به گزارش بانک و صنعت به نقل از روابط عمومی بیمه کوثر، این روزها همه جا صحبت از فن اوری های نو و دیجیتالی شدن کارهاست. صنعت بیمه هم ناگزیر است خود را با این شرایط تطبیق دهد. محمدرضا مومنی، معاون فن اوری و توسعه زیرساخت بیمه کوثر تحول دیجیتال را یک امر درونی و فراتر از تغییر ابزار کار می داند. گفت وگوی وی را با خبرنگار چابک آنلاین می خوانیم.
*به نظر شما آیا روند دیجیتالی شدن و حرکت به سمت فن اوری اطلاعات در صنعت بیمه به درستی شکل گرفته و به درستی پیش می رود؟
قبل از اینکه پاسخ سوال شما را بدهم اجازه می خواهم تا درخصوص تحول دیجیتال چند کلمه ای صحبت کنم. امروز همه جا صحبت از تحول دیجیتال است و در بیشتر سمینارها، همایش ها و جلسات به موضوع مقایسه وضعیت صنعت بیمه و بانکداری در این زمینه پرداخته می شود.
تحول دیجیتال فقط به معنی تبدیل خدمات سنتی به ماشینی یا خدمات ماشینی ساده به پیشرفته تر نیست. حتی اگر ما خدمتی که یک دفتر نمایندگی بیمه به صورت حضوری ارایه می کند را به نحوی تغییر دهیم تا به صورت غیرحضوری انجام شود نمی توان گفت که تحول روی داده است؛ بلکه به نظر من فقط روش ارایه تغییر کرده و نوعی تسهیل در انجام خدمت اتفاق افتاده است. بنابراین به عقیده من، اکنون صنعت بیمه در مرحله تسهیل خدمات است و تا تحول دیجیتال فاصله بسیار دارد.
اگر بخواهیم تعریفی در این زمینه داشته باشیم می توانیم اینگونه بیان کنیم که تحول دیجیتال یک سلسله فرایند ها درون یک سازمان یا سیستم است و شامل تمام ارکان یک سازمان می شود. درحقیقت، تحول دیجیتال مکانیزه باید در کسب وکار روی دهد که این تحول به برخی مقدمات و پیشران ها مثل فن اوری ها، رقابت و رفتار دیجیتال در تعامل با مشتری نیاز دارد. پس تحول دیجیتال یعنی دیجیتالی شدن فرایندها و مفاهیم راهبردی آن مثل منابع ساختار سازمانی، استراتژی و اهداف.
با توجه به مطالبی که عرض کردم به اعتقاد من، از منظر اجرا، صنعت بیمه فعلا در حال دست وپنجه نرم کردن با پیشران های تحول دیجیتال است. در واقع، می توان گفت این تحول هنوز به درستی در این صنعت شکل نگرفته یا اصلا شکل نگرفته بلکه فقط در حال حاضر مقدمات کار فراهم شده است. در زمینه مفهوم تحول دیجیتال و تغییر رویکردهای تصمیم گیری و برنامه ریزی، با توجه به اینکه نسل جدید مدیران در صنعت بیمه را غالبا جوانترها تشکیل می دهند، عملا تلفیق تجربه پیشکسوتان خبره صنعت و نگاه جسورانه جوانترها اتفاقات خوبی را رقم خواهد زد و آینده خوبی پیش روی صنعت قرار دارد.
*در روند حرکت به سمت فن اوری و دیجیتالیزه شدن، صنعت بیمه با چه مشکل هایی روبه رو است؟
مسایل این روند چند دسته می تواند باشد. برخی مشکل ها درون شرکت های بیمه هست و برخی بیرون. از مسایل درونی می توان به نگاه متفاوت به مفهوم تحول دیجیتال بین مدیران و سرعت کم تغییرات در پیشران های تحول دیجیتال مثل ضعف زیرساخت ها اشاره کرد. از سختی های بیرونی هم می توان به ضعف و نقص برخی دستورالعمل ها و قانون های بیمه ای که از قبل تدوین شده و در شرایط فعلی برای حرکت به سمت تحول دیجیتال بعضا نیاز به تغییراتی دارد، نیاز صنعت بیمه به بانک اطلاعاتی جامع، موضوع قانون گذاری برای اینشورتک ها و استارت آپ های فعال این صنعت و ایجاد تحول دیجیتال در مشتریان و ذی نفعان بیمه ای اشاره کرد.
