به گزارش بانک و صنعت، با اتحادیه نانوایان سنتی و سنگکی به استانداری تهران از تیرماه سال گذشته مستندات خود را مبنی بر لزوم اصلاح نرخ ارائه داده اند اما ابلاغ نرخ جدید نان، در بلاتکلیفی به سر می برد، با وجود ابلاغ و اجرای نرخ های افزایش یافته غیررسمی نان، استانداری تهران و سایر دستگاه های ذیربط از اصلاح و ابلاغ نرخ مصوب نان خودداری می کنند که این امر موجب عرضه چندنرخی و گرانفروشی انواع نان سنتی با استفاده از برخی افزودنی ها مانند کنجد، سیاه دانه، سبوس و... شده است.
در تازه ترین واکنش اتحادیه نانوایان تصمیم گرفتند نرخ های غیررسمی را برای این نوع نان ها با توجه به آرد یارانه ای (نوع یک) و آرد آزادپز (نوع دو) را تصویب و اجرایی کنند، نرخ هایی که قبلا مسئولان دستگاه های نظارتی اعمال آن را غیرقانونی و مشمول برخوردهای تعزیراتی قلمداد می کردند اکنون در واحدهای نانوایی سطح شهر تهران اجرایی شده است.
نانوایان حتی افزایش 50 درصدی قیمت نان سنتی را جوابگوی رشد هزینه تمام شده تولید نان در سال 1400 نمی دانند و خواستار افزایش 100درصدی نرخ مصوب نان هستند.
حداقل قیمت سنگک 3 هزار و 500 تومان
رئیس اتحادیه نانوایان سنگکی با بیان این که دولت از ابلاغ نرخ جدید نان خودداری می کند، گفت: ما نیز در انتظار ابلاغ نرخ های مصوب هستیم.
اصغر پابرجا با بیان اینکه اکنون هزینه تمام شده هر قرص نان سنگک ساده به 3 هزار و 500 تومان افزایش یافته است، افزود: با این شرایط نانوایان مجبور به ابلاغ و اعلام نرخ های جدید برای نان سنگک هستند و با توجه به رشد هزینه تمام شده نان، نانوایان سنگکی به صورت کج دار و مریز با نرخ های متفاوت این نوع نان را پخت و به نحوی عرضه می کنند که قادر به ادامه فعالیت باشند.
به گفته او، از ابتدای امسال علاوه بر افزایش سایر هزینه های سربار تولید نان، شرکت های حمل ونقل درخواست افزایش نرخ حمل آرد را ارائه کرده اند و مشخص نیست که این هزینه ها با ابلاغ نشدن نرخ جدید نان باید چگونه جبران شود.
پابرجا با اعلام اینکه اکنون نانوایان سنگکی مشکلی برای تامین آرد مورد نیاز با نرخ مصوب ندارند، افزود: سهم اجاره بهای واحدهای نانوایی در رشد هزینه تمام شده تولید نان بیش از سایر مولفه های تولید بوده و در برخی مناطق اجاره بهای مغازه های نانوایی بیش از 100 درصد افزایش یافته است.
او با بیان این که نانوایان چاره ای جز انتظار برای اصلاح نرخ نان ندارند، گفت: شرایط برای فعالیت واحدهای نانوایی بسیار دشوار شده و نانوایان در انتظار تصمیم گیری در مورد اصلاح نرخ نان در دولت جدید هستند.
نرخ غیر رسمی نان سنتی با افزایش 47 درصدی
رئیس اتحادیه نانوایان سنتی با بیان این که به دلیل تأخیر استانداری تهران در اصلاح و ابلاغ نرخ جدید نان، نانوایان سنتی به دلیل رشد چندین ساله قیمت تمام شده نان، از ابتدای امسال افزایش حداقلی را برای قیمت انواع نان سنتی یارانه ای و آزادپز با افزایش وزن چانه خمیر اعمال کرده اند، گفت: نانوایان در حالی نان را به نرخ غیررسمی جدید می فروشند که استانداری از اعلام نرخ اصلاح شده و رسمی نان خودداری می کند.
