به گزارش پایگاه تحلیلی خبری بانک و صنعت ، در این مراسم محمد فطانت، رییس پیشین سازمان بورس و اوراق بهادار به تشریح عملکرد خود در 20 ماه گذشته در این سازمان پرداخت و شاپور محمدی رییس جدید این سازمان اولویت و برنامههای خود را تشریح کرد.
پیشرفت بازار سرمایه
وزیر امور اقتصادی و دارایی در مراسم تکریم از زحمات محمد فطانت و معارفه شاپور محمدی با اشاره به اینکه از اواسط سال گذشته تاکنون چند استعفای ایشان در کشوی میز من جمع شده است، گفت: به ناچار با استعفای محمد فطانت بهدلیل کسالت ایشان موافقت کردم. علی طیبنیا با اشاره به اینکه فطانت در شرایط سخت و دشواری ریاست سازمان بورس و اوراق بهادار را برعهده گرفت، بیان کرد: در آن دوره به دلیل تحریمها شاهد مشکلات زیادی در بازار سرمایه بودیم اما وی توانست به نحو شایستهای بازار سرمایه را مدیریت کند و امروزه شاهدیم بازار سرمایه با پیشرفتهای کمنظیری مواجه است. وزیر امور اقتصادی و دارایی ادامه داد: زمانی که وی وارد بازار سرمایه شد تصور نمیکردم بازار با چنین پیشرفتهایی مواجه شود اما امروز در بازار سرمایه و بازار بدهی شاهد موفقیتهای کمنظیری بودیم و در عین حال عمق بازار اولیه نیز افزایش یافته است.
طیبنیا با اشاره به در اختیار داشتن یک سند جامع بالادستی اظهار کرد: این سند مبتنی بر آسیبشناسی دقیق از مشکلات اقتصادی ایران است و این یعنی سند اقتصاد مقاومتی. در این راستا محور اصلی تمام سیاستهایی که در سند آمده، دستیابی به رشد اقتصادی پایدار است و بر مبنای این سند طراحی و اجرای برنامه عملیاتی مناسب برای ارتقای جایگاه بازار سرمایه، نقش مهم و اساسی ایفا میکند. طیبنیا با بیان اینکه 12 برنامه ملی مبتنی بر سند اقتصاد مقاومتی طراحی شده و این برنامهها زمانبندی مشخص خود را دارند، گفت: یکی از پروژههای مهم ارتقای توان ملی کشور که پیشبینی شده، پروژه ارتقای بازار سرمایه است. وزیر ادامه داد: بر اساس آمار بازار سرمایه تأمین مالی در سال 93، 30 هزار میلیارد تومان بود که در سال 94این عدد به 100 هزار میلیارد تومان رسید. باید در این مسیر بازار سرمایه شفاف و پرقدرت با نقدشوندگی بالا داشته باشیم.
انتظار تامین مالی 20 درصدی
عضو شورایعالی بورس نیز در این مراسم با اشاره به تغییرات در شورایعالی بورس و اعضای هیأت مدیره سازمان بورس و اوراق بهادار گفت: شورایعالی بورس و سازمان بورس و اوراق بهادار ازجمله نهادهایی هستند که به طور دورهای مدیریت آنها تغییر میکند و هماکنون شاهد تغییر ترکیب اعضای هیأت مدیره و شورایعالی از نظر قانونی بودیم.
حسین عبدهتبریزی ضمن تشکر از اعضای پیشین شورایعالی بورس و هیأت مدیره گفت: در هر دورهای به طور طبیعی نقش رییس سازمان بورس و اوراق بهادار نقش عمدهای است و در دورهای کوتاه، فطانت نقش بسیار موثری در عملکرد این سازمان داشته است. وی با اشاره به اینکه پیش از فعالیت وی موضوع تأمین مالی از طریق بازار سرمایه مطرح بود، گفت: بورس نگران شاخص و بالا و پایین رفتن آن بود و همین امر عاملی شده بود که از عملکرد واقعی خود دور بماند، اما بحث تأمین مالی در دوره گذشته جدی پیگیری شد و هماکنون میتوان گفت وی نقش مهمی در حوزه تأمین مالی در گسترش بازار بدهی در دوره مدیریت خود بازی کرد. عبدهتبریزی با اشاره به اینکه در کشوری که نرخ بیکاری و نرخ مشارکت در اقتصاد بسیار پایین است همه از بورس توقع تامین مالی دارند، افزود: این تامین مالی بسته به نوع تعریف از بورس بین 13تا 20درصد در بازارهای مالی است که امیدواریم این عدد به رقم قابل قبولی برسد که شرکتهای بزرگ از بانکها دور شوند و روی توان خود در کمک به بازار سرمایه کار کنند.
پیشنهادهایی برای رییس جدید
در ادامه این مراسم عضو کمیسیون اقتصادی مجلس شورای اسلامی با اشاره به اینکه حوزه مسائل اقتصادی و بازار سرمایه به عنوان یکی از محوریترین مسائل سالهای اخیر کشور هدفگذاری شده است، گفت: پس از سال84 و با تدوین و تصویب قانون بازار سرمایه یک مسیر متفاوت پیدا شد و امروز بعد از 11 سال آرامآرام در یک فرآیند جدید متناسب با شرایط و مقتضیات بازار سرمایه پیگیری میشود.