به قول یکی از استادان این عرصه، معضل بزرگی که با آن مواجه هستیم این است که برخی مدیران فکر می کنند تحول دیجیتال با بهره مندی از فن اوری اطلاعات تفاوتی ندارد. به تصور اینان تحول دیجیتال یک پروژه است که نیاز به برنامه جامع و یک ساختار جداگانه دارد و باید برون سپاری بشود. این نگاه باعث می شود تا تحول دیجیتال به خوبی شکل نگیرد.
در حقیقت، تحول دیجیتال یک مفهوم کلان برای سازمان است و با رویکردی چابک و هدف گذاری های کوتاه مدت و این نگاه که بخشی از یک پروسه است تحقق می یابد. بنابراین برای رسیدن به تحول دیجیتال باید این دیدگاه و رویکرد از بالاترین تا پایین ترین سطوح سازمانی در شرکت های بیمه و مشتریان آنها نهادینه شود.
نکته بعدی که می توان به آن اشاره کرد سرعت کم تبدیل فرایندهای فعلی به مدل دیجیتالی آن است. اساس صنعت بیمه مبتنی بر کارشناسی ریسک است که از دیرباز، این کار توسط نیروی انسانی انجام می شد و همچنان ادامه دارد. ولی اکنون، با پیشرفت فن اوری، بسیاری از این کارشناسی ها قابلیت دیجیتالی شدن را دارند؛ یعنی می شود بر اساس علم روز، کارشناسی دیجیتالی انجام داد و از ابزارهایی مثل هوش مصنوعی، اینترنت اشیا و غیره برای آن استفاده کرد. البته این تحول نیازمند تغییر در زیرساخت های مشتریان، شرکت ها و سازمان های بیمه ای است.
*بی شک برای شکل گیری صحیح حرکت به سمت دیجیتالی شدن باید مبتنی بر فن اوری اطلاعات فکر، قانون گذاری و بیمه گری کنیم. آیا این اتفاق در صنعت بیمه ما رخ داده و تفکرات در این زمینه تغییر کرده است؟
به نظر من، این نگاه که هر تصمیمی در هر سطحی که گرفته می شود باید تحولات آینده را پوشش دهد امروز در صنعت بیمه در حال شکل گیری است. این نشان می دهد که صنعت بیمه وارد مرحله جدیدی شده و اتفاقات خوبی در حال رخ دادن است. واقعا رویکرد ها تغییر یافته و بیشتر تصمیم ها و برنامه ریزی ها با چاشنی نواوری و فن اوری همراه شده است؛ هرچند برخی زیرساخت ها هنوز کامل نیست و در اجرا، اشکال هایی وجود دارد که آن هم به عقیده من به علت تنوع بسیار زیاد خدمات بیمه، نیاز مشتریان و رقابت در این بازار است.
البته آنچه که بنده به عنوان چالش بیان کردم، هرکدام، به نحوی، در سطوح مختلف صنعت بیمه در حال بررسی و در دست اقدام است که نشان می دهد فعالان این عرصه به این مقوله توجه ویژه دارند. اکنون همه بخش های صنعت اعم از بیمه مرکزی ج.ا.ا به عنوان هسته مرکزی، سندیکای بیمه گران، شرکت های بیمه گر، شرکت های نرم افزاری فعال در صنعت، انجمن ها و تشکل های مربوط به شبکه فروش شرکت های بیمه و همه و همه در حال ایجاد تغییرات لازم برای تحول دیجیتال هستند و انتظار داریم که در سال های آتی بخشی زیادی از صنعت بیمه این تحول را کاملا اجرایی کرده باشد.