به گزارش بانک و صنعت،طبق آمار میزان کدهای صادر شده در سال 1397 معادل 100 هزار و در سال 1398 نیز حدود 900 هزار کد بوده است. اما این روند در سال جاری رنگ دیگری به خود گرفت؛ به طوریکه در فروردین ماه سال گذشته 55 هزار کد صادر شد درحالی که در فروردین ماه سال جاری تعداد کدهای صادر شده به بیش از 193 هزار کد رسید. کم تر کسی گمان می کرد سال 1398 که پرونده بازار سرمایه با 11 میلیون و 665 هزار کد بسته شد، در چهار ماهه نخست سال جاری به بیش از 49 میلیون کد برسد.
می توان گفت جایگاه ویژه بازار سرمایه در سال جاری بین مردم از همان فروردین ماه مشخص شد، زیرا تعداد ثبت نام کنندگان در سامانه سجام در فروردین سال 1398 معادل 18 برابر نسبت به مدت مشابه سال قبل افزایش یافت. این روند افزایشی همچنان ادامه دارد و طبق آخرین آمار، در تیرماه یک میلیون و 420 هزار کد جدید صادر شده است تا تعداد کدهای بورسی به رقم 49 میلیون و 908 هزار کد برسد. البته نمی توان نقش آزادسازی سهام عدالت و ورود مشمولان این سهام به بازار سرمایه را در افزایش چشم گیر تعداد کدهای بورسی بی تاثیر دانست.
آمار جدیدالورودها به بازار سرمایه درحالی روز به روز بیشتر می شود که برخی بر این باورند که تعداد سهام داران خطرناک است. زیرا زمانی که طرف تقاضا تا این حد رشد پیدا کرده و جذب سرمایه به بازار تا این حد توسعه پیدا کرده است و عموم مردم دارند وارد بازار می شوند وظیفه ارکان بازار سرمایه این است که طرف عرضه را تقویت کند در غیر این صورت باعث بالا رفتن بی دلیل قیمت برخی از سهام شرکت ها می شود.
البته در ماه های گذشته از یک سو شاهد عرضه اولیه سهام شرکت های مختلف و از سوی دیگر شاهد عرضه باقی مانده سهام دولت در قالب ETF بودیم. همچنین تسهیلات مالیاتی ورود شرکت ها به بازار سرمایه را آسان تر کرده است. با این حال با توجه به روند ورود متقاضیان به بازار سرمایه، طرف عرضه نیز باید روندی را طی کند که بتواند پاسخگوی تقاضا باشد تا عرضه و تقاضا در بازار به تعادل برسد و از تبعات سنگینی وزنه تقاضا بر عرضه جلوگیری شود.
علاوه بر این، هسته معاملات پاسخگوی این حجم از متقاضیان نیست و تقریبا هفته ای دو تا سه روز شاهد اخلال در این هسته هستیم. هرچند راهکارهایی برای رفع آن در نظر گرفته شده است اما اکثرا زمان بر بوده و ورود متقاضیان جدید به بازار سرمایه، نگرانی ها درمورد توان پاسخگویی هسته را بیشتر می کند.