به گزارش پایگاه تحلیلی خبری بانک و صنعت , حجتالاسلام حسن روحانی در همایش گرامیداشت هفته قوه قضائیه که با حضور سران قوا در سالن اجلاس سران برگزار شد، گفت: یاد کنیم از معمار بزرگ قانون اساسی جمهوری اسلامی و قوه قضائیه (شهید بهشتی) در مدیریت فوقالعاده، ادب، اخلاق، فروتنی و تواضع و بالاخره مظلوم زیستن و مظلوم چشم از جهان فروبستن که هیچ جملهای نمیتواند بهشتی را تعریف کند جز کلام الهی که فرمود «بهشتی یک ملت بود.»
وی افزود: شهید بهشتی بنیانگذار قضاء اسلامی و نوین بعد از پیروزی انقلاب اسلامی است.
رئیسجمهور با بیان اینکه امروز نیازمند یک قوه قضائیه قوی، به روز و چابک هستیم، گفت: امروز نیازمند قوهقضائیهای هستیم که پناهگاه برای مردم سرزمینمان باشد.
روحانی افزود: در هیچ کشوری امنیت آن حفظ نخواهد شد مگر آنکه مردم در پناه یک قوه قضائیه بیطرف، عالم و کارآ در زمینه رفع مخاصمات و مبارزه با مجرمین و ایجاد عدل و داد در جامعه باشند.
وی تاکید کرد: ما باید قدردان قوه قضائیه برای ایجاد امنیت در کشور باشیم و اگر امروز کسی حاضر است سرمایه خود را روی زمین بگذارد و فعالیت اقتصادی کند، به دلیل اعتماد به قوه قضائیه است و الا این سرمایه در مسیر غیرشفاف و غیرمولد به کار گرفته میشد و اگر سرمایهای از خارج از کشور وارد این سرزمین میشود باز هم اعتماد یک قوه قضائیه سالم و عادلانه در این کشور است.
رئیسجمهور تصریح کرد: قبل از آنکه قوه قضائیه به رفع تخاصم، احقاق حقوق مردم و اجرای عدالت بپردازد، باید مورد اعتماد جامعه باشد؛ هر مقدار اعتماد مردم به قوه قضائیه بیشتر باشد، در آن جامعه امنیت قضایی بیشتر خواهد بود.
روحانی افزود: ممکن است یک قوه قضائیه از هر نظر سالم باشد اما دید و نظر مردم نسبت به قوه قضائیه اعتمادآور نباشد؛ این بدان معناست که از قضاوت مهمتر شاید نحوه بیان فعالیت قوه قضائیه و شفافیت کار قضایی برای جلب اعتماد مردم است.
وی ادامه داد: مردم میخواهند بدانند اگر یک عدهای برخلاف قانون و برخلاف امنیت کشور به یک سفارت خارجی حمله کردند که عاملانشان و آمرانشان به خوبی روشن هستند، قوه قضائیه چگونه برخورد میکند و چگونه اجرای این حکم به سمع و نظر مردم میرسد؟
رئیسجمهور گفت: این به معنای آن است که یک کشور در برابر امنیت سفارتخانههای خارجی مسوولیت دارد و امنیت آن سرزمین را بر دوش گرفته است. اگر مردم ما نسبت به اینگونه مسائل به خوبی و با شفافیت بدانند که در دستگاه قضایی چه شده است، به همان نسبت اعتماد مردم به قوه قضائیه و اعتماد جهانی به کشور بیشتر میشود.
روحانی با تاکید بر اینکه ما به دنبال نیستیم که دیگران برای ما کف بزنند، گفت: مهم این است که ما در پیشگاه وجدان خود و رفتار عمومی جهانیان چگونه عمل میکنیم و چگونه عدل اسلامی را به رخ جهانیان میکشیم که اینجا سرزمین مولای متقیان علی (ع) است و اگر اموال مردم و پول بیتالمال و پول نفت توسط عدهای به تاراج و یغما رفت، مردم میخواهند بدانند که این سازماندهی از کجا بوده است، چه کسانی مجوز صادر کردهاند، چه کسانی برنامهریزی کرده اند، چگونه در اختیار فرد یا افرادی قرار گرفته است و کجا مصرف شده است؟
وی افزود: آنچه برای مردم مهم است ختم یک پرونده نیست، بالاتر از ختم پرونده، ختم سؤالاتی است که در اذهان مردم است.
رئیسجمهور با بیان اینکه قوه قضائیه هم باید پرونده ختم کند و هم سؤالاتی که در ذهن مردم است را پاسخ دهد، گفت: این ثمرهاش هم ایجاد امنیت است و هم اعتماد بیشتر مردم به دستگاه قضاست. موضوع اعتماد مردم به نظام یک بخش بزرگش قوه قضائیه است و یک بخش دیگرش مربوط به دستگاه اجرایی است.
روحانی ادامه داد: اگر اعتماد مردم به نظام ایجاد نشود، بیتردید بزرگترین سرمایه را که بزرگترین سرمایه اجتماعی است، از دست دادهایم.
وی اولین مسئولیت قوه قضائیه را ایجاد اعتماد بیشتر در جامعه دانست و گفت: جایی که مردم احساس میکنند که فریادرس واقعی آنان، قضات و دستگاه قضایی کشور است و دیگر آنکه در جامعه ما مردم باید احساس کرامت و عزت کنند و در جامعه ما باید حقوق شهروندی محترم شمرده شود.
