به گزارش پایگاه تحلیلی خبری بانک و صنعت به نقل از خبرنگار شانا، بیژن زنگنه صبح امروز (یکشنبه 14 دیماه) در نخستین کنفرانس اقتصاد ایران، با بیان این که بسیاری گمان می کنند با کاهش صادرات موضع ایران در جهان تغییر می کند، گفت: ایران با کاهش میزان صادرات خود از روزانه 2,5 به سطح یک میلیون بشکه، هیچگاه موضع خود را تغییر نمی دهد.
وی در این کنفرانس با اشاره به این که تصمیم گیری و اجرای تصمیمهای سامان کشورهای صادر کننده نفت (اوپک) بر دو اصل استوار است، گفت: مهمترین اصل در تصمیم گیری اوپک اجماع اعضاست و دوم این است که تصمیمهایی که در اوپک گرفته می شود هیچ ضمانت اجرایی ندارد.
وزیر نفت با بیان این که اوپک تنها سازمان جهان سومی است که بر اقتصاد جهان تاثیر می گذارد، افزود: هر کشوری در این نهاد بین المللی تولید بیشتری داشته باشد، می تواند در تصمیم گیری و تاثیر بر تصمیمهای اوپک نقش بیشتری داشته باشد? درحالی که بسیاری گمان می کنند میزان تولید از سوی اعضا هیچ تاثیری بر تصمیم گیری ندارد.
وی با اشاره به این که پیش از برگزاری نشست اخیر اوپک با کشورهای کویت، امارات ، قطر، عراق و ونزوئلا گفتگوهایی درباره کاهش تولید در نشست 166 این سازمان انجام شد، گفت: اعضا مایل به کاهش تولید خود نبودند، در واقع هشت کشور دنبال کاهش تولید 1,5 میلیون بشکه ای بودند و چهار کشور دیگر به دنبال تثبیت سقف تولید اوپک در سطح 30 میلیون بشکه در روز بودند.
وی در ادامه گفت: برای صاحب نظران مشخص بود که برگزاری نشست اوپک سبب سقوط قیمت نفت می شود. زیرا با توجه به موضع عربستان مشخص بود که احتمال رسیدن به اجماع برای کاهش تولید نفت در این نشست وجود ندارد.
زنگنه با بیان این که اگر نشست 166 به عقب انداخته می شد? 10 دلار در هر بشکه سود می کردیم، افزود: نشست 166، اجلاس عادی اوپک بود که باید در زمان مقرر برگزار می شد.
وزیر نفت با تاکید بر نبود اجماع میان اعضای اوپک در نشست 166 این سازمان و تثبیت سقف تولید روزانه 30 میلیون بشکه، اظهار کرد: شکی نیست که علت پایه ای کاهش قیمت نفت به دلیل عرضه و تقاضاست.
زنگنه با اشاره به اثرگذاری اوپک در بازار نفت، گفت: در بازار نفت یک طرف به عنوان عرضه و طرف دیگر به عنوان تقاضا وجود دارد و اوپک همواره در طرف عرضه نقش بازی می کرد تا از طریق متعادل کردن قیمت و یا کم کردن تقاضا، به شرایط بهتری برسد.
وی افزود: اوپک تنها با اهرم عرضه می تواند در بازار نفت تاثیر بگذارد.
زنگنه گفت: در سال 2014 میلادی کل تقاضای جهانی نفت روزانه 91 میلیون و 100 هزار بشکه بود، از این مقدار 55,9 میلیون بشکه سهم غیر اوپک، 5.8 میلیون بشکه سهم NGL و 29.4 میلیون بشکه سهم اوپک بوده است.
وی با بیان این که در سال 2015 تقاضای جهانی نفت به 92 میلیون 300 هزار بشکه در روز می رسد و این مقدار 1,2 میلیون بشکه اضافه تر از سال گذشته میلادی است، افزود: 57.3 میلیون بشکه از این مقدار بوسیله کشورهای غیر عضو اوپک تولید می شود.
وزیر نفت در ادامه به رشد اقتصاد جهانی در سال 2015 اشاره کرد و گفت: بر اساس برآوردهای انجام شده، رشد اقتصادی جهان در سال 2015، 3,6 تا 3.8 درصد است، بنابراین رشد اقتصاد جهان رو به افزایش خواهد بود.
زنگنه همچنین به تولید نفت شیل آمریکا در سال 2009 اشاره کرد و گفت: در آن مقطع تولید شیل های نفتی در آمریکا 1,5 میلیون بشکه در روز بود اما با تصمیم اوپک مبنی بر کاهش 2 میلیون و 500 هزار بشکه ای تولید نفت، تولید نفت شیل در امریکا هم اکنون به 6 میلیون بشکه افزایش یافته است؛ آمریکایی ها همچنین تاکنون 1400 میلیارد دلار برای تولید شیل های نفتی هزینه کرده اند و هم اکنون 2 هزار دکل در شیل اویل آمریکا فعال است.
وزیر نفت در ادامه گفت: تفاوت عمده تولید در اوپک و شیل اویل در این است که چاههایی که برای بهره برداری در نفت شیل حفر می شود، کوتاه مدت است و جز هزینه تولید به شمار می آید و به همین دلیل هزینه تولید در شیل آمریکا بالاست.
زنگنه با طرح این سوال که چه میزان طول می کشد تا رشد اقتصادی در جهان به وجود بیاید تا شاهد افزایش قیمت نفت باشیم، گفت: برای نخستین بار رسانه ها در برابر افت قیمت نفت مقاومت می کنند و از سوی دیگر دعواهای جمهوریخواهان و دموکراتها در ایالت متحده می تواند بر قیمت نفت تاثیرگذار باشد. بنابراین پیش بینی بر این است که در ماه های آینده قیمت نفت به 70 تا 90 دلار برسد.
وی گفت: قیمت نفت 70 دلاری در لایحه بودجه سال 94 چندان بی ربط و پرت نیست.