پایدار نماند مال بی تجارت زندگی بهادار تعهدی به ضمانت ملل اپلیکیشن پرداخت صاپ در مقابل اعتماد شما؛ مسئولیم خدمات دیجیتال بانک ایران زمین؛ تجربه ای متفاوت
آرشیو اخبار
روز
ماه
سال
پايگاه اطلاع رساني دفتر مقام معظم رهبري پايگاه اطلاع رساني رياست جمهوري اسلامي ايران خانه ملت - خبرگزاري مجلس شوراي اسلامي پرتال جامع قوه قضائيه جمهوري اسلامي ايران logo-samandehi
  • | انصراف
به کانال تلگرام بانک و صنعت بپوندید بانک و صنعت را در اینستاگرام دنبال کنید
شماره: 310593 تاریخ : 1396/09/18-18:42:47
,17,
پاسخ وزارت اقتصاد به خبر منتشر شده در روزنامه کیهان

پاسخ وزارت اقتصاد به خبر منتشر شده در روزنامه کیهان

شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران واقعی نیست؛

در پاسخ به یادداشتی با عنوان شاخص‌سازی بورس در شرایط رکود شدید اقتصادی در روزنامه کیهان مورخ 5. 9. 1396 سازمان بورس و اوراق بهادار توضیحاتی ارائه کرد.

به گزارش پایگاه تحلیلی خبری بانک و صنعت؛ روزنامه کیهان در یادداشتی مدعی شده است شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران واقعی نیست؛ این روزنامه در ادامه به نقل از برخی سایت‌ها عنوان کرده است که سازمان بورس و اوراق بهادار شاخص را به صورت غیرواقعی اعلام می‌دارد، در حالی که بازار سرمایه به عنوان شفاف‌ترین بازار کشور در حال رشد طبیعی خود است، چنین ادعایی غیرقابل پذیرش است.

بر اساس این گزارش، متخصصان به نیکی آگاهند بازار سرمایه به عنوان محملی مناسب برای اقتصاد دانش‌بنیان و اقتصاد مقاومتی در حال فعالیت است و سازمان بورس و اوراق بهادار نیز به عنوان نهاد نظارتی بازار سرمایه در محاسبه شاخص کل و متغیرهای اثرگذار بر آن دخالتی ندارد؛ بلکه این عرضه و تقاضای بازار است که منجر به تغییر متغیرهای مزبور بر شاخص کل شده و نهایتاً شاخص کل صعودی یا نزولی می‌شود. در همین راستا و به رغم قانونی بودن معاملات بلوکی، سازمان بورس و اوراق بهادار جهت زدودن هرگونه شائبه درباره رفتار غیرواقعی شاخص کل، اقدام به جداکردن معاملات بلوکی و عمده نموده است

شاید اشتباه در تحلیل مزبور از این جهت باشد که شاخص درستی برای تحلیل انتخاب نشده است. شاخص کل بیانگر برآیند بازار با تاثیر ضریب وزنی هر یک از شرکت‌هاست، از این رو، در صورتی که شرکت‌های بزرگ رشد زیادی داشته باشند، به دلیل وزن بالاتر آنها، روند شاخص با میزان بیشتری مثبت خواهد شد. به عنوان مثال، از آنجا که وزن شرکت‌های فلزات اساسی و پالایشی بورس اوراق بهادار تهران بالاتر از سایر صنایع است بنابراین اثری که این شرکت‌ها می‌توانند بر شاخص کل داشته باشند، بیشتر است. همان طور که می‌دانیم در بورس اوراق بهادار تهران شاخصهای مختلفی تعریف شده است تا افراد به فراخور نیاز خود اقدام به استفاده صحیح از این شاخصها نمایند.

همچنین عنوان شده است که علی‌رغم رشد شاخص کل، قیمت بازار سهام برخی از شرکتها در قیمتهای پایینتری نسبت به 4 سال قبل قرار دارد که در این موضوع به مساله سود تقسیمی و افزایش سرمایه شرکتها توجه نشده است.

