به گزارش خبرنگار بانک و صنعت، شرکت داتین در سومین نمایشگاه بین المللی تراکنش ایران که از 2 لغایت 4 آبان ماه در بوستان گفتگو دایر بود، مشارکت کرد.
در آخرین روز از این رویداد ، علی دانشگر - مدیرعامل داتین - نیز به عنوان دبیر علمی سمینار فناوری مالی، سخنرانی کرد و پس از آن، نشست تخصصی این سمینار با حضور صاحب نظران برگزار شد. این سمینار ساعت 10 تا 12:30 روز پنجشنبه 4 آبان در سالن بهارستان بوستان گفتگو، برگزار شد.
علی دانشگر مدیر عامل مجموعه داتین در ابتدای این سمینار گفت: هدف ما از این سمینار بررسی صنعت فین تک و روند جهانی و مسیر پیش رو این صنعت در دنیا و کشورمان است.
وی عنوان کرد: فین تک یا فناوری مالی به آن دسته از نواوری ها و فناوری های جدید و نو ظهور گفته میشود که هدف آن ها رقابت با روش های معمول و سنتی ارائه خدمات مالی و جایگزینی آن هاست.
دانشگر در ادامه گفت: این فناوری های مالی برای آن که بتوانند رشد و پیشرفت داشته باشند نیازمند یک زیست بوم هستند که یکی از گزارشات PWC در سال 2016 به آن ها اشاره کرده که به شرح ذیل می باشد:
1- یکی از عوامل، ابزار و فناوری های در حال ظهور هستند که پیوسته پیشرفت میکنند.
2- کاربران و مصرف کنندگان دیگر عاملی هستند که شامل قشر جوانی اند که زندگی دیجیتال را تجربه کرده و این موضوع برایشان یک نیاز به حساب می آید.
3- سرمایه گذاران و شتاب دهنده گان یکی دیگر از عوامل رشد و نمو این حوزه هستند .
4- آخرین مورد که یکی از اساسی ترین ارکان در حوزه فین تک است مبحث رگولاتوری است که با توجه به فعالیت فین تکها در زمینه مالی جایگاه ویژه دارد.
جمع این موارد در کنار یکدیگر باعث به وجود آمدن محیط زیست خوبی برای رشد و نمو فین تک ها است.
وضعیت فین تک ها در دنیا
در ادامه دانشگر درباره وضعیت فین تک ها در دنیا گفت: در حال حاضر شرکت های مختلفی در زمینه فین تک در دنیا فعالیت انجام می دهند که غالبا به صورت استارت آپ بوده اند، یک سری از آنها رشد کرده و شاید برخی هم شکست خورده اند. ما در دنیا تقریبا حدود دوازده هزار فین تک داریم که در حوزه های مختلف اعم از هوش مصنوعی ، بلاک چین ، بیت کوین و... فعالیت میکنند.از نظر تعداد شرکت های فین تک ثبت شده در دنیا، آمریکا پرچم دار این حوزه با داشتن 1125 شرکت است.
وی درباره میزان سرمایه گذاری در این حوزه گفت: KPMG گزارشی را به صورت فصلی از سرمایه گذاری در شرکت های فین تکی ارائه داده است که صعودی و در برخی سال ها به خاطر برخی شرایط مثلا تغییر ریاست جمهوری و ... نزولی بوده است و بیشترین سرمایه گذاری مربوط به سال 2015 است که به 47 میلیارد دلار رسیده است.
روند فعالیت فین تک در کشور ما
مدیر عامل داتین همچنین گفت: بحث فین تک در کشور ما زود مطرح شد ولی نتیجه بخش نبود. متاسفانه ما نهادی مبنی بر این که اطلاعات دقیقی به جهت تعداد، سرمایه گذاری ، درامد و امثال این ها از شرکتهای فین تکی در اختیار ما قرار دهد نداریم. متخصصینی در این زمینه به صورت خود جوش شرکت های در حال فعالیت فین تکی ثبت شده را شناسایی کردند که تعداد آن ها در ایران به 91 عدد میرسد.
وی تصریح کرد: آن چیزی که مشخص است، سرمایه گذاری گسترده ای با اعدادی درشت در حوزه فین تک در دنیا به چشم میخورد که مطمئنا در کشور ما این گونه نیست.