بیژن نوروزمقدم با اشاره به این که نانوایان چاره ای جز افزایش نرخ غیررسمی نان نداشته و اگر افزایش حداقلی نرخ نان را اعمال نمی کردند مجبور به تعطیلی بودند، افزود: هزینه های تولید نان طی 2 سال اخیر بیش از 100 درصد افزایش یافته، اما در یک دهه 1391 تا 1400 فقط 3 بار شاهد تعدیل نرخ نان در سال های 91، 93 و 98 بودیم. با این شرایط نانوایان از ابتدای امسال نان را به نرخی که خودشان مصوب کردند با افزایش وزن چانه خمیر عرضه می کنند زیرا با اعلام نرخ های مصوب نان در سال 98 وزن چانه خمیر برای جبران هزینه تمام شده تولید به حدی کاهش یافته بود که به افت کیفیت و افزایش دورریز نان منجر شده بود و به ناچار نانوایان وزن چانه خمیر را افزایش دادند.
او با بیان این که حداکثر افزایش غیر رسمی نان در اتحادیه نانوایان بین 45 تا 47 درصد بوده است، در مورد نرخ های غیر رسمی اعمال شده نان سنتی از ابتدای امسال، گفت: میزان افزایش قیمت نان سنتی بنا بر آرد نوع یک (یارانه ای) و نوع دو (آزادپز) متفاوت بوده است؛ به نحوی که در انواع نان سنتی تولیدی ساده با آرد نوع یک، قیمت نان لواش با افزایش وزن چانه خمیر از 130 به 140 گرم از 300 تومان قبلی به 450 تومان، بربری با افزایش وزن چانه خمیر از 510 به 530 گرم به هزار و 500 تومان، تافتون با افزایش وزن چانه خمیر از230 به 250 گرم و نرخ قبلی 550 تومان به 800 تومان، سنگک از 1200 به 2 هزار تومان، تافتون گردون جدید 200 گرمی 600 تومان و نان خراسانی 300 گرمی به هزار تومان افزایش یافته است.
نوروزمقدم در مورد نرخ انواع نان سنتی با آرد نوع دو (آزادپز) افزود: نرخ نان لواش با افزایش وزن چانه خمیر از 170 به 180 گرم از نرخ 450 تومان قبلی به650 تومان، تافتون تنوری با افزایش وزن از 250 به 280 گرم و قیمت قبلی 850 تومان به هزار و 200 تومان، بربری با افزیش وزن چانه خمیر از 580 به 600 گرم و نرخ قبلی 1500 تومان به 2 هزار و 250 تومان افزایش یافته است. همچنین نرخ نان تافتون گردون با دستگاه های جدید (بین تافتون تنوری و گردون سابق) با وزن 200 گرم و قیمت 900 تومان و نان خراسانی با وزن چانه خمیر 300 گرم، هزار و 500 تومان تعیین و اعلام شده است.
تأثیر افزایش هزینه حمل آرد بر گرانی نان
رئیس اتحادیه نانوایان سنتی در مورد تأثیر درخواست شرکت حمل و نقل بین المللی برای افزایش کرایه حمل آرد بر قیمت تمام شده نان، گفت: شرکت حمل ونقل بین المللی حدود یک ماه پیش طی نامه ای به اتحادیه نانوایان و استانداری تهران خواستار افزایش هزینه کرایه حمل هر کیسه 50 کیلوگرمی آرد در کارخانه های تهران از 2 هزار و 200 به 5 هزار تومان و از کرج به تهران به کیسه ای 6 هزار تومان شد اما نانوایان اعلام کردند تا زمانی که نرخ نان اصلاح نشود، قادر به پذیرش این افزایش هزینه نیستند.
نوروزمقدم افزود: اخیرا این شرکت مجددا طی نامه ای اعلام کرده که نرخ اعلام شده قبلی برای کرایه حمل آرد مربوط به سال 99 بوده و در سال 1400 باید کرایه حمل هر کیسه آرد از کارخانه های تهران به 6 هزار و از کرج به تهران به 8 هزار تومان افزایش یابد اما نانوایان نمی توانند زیر بار این نرخ ها بروند.