فعالان و سرمایه‌گذاران در بازار سرمایه مطلع هستند که اطلاعات کلیه شرکت‌ها در راستای شفافیت و دسترسی عمومی به اطلاعات بر روی  سایت codal.ir  قرار می‌گیرد تا افراد بر اساس تحلیل‌های خود اقدام به خرید و فروش سهام شرکت‌ها نمایند.

 از جمله عواملی که باعث رشد قیمت‌ها می‌شوند، افزایش تقاضای ناشی از گزارش مالی دوره‌ای شرکت‌ها، فروش ماهانه شرکت‌ها و گاه پیش‌بینی مناسب از آینده آنهاست که این مسائل به نوبه خود در افزایش شاخص کل اثرگذار است. 

تحلیلگران بازار سرمایه به راحتی می‌توانند جهت ارائه یک تحلیل صحیح از اطلاعات ارائه شده و در دسترس عموم استفاده نمایند. نگاهی اجمالی به شاخص کل نشانگر آن است که از ابتدای سال 1396 تاکنون شاهد رشد 17.1 درصدی این شاخص بوده‌ایم. بعلاوه در روز 4 آذرماه (یک روز قبل از چاپ یادداشت انتقادی) نسبت تقاضا به عرضه بالا بوده است که خود گواهی مبنی بر واقعی بودن روند معاملات و اقبال عمومی به این بازار است. 

شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران با رشد 1130 واحدی در روز شنبه مورخ 4. 9. 1396 وارد کانال 90 هزار شده و به عدد 90،469 واحد رسید که این رشد در روز یکشنبه نیز با 186 واحد ادامه داشته و شاخص کل عدد 90،655 واحد را به دست آورد. همان طور که نویسنده محترم این یادداشت نیز اشاره داشته است، از عوامل رشد و شکستن رکورد تاریخی شاخص کل میتوان به رشد قیمتهای جهانی فلزات اساسی و افزایش قیمت نفت اشاره کرد. از دیگر عوامل این موضوع، میتوان کاهش نرخ سود بانکی و همچنین تغییرات و نوسانات نرخ ارز را برشمرد.

عجیب است که نویسنده محترم پس از بازشمردن بخشی از عوامل رشد شاخص، این رشد را زیر سؤال برده است! همچنین در این یادداشت به شرایط رکودی در اقتصاد اشاره شده است که این موضوع نیز درست نیست و مطابق با آمارهای مرکز آمار ایران – که در همه دولت‌ها مرجع رسمی آمار بوده است- نرخ رشد اقتصادی بهار 1396 بر اساس سال پایه 1390 با لحاظ کردن نفت 6،5 درصد و بدون لحاظ کردن نفت 7 درصد بوده است.

باید توجه داشت در اقتصاد اغلب کشورهای جهان، برخی از بخش‌ها جزو قسمت‌های قابل معامله در بورس نیستند و برخی از افت و خیزهای بخش واقعی اقتصاد با افت و خیزهای قیمت سهام شرکت‌های بورسی با وقفه زمانی به هم مربوط می‌شوند. از این رو، ممکن است تحلیل‌های بلندمدت‌تر برخی از تصورات مربوط به ناهماهنگی بین بخش واقعی اقتصاد و بازار سرمایه را که در نوشته مطرح شده است، تصحیح نماید. مضافا همسویی شاخص کل و شاخص هم‌وزن در اغلب روزهای معاملاتی نشان دهنده فضای مثبت کلی در بازار سرمایه و منعکس‌کننده تحلیل‌های صورت گرفته برای خرید و فروش توسط فعالان بازار است.

امید است توجه به جایگاه سازمان بورس و اوراق بهادار، زمینه‌ساز رشد و بالندگی کشور عزیزمان باشد؛ امری که جمیع کارکنان این سازمان خود را ملزم به آن می‌دانند.

 

 



ارسال به دوستان با استفاده از:

نظر کاربران

Memory usage: 213
آینده خواندنی است طرح آرامش پست بانک ایران