محمدرضا پورابراهیمی، با ابراز خرسندی از ایجاد امکان حضور نیروهای متخصص در شورای اسلامی گفت: فراکسیون بازار سرمایه از دوره قبل فعالیت مناسبی داشته و امسال با حضور نیروهای متخصص امکان اثرگذاری بیشتری دارد. وی با بیان اینکه ظرفیت مجلس شورای اسلامی در خدمت بازار سرمایه است، گفت: اجرای کامل قانون افشای اطلاعات ازجمله مواردی است که رییس جدید سازمان بورس و اوراق بهادار باید مد نظر قرار بدهد. براساس قانون همه نهادهای عمومی مکلفند صورتهای مالی خود را نزد سازمان بورس و اوراق بهادار افشا کنند. در این راستا ضمانتهایی نوشته شده و در اقتصاد جز شفافیت مالی چارهای نداریم.
پورابراهیمی درباره اصلاح قانون بازار سرمایه گفت: در این زمینه دو دیدگاه تأیید قانون فعلی و نیاز به اصلاح وجود دارد که به اعتقاد من برخی موارد میتواند با پیشنهاد صاحبنظران و سازمان بورس در مجلس شورای اسلامی مورد بررسی قرار بگیرد. بحث تداخل نظارت و عملیات در این قانون نیز باید مورد بررسی قرار بگیرد.
برنامههای پیشروی سازمان بورس
رییس جدید سازمان بورس و اوراق بهادار، در مراسم رسمی معارفه، اولویتها و برنامههای آتی در این سازمان را تشریح کرد. شاپور محمدی ضمن قدردانی از زحمات فطانت و با تاکید بر اقدامات شایسته ایشان در 20ماه گذشته، گفت: وی در جایگاه مدیریت سازمان بورس، خزانهداری کل کشور، بانک مرکزی و سازمان مدیریت برنامهریزی و بودجه زحمات زیادی برای انتشار اوراق صکوک دولتی کشیدند. به گفته وی، تامین مالی دولتی 10هزار و 500میلیارد تومانی کاری بسیار بزرگ و انجام این مهم، در بحث اهرمی کردن اقتصاد و عملیات اقتصاد باز تجربه خوبی بود. کشف نرخ در بازار بدهی از مقدمه اقتصاد باز است که در بازار سرمایه ما انجام شد. محمدی اصول کاری مورد نظر در سازمان بورس را تشریح کرد و افزود: نخستین اقدام احترام به شرع و قوانین فقهی و شرعی و توسعه ابزارهاست. اگرچه کسب سود مهم است اما باید براساس قواعد اسلامی باشد. شورای فقهی سازمان بورس نگهبانی کامل از این موضوع را دارد و از این پس نیز این روال ادامه خواهد یافت. رییس سازمان بورس و اوراق بهادار دومین اصل را قانونمداری خواند و گفت: قانون به هر شکلی که تدوین و تصویب شده برای ما ملاک عمل است؛ حتی اگر قانونی نیاز به اصلاح دارد تا زمانی که اصلاح نشده باید اجرا شود. وی اصل سوم را توجه به نیاز فعالان و سرمایهگذاران دانست و تاکید کرد: خواستههای سرمایهداران را باید بشنویم و بهگونهای عمل کنیم که تسهیل و تسریع برای خواستههای این گروه وجود داشته باشد. محمدی با اشاره بر اهمیت احترام و اعتماد در بازار سرمایه، گفت: نظارت در بازار سرمایه باید بسیار قوی باشد، اما احترام به سرمایهگذاران وظیفه ماست. وی وظایف اصلی بازارهای مالی را مورد نظر قرار داد و گفت: نقدشوندگی، شفافیت، پوشش ریسکهای عملیاتی و تامین مالی 4 وظیفه بازار مالی است که باید اجرا شود. وی با اشاره به اینکه تامین مالی بخش خصوصی نسبت به دولتی در اولویت است، عنوان کرد: سهم دولت در اقتصاد کمتر از بخش خصوصی است. هرچند اوراق دولتی فرصتهای خوبی پیش روی سرمایهگذاران قرار میدهد، اما بیتردید اولویت با بخش خصوصی است تا کارآیی در اقتصاد کشور افزایش یابد. محمدی توسعه ابزارهای مالی جدید را نخستین برنامه خود خواند و افزود: به طور تقریبی 50 سال از عمر بازار سرمایه میگذرد و اوراق مشتقه هنوز در بازار جایگاهی ندارد. انتشار این اوراق فرصتی است که باید آغاز شود چراکه اگر بازار به سمت بازاری کامل حرکت نکند با نارساییهایی مواجه میشود. وی با مهم دانستن جایگاه فروش استقراضی و خرید اعتباری تصریح کرد: افزایش تعاملات با بازار پول و مقام ناظر پول از دیگر برنامههای آتی است. کیک اقتصاد ایران آنقدر بزرگ است که به هر دو بازار میرسد. سوءتفاهمهای میان دو بازار باید برطرف شود تا در کنار بازار بیمه به اقتصاد در تامین مالی کمک کند. این مقام مسئول افزایش تعامل با مجلس شورای اسلامی را برنامه دیگر خود دانست و افزود: در اصلاح قوانین بهویژه قانون تجارت، تقسیم سود و ماده 241 که به تازگی تصویب شده باید مشکلات با کمک مجلس شورای اسلامی حل و فصل شود. محمدی برنامه بعدی را گسترش تعاملات بینالمللی دانست و گفت: مقرراتزدایی نیز از برنامههای مهم سازمان بورس خواهد بود. توسعه نهادهایی که میتوانند در بازار سرمایه حضور داشته باشند، بسیار مهم است.