رئیسجمهور افزود: اگر مردم در جامعه احساس تحقیر کنند، ممکن است به هر خیانتی دست بزنند. سالمسازی جامعه از جایگاه مردم آغاز میشود؛ از احساس عزت و سربلندی خود مردم آغاز میشود. مردم باید احساس کنند به حقوق آنها احترام گذاشته شده است و باید احساس کنند که قوه قضائیه حامی آزادی مردم است.
روحانی با بیان اینکه در شرایط فعلی کشور نیازمند یک حرکت بزرگ اقتصادی برای اشتغال در جامعه هستیم، گفت: اگر میخواهیم از جرایم در کشور پیشگیری شود، نیازمند از بین بردن رکود اقتصادی و بیکاری هستیم.
وی تاکید کرد: منشأ بسیاری از جرایم و انحرافات در جامعه از بیکاری نشأت میگیرد و منشأ بیکاری نیز عدم رونق اقتصادی است.
رئیسجمهور افزود: اگر در جامعه رشد اقتصادی منفی باشد، اگر تورم غیرقابل مهار باشد، اگر اشتغال به اندازه نیروی ورودی کار با جامعه انطباق نداشته باشد، در آن جامعه چطور میتوانیم جلوی مفاسد را بگیریم؟
روحانی با بیان اینکه شرایط امروز بیش از هر زمان دیگر برای ایجاد رونق اقتصادی فراهم است، گفت: ما توانستیم از رشد منفی به رشد مثبت حرکت کنیم و برای رسیدن به رشد مطلوب نیازمند سرمایهگذاری هستیم.
وی با بیان اینکه بزرگترین هدف ما در برجام ایجاد شرایط مناسب در داخل کشور و ایجاد رونق اقتصادی و اشتغال نسل جوان بود، گفت: امروز این هدف مهیاتر از دیروز است و امروز شرایط آمادهتر از دیروز است اما حتما قوه مجریه بدون حمایت قوه قضائیه نمیتواند این بار را بر دوش بکشد.
رئیسجمهور با انتقاد از عدم رابطه نزدیک میان قوه مجریه و قضائیه گفت: یک زمانی رابطه دو قوه به هم خیلی نزدیک بود و دادستانی و قضات رابطه بسیار نزدیکی با دستگاه اجرایی داشتند اما امروز فاصلهها بیشتر شده است.
روحانی گفت: امروز استقلال قوه قضائیه نسبت به قوه مجریه پررنگتر شده است و راهش این است که ارتباط نزدیکتری بین دو قوه بوجود بیاوریم.
وی با بیان اینکه نرخ رشد بیکاری11 درصد است گفت: همین نرخ بیکاری به جوانان که میرسد، رقمش بسیار بالاست و این یک خطر اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی است که برای رفع آن هماهنگی، همفکری و همدلی قوا را میطلبد و ما باید بالاترین کمک را داشته باشیم.
رئیسجمهور در بخش دیگری از سخنان خود گفت: بخشهای قوه قضائیه که باید به دستگاه اجرایی یاری برساند، باید کاری کنیم که مانعی و کندی برای مدیریت ایجاد نکند.
روحانی تاکید کرد: هر چه که شفافیت بیشتر باشد، کار سادهتر و آسانتر خواهد شد؛ همین مسئله اخیری که سر و صدا به راه انداخت در مورد فیش حقوقی برخی از مدیران که نشان از این بود که یک غفلتی در این زمینه صورت گرفته است.
وی افزود: با وجود آنکه ما بازرسی کل کشور داریم که بالا سر همه دستگاههاست و حتی قبل از اینکه دستگاهی اقدامی انجام دهد، این سازمان ورود میکند، در صورتی که دیوان محاسباتی داریم که سالانه در همه مخارجی که انجام میگیرد، ورود میکند و وقتی که دیوان عدالت اداری داریم در مورد شکایت افراد ورود میکند؛ اما درعین حال میبینیم که سالهاست یک تداخلی رخ داده و برخی موارد حقوقهای غیرمتعارف گرفتند که هم باید با این معضل برخورد شود که حتماً چنین کاری خواهیم کرد و نتایج آن را به استماع مردم خواهیم رساند و هم باید حواسمان جمع باشد که اکثریت قاطع مدیران سالم جامعه ما حیثیت، تلاش، ایثار و فداکاریشان مورد خدشه قرار نگیرد؛ در این زمینه هم ما نیازمند هر دو قوه هستیم.
وی تصریح کرد: اگر میخواهیم اقتصاد سالم و اشتغال قابل قبول داشته باشیم، رونق اقتصادی و رشد اقتصادی داشته باشیم و قدرت ملی داشته باشیم، باید با رانت و فساد به جد مبارزه شود.
رئیسجمهور با بیان اینکه باید از قاچاق کالا جلوگیری شود، گفت: همه نیروهای امنیتی که مسوولیت را بر عهده دارند، همه نیروهای مرزبانی و همه بخشهایی که به مسائل مرزی مربوط میشود، باید با همه توان در کنار قوه قضائیه دست به دست هم دهیم و در برابر فساد مبارزه کنیم.
روحانی افزود: فقط در مورد قاچاق گازوئیل یک اقدام درست انجام گرفت و 9 درصد قاچاق گازوئیل کاهش یافت.
وی خاطرنشان کرد: قوه مجریه با همه توان و امکاناتی که دارد در کنار قوه قضائیه است و ما در دادن امکانات به قوه قضائیه، بخلورزی نمیکنیم، شرایط اقتصادی کشور در سال گذشته بسیار سخت بود و اگر شرایط مالی به ما اجازه دهد، تردیدی در تقویت قوه قضائیه، شفافیت قوه قضائیه و چابکسازی قوه قضائیه نخواهیم داشت.