به گزارش پایگاه تحلیلی خبری بانک و صنعت؛ هر زمان در اقتصاد کشور نیاز به شفافیت احساس شده، بازار سرمایه گزینه اول بوده است؛ چرا که به دلیل ابزارهای کنترلی و نظارتی، بازار سرمایه و مکانیسم های تسویه در آن به گونه ای است که می تواند پاسخگوی نیازهای کنترلی حاکمیت در مورد نحوه جذب منابع مالی و از همه مهمتر نحوه مصرف آن باشد.
مدیرعامل شرکت تامین سرمایه بانک مسکن با بیان این مطلب افزود: سودهای کلان حاصل از سرمایه گذاری در بازارهای رقیب همچون ارز و سکه هیچ کمکی به اقتصاد کشور نکرده و ساختار حاکمیت کشور هم کوچکترین بهره مالیاتی از آن نبرده است، بلکه برای اقتصاد کشور به مثابه سم مهلکی عمل کرده است. اما در مقابل بازار سرمایه نیاز نقدشوندگی سرمایه گذاران را برطرف کرده و بازاری برای رقابت در جذب منابع مالی فراهم کرده است.
محسن فاضلیان با اشاره به تلاش های اخیر دولت برای انتقال و هدایت نقدینگی به سمت تولید از طریق بازار سرمایه اظهار داشت: باید خاطر نشان کرد که هدایت نقدینگی به سمت بازار سرمایه عمدتا متوجه بازار ثانویه اوراق بهادار است، اما آن چیزی که به تولید و توسعه کشور کمک می کند بازار اولیه و تجهیز و تشکیل شرکت ها است.
وی توضیح داد: در بازار ثانویه فقط انتقال مالکیت اوراق بهادار صورت می گیرد اما از طرف دیگر رونق بازار اولیه و رجوع شرکت ها برای تجهیز منابع مالی به بازار سرمایه وجود یک بازار ثانویه قوی است که در آن قیمت ها به خوبی بالا و پایین شده و عدم تقارن اطلاعاتی در حداقل باشد.
مدیرعامل شرکت تامین سرمایه بانک مسکن افزود: واقعیت این است که همچنان نظام اقتصادی کشور یک نظام مبتنی بر بانک بوده و گزینه اول و ممکن برای تامین مالی یک پروژه سیستم بانکی است. برای اینکه شرکت ها و بنگاه های اقتصادی برای تامین منابع مالی به بازار سرمایه رجوع کنند و اعتماد آن ها به این بازار بیشتر شود مستلزم صرف زمان بیشتری است.
فاضلیان ادامه داد: البته این نکته هم حائز اهمیت است که شرایط تامین مالی چه از طریق انتشار اوراق مشارکت محور، نظیر سهام و چه از طریق اوراق بدهی محور، نظیر صکوک اجاره باید قابلیت رقابت با سیستم بانکی را داشته باشد. این قابلیت رقابت در شاخص های مهمی همچون بهای تمام شده نرخ تامین مالی و زمان ارایه خدمات تعریف می شود.
این کارشناس بازار سرمایه در پاسخ به این سوال که هدایت نقدینگی به سمت بورس چه نقشی در تامین سرمایه در گردش برای بنگاه ها و شرکت های اقتصادی خواهد داشت، گفت: مسلما بورس و بازار سرمایه از شفافیت بالا برخوردار هستند و این باعث خواهد شد که محل مصرف منابع حاصل از ارایه اوراق بهادار در این بازار به سهولت قابلیت رهگیری داشته باشد.
وی یکی از مشکلات مزمن بنگاه های اقتصادی در کشور را کمبود منابع مالی- چه برای حفظ روند تولید محصولات و خدمات (سرمایه در گردش) و چه برای انجام توسعه ظرفیت تولید محصولات و ارایه خدمات خود (هزینه های سرمایه گذاری ثابت) - دانست و اظهار داشت: به نظر می رسد ساختار مدیریتی بنگاه های اقتصادی با درک صحیح از شرایط حاکم بر بازار سرمایه از قبیل الزامات افشای مطالبات نهاد ناظر و مطالبات سرمایه گذاران می توانند تجهیز منابع مالی خوبی را برای شرکت های خود رقم بزنند.
فاضلیان افزود: اما مهمتر از استفاده شرکت های اقتصادی از این حجم نقدینگی جلوگیری از رشد نقدینگی در آینده است؛ به نظر می رسد اگر روند گذشته بخواهد تکرار شود، بازار سرمایه در رقابت با بازارهای موازی همچون سکه، ارز و مسکن و سپرده بانکی انتخاب اول نخواهد بود، اما اگر روند کنونی رشد نقدینگی مهار شود، به مرور شاهد اصلاح بازارهای رقیب بازار سرمایه خواهیم بود.
این کارشناس بازار سرمایه در عین حال یکی از نیاز های اساسی بازار سرمایه را موسسات رتبه بندی اعتباری دانست و گفت: زمانی که سرمایه گذاران به سمت بازار سرمایه جذب می شوند یا باید با سرمایه گذاری در صندوق های سرمایه گذاری خبرگی فعالین بازار را به خدمت گرفته و از سرمایه گذاری مستقیم خودداری کنند یا باید به نتایج بررسی موسسات مستقل رتبه بندی اعتباری تکیه و به استناد نتایج بررسی آنها اقدام به سرمایه گذاری کنند.
مدیرعامل شرکت تامین سرمایه بانک مسکن افزود: خوشبختانه ناشران حاضر در بازار هم اینک بر اساس شاخص شفافیت رتبه بندی شده اند اما هنوز بر اساس ریسک اعتباری فاقد رتبه بندی هستند.
فاضلیان در پایان با بیان اینکه شرایط اقتصاد کشور در حال حاضر تحت تاثیر رکود چند سال گذشته بوده و هنوز نتوانسته آنطور که باید از رکود خارج شود، گفت: اقبال به بازار سرمایه در حال حاضر ناشی از افزایش نرخ خدمات و تولیدات بنگاه های حاضر در بازار سرمایه است؛ اما اگر رکود کشور به وضعیت رونق تبدیل شود و محصولات و خدمات بنگاه های اقتصادی در بازار داخل و خارج خواهان بیشتری پیدا کند، ظرفیت رشد در بازار سرمایه به مراتب بیشتر از بازارهای موازی خواهد بود.