانی ایران در افغانستان افزود: 90 درصد بازدیدکنندگان افغان از این نمایشگاه، تاجران و افراد متخصص بودند و تمایل داشتند تا واحدهای تولیدی مورد علاقه خود را به صورت انفرادی و یا با مشارکت ایرانیان در افغانستان راه اندازی کنند.
وی گفت اغلب واردکنندگان کالا از ایران نیز با مراجعه به این نمایشگاه علاقه مند بودند تا این کالاها را در داخل افغانستان تولید کنند و از واردات محض فاصله بگیرند.
کریم زاده یادآور شد: «همایون رسا»، وزیر تجارت و صنایع افغانستان در سفر سال گذشته «محمدرضا نعمت زاده» همتای ایرانی خود تاکید داشت که توسط ایران یک نمایشگاه ماشین آلات صنعتی برای راه اندازی واحدهای تولیدی در افغانستان دایر شود و پیرو این توافق ما توانستیم 40 شرکت ایرانی را برای حضور در این نمایشگاه جذب کنیم.
وی گفت: دولت وحدت ملی افغانستان در تلاش است تا به صنعت و تولیدات کوچک و پایدار برای رشد اقتصاد و اشتغال زایی رونق ببخشد و برگزاری این نمایشگاه گام موثری در این زمینه بود و آثار آن در شش ماه یا یک سال آینده مشخص خواهد شد.
«علی رضا صدرزاده» مدیر برگزاری نخستین نمایشگاه ماشین آلات صنعتی ایران در افغانستان نیز گفت که اکثر شرکت های ایرانی و صاحبان سرمایه افغان، از برگزاری این نمایشگاه خرسند شدند و طرفین توانستند گفت و گوهای اولیه را برای انعقاد قرارداد انجام دهند.
وی گفت که خرید ماشین آلات ایرانی برای سرمایه گذاران افغان، به دلیل همسایگی ایران و افغانستان، مقرون به صرفه است و آنان ناچار نخواهند بود برای انتقال دانش و خدمات پس از فروش، هزینه های هنگفتی را بپردازند.
به گفته وی، استفاده از ماشین آلات آلمانی و آمریکایی با زیرساخت های امروز افغانستان دشوارتر است؛ زیرا ماشین آلات آن کشورها به صورت آنلاین کار می کند که زیرساخت های آن در این کشور وجود ندارد.
وی، برگزاری این نمایشگاه را فراهم کردن فرصت استفاده از ارزش افزوده بر کالاهای ایرانی برای بارزگانان افغان دانست و گفت که مقام های ایرانی در چارچوب حسن همجواری، برای دستیابی افغانستان به توسعه صنعتی و گسترش واحدهای تولیدی در این کشور همکاری می کنند.
مدیر برگزاری نمایشگاه ماشین الات صنعتی ایران در افغانستان افزود که تاجران افغان تاکنون کالای های آماده و نهایی از ایران خریداری می کردند و اینک تلاش می کنند تا با راه اندازی خط تولید و فروش مواد اولیه، همان کالاها را خودشان تولید کنند و علاوه بر کسب سود بیشتر، از وابستگی اقتصادی رها شوند.