به گزارش پایگاه تحلیلی خبری بانک و صنعت ، به گفته رئیس کل بانک مرکزی بانکها میتوانند ارز را به قیمت آزاد خرید و فروش کنند به این ترتیب به نظر میرسد بانک مرکزی خود را برای برداشتن گام نهایی در مسیر یکسان سازی نرخ ارز آماده میکند.
ولیاله سیف این اقدام را گامی در جهت تحقق پیش نیازهای یکسان سازی نرخ ارز اعلام کرده است.
براساس این طرح، بانکها میتوانند ارزهای خریداری شده را در چارچوب مجموعه مقررات ارزی و یا از طریق صرافیهای معتبر به فروش برسانند، ضمن اینکه فروش ارز خریداری شده به سایر بانکها و صرافیها نیز مجاز است. نرخ خرید و فروش ارز بر اساس توافق بانک و مشتری تعیین خواهد شد.
در همین رابطه سیف گفته است:« اکنون ممنوعیت های گذشته برای انجام عملیات ارزی برداشته شده و صادرکنندگان می توانند با اطمینان خاطر، ارزهایشان را به نظام بانکی عرضه کنند و در مقابل بانکها هم می توانند از این ارزها برای گشایش اعتبار به منظور واردات محصولاتی که ارز آزاد دارند، استفاده کنند. »
اگرچه این طرح بانک مرکزی می تواند اقتصاد ایران را به ارز تک نرخی رهنمون کند،اما منتقدانی هم دارد.
امیر خدیوی درباره ورود بانکها به بازار ارز گفته است:« این اقدام نرخ ارز را به سمت منطقی سوق میدهد، اکنون نرخ منطقی دلار سه هزار و 500 تومان است که بر اساس عرضه و تقاضا در بازار معامله میشود. »
مهدی تقوی، کارشناس اقتصادی گفت: «اگر ارز توسط دلالان وارد بازار شود و در بازار خرید و فروش شود، به طوری که خریداران از بانک مرکزی ارز نگیرند و بفروشند، ولی بازار بر مبنای عرضه وتقاضا باشد، مکانیزم عرضه و تقاضا بازار ارز را تعیین می کند. در واقع قیمت ارز را بازار مشخص می کند.»
مهدی پازوکی نیز با اشاره به این موضوع گفت:« اگر دولت نتواند سیگنال های مثبتی به بازار بدهد، قیمت ارز درواقع رو به افزایش می گذارد. با توجه به حجم نقدینگی که روزافزون در اقتصاد ایران افزایش می یابد و نقدینگی کهدر اختیار موسسات غیر متشکل پولی است،می تواند بلقوه برای اقتصاد ایران خطرناک شود.»
سعید مجتهدی، رییس کانون صرافان استان تهران معتقد است:«در ایران نیز پیش از تحریم ها در بانکها خرید و فروش ارز صورت میگرفت اما موضوعی که در این مدت صرافیها را از بانکها متمایز کرد کوششها و فعالیتی است که در زمان تحریمها صورت گرفت.»
وی همچنان گفت:« صرافان توانستند در تحریم ها خدمات بسیار ارزشمندی ارائه دهند و در گردش مالی، مواد غذایی و دارویی و کالاهای استراتژیک و اسا سی را با فروش و نقل و انتقال حوالجات ارزی انجام دهند و بازوی ارزشمندی برای ملت شریف و نظام باشند پس مسئولان محترم باید این مسئله را مدنظر داشته باشند و نگاه قوی تری را به صرافان عریزداشته باشند. »
بر همین اساس، محمد لاهوتی، عضو هیئت نمایندگان اتاق بازرگانی تهران اظهار داشت:«در گذشته بانک ها فقط مجاز به خرید و فروش ارز مبادلاتی بودند. البته در این رابطه هم اجازه خرید و فروش به هر میزانی نبودند. از آنجا که یکی از ابزار های مهم مراودات تجاری خرید و فروش ارز است،لذا تنظیم بازار ارز هم باید در اختیار بانک مرکزی قرار دارد. »