بهترین گزینه برای سکانداری بورس
در این مراسم رییس پیشین سازمان بورس نیز اقدامات انجام شده در زمان 20 ماه ریاست خود در سازمان بورس را برشمرد.
محمد فطانت با اشاره به اینکه 25 فعالیت منحصر به فرد در این مدت در بازار سرمایه انجام شده است؛ گفت: برای نخستینبار 5 نوع اوراق صکوک جدید معرفی شد و از طریق آن تامین مالی شد. سلف استاندارد، اوراق اجاره دولت، اوراق خزانه اسلامی و اوراق رهنی از جمله اوراقی است که در این 20 ماه در بازار سرمایه عرضه شد و عرضه این اوراق نیاز به تلاش گسترده کمیته فقهی و سایر همکاران سازمان بورس و اوراق بهادار داشت. وی با اشاره به اینکه پیش از 20ماه گذشته، هزار تا 2هزار میلیارد تومان تأمین مالی میشد که در این 20 ماه14 هزار میلیارد تومان تأمین مالی از طریق بازار سرمایه انجام شد، گفت: عضویت ایران در آیسکو و (دبلیو افئی) فرآیند بینالمللی شدن بازار سرمایه ایران را تسهیل کرد و سبب حضور کشورهای خارجی در بازار سرمایه ایران شد که میتوان به کرهجنوبی اشاره کرد. رییس پیشین سازمان بورس با اشاره به اینکه برای نخستینبار نرخ سود و بازده در بازار سرمایه مشخص و برای آن منحنی بازده تعریف شد که از طریق آن سرمایهگذاران و سرمایهپذیران میتوانند سیاستهای پولی خود را تنظیم کنند، گفت: نقشه بازار سرمایه بر مبنای اولویتهای 7گانه وزارت اقتصاد و سند بالادستی اقتصاد مقاومتی تدوین شد. فطانت با بیان اینکه یکی از مهمترین بخشهای اقتصاد امروز ایران شرکتهای دانشبنیان است، عنوان کرد: در بخش شرکتهای دانشبنیان به صورت گسترده تأمین مالی از طریق بازار سرمایه صورت گرفت و صندوقهای جسورانه به عنوان هشتمین نهاد مالی طراحی شد و 5 صندوق مجوز گرفتند. مشاور وزیر امور اقتصادی و دارایی اظهار کرد: نهمین نهاد مالی موسسات رتبهبندی بودند که از طریق همکاری سازمان بورس و موسسات رتبهبندی معتبر بینالمللی آییننامه اجرایی آنها تدوین شد و نخستین موسسه رتبهبندی با کمک همتای قبرسی خود مجوز فعالیت گرفت و درحالحاضر نرخ ریسک کشور را با چشمانداز مثبت پیشبینی کرده است. وی با بیان اینکه خرید تضمینی در بورس کالا با هدف حمایت از کشاورزان از دیگر فعالیتهای این دوره است، ادامه داد: تعیین قیمت روزانه سکه در بورس کالا از دیگر فعالیتهای انجام شده در بورس کالا است. فطانت با اشاره به اینکه از طریق ارسال و انتشار مستقیم اطلاعات به سامانه کدال و تدان شفافیت بازار سرمایه افزایش یافت و بخش زیادی از راههای دسترسی به اطلاعات نهانی حذف شد، بیان کرد: بخش گستردهای از نیاز صنعت نفت کشور به منابع مالی در کسری از ثانیه از طریق بازار سرمایه انجام شد که پارس جنوبی و غرب کارون از جمله پروژههایی بودند که از این تأمین مالی بهره بردند. مشاور وزیر اقتصاد با بیان اینکه مشکلات مالیاتی ناشران از طریق همکاری سازمان بورس و وزارت اقتصاد رفع شد، اظهارکرد: جذب سرمایهگذاری خارجی و ایجاد بسترهای لازم برای حضور شرکتها و صندوقهای سرمایهگذاری بینالمللی در این 20 ماه به حداکثر خود رسید. فطانت بیان کرد: معاملات برخط در این مدت 100درصد رشد داشته و ارزش معاملات 2 برابر 8 سال گذشته بوده که همه این اقدامات ناشی از توجه دولت یازدهم به بازار سرمایه بوده است.
منبع: گسترش صمت