به گزارش پایگاه تحلیلی خبری بانک و صنعت به نقل از بورس کالا، در ابتدای این نشست حامد سلطانینژاد مدیر عامل بورس کالای ایران با اشاره به راهاندازی معاملات گواهی سپرده و قراردادهای آتی زعفران و زیره در بورس کالا گفت: پیش از راهاندازی ابزارهای مالی روی دو محصول زعفران و زیره سبز در بورس کالا، نشستهای متعددی با فعالان قدیمی و تجار این بازارها برگزار شد که نقطه نظرات آنها نقشی تعیین کننده در اجرای کار، جزییات قراردادها و استانداردسازی محصول داشت.
سلطانی نژاد افزود: با راه اندازی معاملات گواهی سپرده و قراردادهای آتی زعفران و زیره نیز شاهد مشارکت شرکتها و تجار مرتبط با این دو محصول بودیم به طوریکه برندهای معتبر این حوزه وارد معاملات شده و از مزایای معاملات در بورس بهره مند شدند.
مدیرعامل بورس کالای ایران با بیان اینکه این هماندیشی و تعامل دوسویه به عینه نشان میدهد که بورس به هیچ عنوان رقیب تجار نیست و تنها زیر ساختهایی را برای معامله و تجارت روانتر را فراهم کرده تا همه ذینفعان بازار از جمله کشاورزان، تجار و مصرفکنندگان از معاملات بورس منتفع شوند.
وی ادامه داد: با توجه به تجربه موفق و استقبال مناسب از معاملات زعفران و زیره سبز، امسال قصد داریم ابزارهای مالی روی محصول پسته از جمله گواهی سپرده کالایی را در بورس کالا راهاندازی کنیم؛ این در حالی است که پسته واریتههای مختلفی دارد و در ابتدا به نظر میرسید شاید در زمینه استانداردسازی موضوع کمی پیچیده شود اما با برگزاری چندین نشست با تولیدکنندگان و صادرکنندگان هماکنون در خصوص استاندارد سازی به نتایج مطلوبی رسیدهایم تا یک گام دیگر به راه اندازی معاملات گواهی سپرده پسته نزدیک شویم.
سلطانی نژاد به اقدامات بورس کالا برای راه اندازی معاملات پسته اشاره کرد و گفت: از سال 96 تاکنون تلاشهایی برای ورود پسته به بورس صورت گرفته است به طوری که اقداماتی در خصوص راهاندازی معاملات گواهی سپرده کالایی، امکان توثیق گواهی سپرده کالایی نزد بانکها، راهاندازی قراردادهای آتی، آپشن و صندوقهای کالایی انجام شده است که امیدواریم مراحل پایانی و راهاندازی این بازارها نیز با سرعت مناسبی اجرایی شود.
سلطانی نژاد عنوان کرد که برای راه اندازی بازار گواهی سپرده در سال جاری باید بتوانیم انبارهای استاندارد را در شهرهای مهم تولیدکننده پسته مانند سیرجان، کرمان، زرند و رفسنجان پذیرش کنیم تا دسترسی افراد به انبارهای استاندارد بیشتر شده و سمت عرضه و تقاضا تقویت شود.
مدیرعامل بورس کالای ایران در پایان گفت: بازار مشتقه پسته را به طور حتم پس از معاملات گواهی سپرده پسته راهاندازی خواهیم کرد ضمن اینکه برای تامین مالی تولیدکنندگان نیز آمادگی داریم تا با تایید سازمان بورس و اوراق بهادار، صندوقهای کالایی محصولات کشاورزی نیز با سرمایهگذاری روی محصولات زعفران، زیره و پسته راهاندازی شود.
آغاز معاملات با واریته های محدود
در ادامه این جلسه جلیل کاربخش نایب رئیس اول اتاق کرمان از آمادگی اتاق کرمان برای ورود پسته به بورس کالا خبر داد و گفت: در پی برگزاری نشستهای مشترک، هماکنون اقدامات لازم برای آغاز معاملات پسته در بورس کالا در حال انجام است و اتاق کرمان در این زمینه همکاری لازم را با بورس و تولیدکنندگان انجام میدهد.
کاربخش پیشنهاد کرد برای آغاز معاملات پسته در بورس کالا و با توجه به واریتههای مختلف این محصول، معاملات با واریتههای محدود مانند چند نوع پسته فندقی که حجم زیادی از تولید کشور را نیز شامل میشود، آغاز شود چراکه شروع کار با تنوع خیلی زیاد محصول و نماد بر تابلوی بورس شاید کار را کمی پیچیده کند.
انتفاع همه فعالان بازار از بورسی شدن پسته
در پایان نیز حمید عزتآبادیپور رئیس کمیسیون حمل و نقل و لجستیک اتاق کرمان به مزایای عرضه پسته در بورس کالا اشاره کرد و گفت: عرضه پسته در بورس کالا برای همه فعالان بازار پسته کشور مفید خواهد بود به طوریکه کشاورز محصولش را بدون واسطه و با قیمت مناسب میفروشد، تجار و صادرکننده از امکان خرید محصول باکیفیت و استاندارد به حجم مشخص مطمئن میشوند و حتی واسطهها نیز میتوانند به جای حضور در بازار فیزیکی و ایجاد خلل در بازار در معاملات آتی بورس کالا اوراق خرید و فروش کنند که این امر در نقدشوندگی بازار و افزایش عمق اثرگذار است.