به گزارش پایگاه تحلیلی خبری بانک و صنعت، موضوع توقف و بازگشایی نمادهای بورسی و فرابورسی معضلی است که مدتها در بازار سرمایه ایران وجود داشته و سرمایهگذاران بورسی مخصوصا سهامداران خرد که سهم چندانی در تصمیمات کلان شرکتها ندارند همراه قربانیان توقف طولانی مدت نمادهای بورسی شدهاند این در حالی است که مسئولان بازار سرمایه سعی میکنند از تریبون های مختلف سرمایه های خرد را به سمت بازار سرمایه هدایت کنند.
از زمانی که شاپور محمدی - رئیس سازمان بورس - شد بارها بحث توقف و بازگشایی نمادها پررنگ شد و او بارها وعده داد که به زودی دستورالعملی به کار گرفته میشود که نمادهای متوقف در کمتر از 90 دقیقه بازگشایی شوند.
بالاخره چند ماه مانده به پایان سال 1396 دستورالعمل جدید بازگشایی و توقف نمادها به کار گرفته شد و از آن تاریخ نمادهای بورسی طبق آن مکانیزم بسته یا باز می شوند اما این موضوع نتوانست مشکل توقف طولانی مدت نمادهای بورسی را برطرف کند، چرا که این دستور العمل برای شرکتهایی کاربرد داشت که از تاریخ اجرایی شدن آن متوقف شدند. این در حالی بود که تعداد زیادی از نماد ها مخصوصا نماد بسیاری از بانکها در بورس و فرابورس متوقف بودند. غیر از نمادهای بانکی نماد شرکت "های وب" نیز که در سال 1396 عرضه اولیه شد بعد از مدتی متوقف شد و همچنان نیز متوقف است در مورد بسته بودن این نماد بوسی حرف و حدیث های زیادی وجود دارد.
بسیاری از آن نمادها به علت برگزار نشدن مجامع و ابهام در صورت های مالی متوقف شده بودند و قاعدتا باید طبق دستور العمل قبلی اطلاعات خود را افشا می کردند. این نمادها نیز چون قبل از اجرایی شدن دستور العمل جدید متوقف شده بودند باید به روش قبل گزارش گری مالی می کردند.
مسئولان سازمان بورس دستورالعمل جدید توقف و بازگشایی نمادها را حاصل عبور از یک فرآیند چند مرحلهای میدانند و معتقدند در رویه جدید، هرگونه تاخیر یا عدم ارائه اطلاعات از سوی ناشر مشمول برخوردهای انضباطی شدیدتر خواهد بود.
آنها می گویند که طول دوره توقفها کوتاه و تعداد آن افزایش پیدا کرده و از سوی دیگر تاخیر یا عدم ارائه اطلاعات از سوی ناشر مستلزم برخوردهای انضباطی شدیدتر از گذشته شده و مراتب به اطلاع سرمایهگذاران میرسد.
در دستور العمل جدید توجه به صورتهای مالی و گزارشهای میان دورهای و آمارهای تولید و فروش ماهانه و گزارش تجزیه و تحلیل مدیریت ضرورت یافته و سرمایهگذاران بالفعل و بالقوه باید درجه تحلیل و توجه به اطلاعات را افزایش دهند.
اما در هر حال در بسیاری از موارد دیده شد که حتی شرکتهایی که نمادشان بعد از اجرایی شدن دستورالعمل جدید متوقف شدند مدتی نمادشان متوقف ماند و عملا این طور نبود که تمام نمادها در کمتر از 90 دقیقه بازگشایی شوند.
بسیاری معتقدند اگر چه دستورالعمل جدید را میتوان گامی به سوی جلو دانست اما اکتفا کردن به این دستورالعمل گرهای از مشکلات سهامداران و مخصوصا سهامداران خرد حل نمیکند و معضل توقف های طولانی مدت نمادها در بورس و فرابورس ایران همچنان ادامه دارد.