در ادامه ، نشست تخصصی این سمینار با حضورمهندس دانشگر به عنوان مدیر پنل ، مرتضی ترک تبریزی مدیر اطلاعات و امور ارتباطات بانک ملت ، خسرو سلجوقی عضو هیات عامل سازمان فناوری اطلاعات ، مهران محرمیان معلم ؛ معاون شبکه شرکت خدمات انفورماتیک و مهندس عبدللهی معاون فنی شرکت عصر دانش افزار برگزار شد.
سوال اصلی مهندس دانشگر به عنوان مدیر پنل از اعضا این بود؛ فین تک که با موجی از هیجان همراه بود، در حال حاضر اوضاعش چگونه است و در صورت وجود خلاء هایی در این حوزه ، برای برطرف کردن آن چه کاری باید انجام داد؟
در ابتدای پنل مهندس ترک تبریزی این گونه بیان کرد: هر فعالیت شغلی که منجر به ایجاد درآمد نشود ناکارامد است. خیلی از دوستان هنگام ورود به این حوزه به کسب درآمد از این طریق فکر نکردند. فین تک ها باید مدل درآمدی درستی داشته باشند. وجود فین تک ها امریست ضروری ولی باید جایگاه و ماهیتشان حفظ شود و حتما باید مدل کسب و کاری مشخص و ماهیت درستی برایشان شناسایی شود.
همچنین بحث رگولاتوری و استانداردها در این حوزه بسیار مهم و قابل اهمیت است که در بحث استاندارد سازی بسیار ضعیف عمل شده است. همچنین در حوزه شناسایی فین تک ها باید خوب عمل شود تا بانک ها نیز اطمینان لازم را برای همکاری با فین تک ها داشته باشند.
در ادامه این مبحث محرمیان معلم گفت: تحول دیجیتال در نظام بانکی شروع شده و ادامه دارد. کسانی که در این حوزه حضور دارند باید فکری بکنند. فین تک ها نیز بازیگران این عرصه هستند و باید جدی گرفته شوند.
عبداللهی در ادامه پنل افزود: فین تک ها باید مشکل اعتماد کاربران خود را حل نموده و نظام بانکی کشور نیز باید در صدد کمک به فین تک ها دراید.
معاون فنی شرکت عصر دانش افزار گفت: فکر میکنم که باید دقیق تر به این موضوع پرداخت و باید به وضعیت کلی اقتصادی کشور توجه کرد و مطابق با آن بررسی کنیم کدام فین تک برای وضعیت کنونی جامعه، لوکس به حساب می آید.
سلجوقی نیز بیان کرد: خوشبختانه اتفاقات خوبی در حوزه فین تک در حال رخ دادن است . همین که نگاه مسئولین بخش های اقتصادی ، مالی و تصمیم ساز در این حوزه جلب شده ، خود یک نقطه قوت است.
عضو هیات عامل سازمان فناوری اطلاعات ادامه داد: از همه مهمتر رویکرد خوبی است که بانک مرکزی به این موضوع دارد. از طرف دیگر کشور با معضل بیکاری دست و پنجه نرم میکند و طبیعتا این مسیر نو با وجود تعارض ها و موانع می تواند به برطرف کردن این معضل کمک چشمگیری نماید.
در پایان پنل علی دانشگر به جمع بندی مطالب پرداخت و با تشکر از حاضرین گفت: بحث تحول در بانکداری و پرداخت بحثی اجتناب ناپذیر و قطعی است. وظیفه این نوآوری و تحول هم بر عهده بانک ها و هم خود شرکت های فین تکی است.
فین تکها اگر قادر به برطرف کردن نیازی از مردم باشند مطمئنا جواب خواهند گرفت. چه بسا استارت آپ هایی در کشورمان در حال فعالیت هستند که با وجود آن که کپی شده از طرح های خارجی است ولی بسیار قدرتمند عمل می کنند ، زیرا برطرف کننده نیاز جامعه هستند.
البته موضوع ریسک در فین تکها نیز بسیار حائز اهمیت است و نمیتوان ریسک های حوزه مالی را نادیده گرفت.
در پایان به رسم ادب و تشکر به صاحب نظران این پنل مدال اهدا گردید.