به گزارش پایگاه تحلیلی خبری بانک و صنعت، علی شمس اردکانی با تاکید بر این که وجود چهارچوب قرارداد برای توسعه میدانهای نفت و گاز در شرایط کنونی یک ضرورت غیر قابل انکار به شمار می آید، اظهار کرد: امروزه تغییرات و نوسان های بازار سرمایه و تجارت در صنعت نفت دنیا به ساعت رسیده است، از این رو ما نمی توانیم فرمول مشخصی برای توسعه میدانهای مختلف ایران به خارجی ها ارائه دهیم، به عبارت دیگر باید حقوقدانان نفتی ما قراردادهای جدید نفت و گاز را مطابق با شرایط روز تدوین کنند و امکان و اجازه تغییر در آن را داشته باشند.
این کارشناس ارشد اقتصادی انرژی با بیان این که خوشبختانه امروز بر سر این که صنعت نفت نیاز به چهارچوب قراردادی جدید نفت و گاز دارد، میان فرهیختگان این صنعت و کشور اجماع وجود دارد، افزود: برخی منتقدان امروز قراردادهای نفتی، متاسفانه بدون آگاهی و این که علم حقوق و قرارداد بین المللی را بدانند اقدام به اظهار نظرهای بی جا می کنند.
شمس اردکانی با اشاره به این که هم اکنون میزان تولید و ذخایر نفت و گاز ما به هیچ عنوان با یکدیگر تناسب ندارند، افزود: بر اساس نرم جهانی کشورهایی همچون ایران با دارا بودن میلیاردها بشکه نفت درجا باید بیش از 10 میلیون بشکه نفت تولید داشته باشد، این عدد آنچنان دور از انتظار نیست، زیرا کشور همسایه، عراق با تکیه بر میدانهای مشترک خود با ما برنامه تولید روزانه 12 میلیون بشکه نفت را دارد.
این کارشناس ارشد اقتصاد انرژی تاکید کرد: امروز با توجه به وضع تولید از میدانهای مشترک نفت و گاز منافع ملی حکم می کند جناحهای مختلف بر سر قراردادهای جدید نفتی و گاز باهم وفاق ملی کنند تا میدانهای مشترک توسعه یابد و پول نفت به حساب سرمایه ملی برود نه جیب کشورهای همسایه!
«از بهانه جوییهای غیر نفتی در قراردادهای نفتی کاسته شود»
وی با انتقاد از سهم 14/5 درصدی صنعت نفت از فروش نفت خام برای اداره و توسعه خود گفت: این میزان سرمایه کم منجر می شود پول نفت و گاز مردم ایران به جیب کشورهای همسایه همچون کشورهای حامی وهابیت برود.
شمس اردکانی با بیان این که وزارت نفت از جانب ملت ایران بزرگترین منابع کشور را که ثروت میان نسلی نیز به شمار می رود اداره می کند، تصریح کرد: از این رو باید به نحوه احسن این منابع را به صورت صیانتی استخراج کند و به کشورهای همسایه اجازه ندهد که ثروت مردم را به تاراج ببرند، این قراردادهای جدید نفت و گاز می تواند وزارت نفت را به اهداف خود نزدیک کند.
وی افزود: انتظار سرمایهگذارها این است که قراردادها به گونه ای باشد که بازگشت سرمایه آنها را تضمین کند. یعنی ایران تضمین کند که حداقل به اندازه سرمایه و سود منتظره از نفتی که زیر زمین است و هنوز استخراج نشده به سرمایهگذار میدهد.
این کارشناس ارشد اقتصاد انرژی با بیان این که عدهای که تخصصی در حقوق اساسی ندارند اعلام میکنند که این مساله خلاف قانون اساسی است و معتقدند نفتی که هنوز استخراج نشده چون جزو انفال محسوب میشود حقی بر پیشفروش آن نیست، افزود: البته این نظریه به هیچ وجه ملاک حقوقی ندارد و در هیچ کجای قانون اساسی به این موضوع اشاره نشده است.
به گفته شمس اردکانی، باید از بهانه جوییهای غیر نفتی در قراردادهای نفتی در امضای قرارداد کاست و تنها جذب سرمایه و افزایش تولید ملاک مذاکره باشند. چراکه اگر ایران نتواند سرمایه مورد نیاز برای توسعه صنایع نفت و گاز خود را جذب کند، این سرمایه وارد دیگر کشورهای تولیدکننده نفت که رقیب ما هستند، میشود که در مذاکره انعطاف بیشتری از خود نشان میدهند.
وی خطاب به منتقدان افزود: بازار امروز نفت دنیا به شدت نسبت به سالهای گذشته متفاوت شده و باید قراردادها به گونه ای جذاب باشند که سرمایه گذار خارجی را به خود جلب کند.