به گفته او، اما بخش حمل و نقل نیز با مشکل مواجه است و نانوایان بیم آن دارند که مانند سال گذشته که آرد با وقفه حمل و در نهایت نیز نانوایان مجبور به پذیرش افزایش کرایه حمل شدند، اکنون نیز همین روند تکرار شود؛ چراکه اگر آرد حمل نشود، نانوایی تعطیل می شود.
او افزود: با وجود این مقرر شده تا با برگزاری نشست هایی در مورد نرخ کرایه حمل آرد به توافق برسیم و در این چارچوب از مسئولان می خواهیم تا نرخ جدید نان را رسما اعلام کنند تا دست نانوایان در پذیرش اینگونه هزینه های سربار و افزایش نرخ دستمزد کارگران باز باشد.
نوروزمقدم تأکید کرد: متأسفانه با وجود ارائه مستندات افزایش هزینه تمام شده تولید نان و پذیرش آن توسط دستگاه های ذیربط، نانوایان سنتی همچنان در انتظار اصلاح نرخ نان هستند اما در روزهای پایانی فعالیت دولت کنونی و آغاز به کار دولت آینده، فعلا نانوایان برای اصلاح نرخ نان گرفتار شده اند.
تحمیل زیان خاموشی ها به گندم، آرد و نان
رئیس اتحادیه نانوایان سنتی در مورد تأثیر خاموشی های اخیر برق بر تولید و عرضه نان، گفت: متأسفانه اکنون به دلیل خاموشی حداقل 2 ساعته برق در مناطق مختلف کشور، نانوایان به دلیل خراب و ترش شدن خمیر، مجبور به دورریختن آن هستند.
نوروزمقدم افزود: این دورریز در حالی است که آرد و نان کالایی استراتژیک بوده و دولت ها مجبور به تهیه آن برای تامین رزق مردم با پرداخت یارانه هستند اما با 2 ساعت قطعی برق حداقل 2 کیسه آرد در هر واحد نانوایی از بین می رود و علاوه بر ضرری که از محل آرد، مواداولیه، کارگر و... حدود 250 تا 300 هزار تومان ضرر به هر واحد نانوایی وارد می شود.
او افزود: از سوی دیگر مردم در ساعت قطعی برق برای تامین نان به نزدیک ترین منطقه ای که برق و واحد نانوایی فعال دارد مراجعه می کنند که این موجب ازدحام جمعیت، شیوع بیماری کرونا و کمبود نان و سهمیه آرد در اینگونه مناطق در نانواخانه هایی می شود که بیش از سهمیه آرد فروخته اند.
رئیس اتحادیه نانوایان سنتی گفت: از سوی دیگر اکنون نرخ خرید تضمینی هر کیلوگرم گندم از کشاورز حدود 5 هزار تومان است و با دورریز حداقل 2 کیسه گندم (نزدیک 100 کیلوگرم) به دلیل قطعی برق و خرابی خمیر، دولت باید با هربار قطعی برق در هر واحد نانوایی 500 هزار تومان زیان پرداخت کند. او افزود: بر این اساس طی نامه ای به اتاق اصناف و سایر دستگاه های ذیربط به دولت پیشنهاد دادیم تا برای جلوگیری از زیان بیشتر مردم، نانوایان و دولت، دستگاه های ژنراتور برق با ارز 4 هزار و 200 تومانی وارد و در اختیار نانوایان قرار گیرد.
نوروزمقدم افزود: به فرض وجود 100 واحد نانوایی در یک منطقه، با قطعی 2 ساعته برق و هدررفتن 2 کیسه آرد که نیازمند 100 کیلوگرم گندم است حدود 10 تن گندم از بین می رود که با احتساب نرخ هر کیلوگرم 5 هزار تومانی خرید تضمینی گندم، حدود 50 میلیون تومان سرمایه بیت المال حیف و میل می شود. در درازمدت نیز باید به سمت استفاده از پنل های خورشیدی در مغازه های نانوایی حرکت کنیم تا درصورت قطعی برق، تامین نان مردم با مشکل مواجه نشده و سرمایه های ملی حیف و میل نشود.