به گزارش پایگاه تحلیلی خبری بانک و صنعت به نقل از روابط عمومی پژوهشکده بیمه، دکتر صفری رئیس پژوهشکده بیمه ابتدا با ارایه آمارهایی از تعداد نمایندگان فعال و تخصصی، کارگزاران، ارزیابان و تعداد کارکنان صنعت بیمه به تفکیک جنس و سطح تحصیلات پرداخت و سپس 6 تحول مهم در دو دهه اخیر صنعت بیمه را بیان کرد.
تحولات اخیر مهم دو دهه اخیر
رئیس پژوهشکده بیمه این تحولات را شامل کاهش و حذف بیمه اتکایی اجباری، تحریم صنعت بیمه کشور و تشکیل کنسرسیوم جهت مقابله با اثرات تحریمها، خصوصیسازی شرکتهای بیمه و افزایش تعداد شرکتهای بیمه، آزادسازی نرخ تعرفههای بیمهای، حذف تحریمهای بینالمللی با تصویب برجام و تدوین و تصویب آییننامه توانگری مالی ذکر کرد و در مورد هر یک از این تحولات برای شرکتکنندگان توضیح داد.
دکتر صفری سپس چالشهای مهم صنعت بیمه کشور را برشمرد و این چالشها را نیز در 6 حوزه تفکیک نمود.
چالشهای مهم صنعت بیمه کدامند
رئیس پژوهشکده بیمه نخستین چالش صنعت بیمه را اجرای استاندارد گزارشگری مالی IFRS در شرکتهای بیمه دانست و گفت مدیریت ریسکهای موجود در صنعت بیمه و نرخگذاری درست و دقیق حق بیمه رشتههای بیمهای و جلوگیری از عدم انطباق داراییها و بدهی از دیگر معضلات صنعت بیمه هستند.
دکتر امیر صفری افزود: توجه به مدیریت بهینه سرمایهگذاری در شرکتهای بیمه به ویژه در بیمههای زندگی از چالشهایی است که باید با سرعت در رفع آن کوشید. وی دو چالش اساسی دیگر صنعت بیمه را مربوط به ایجاد پایگاه داده مناسب برای دسترسی به صورتهای مالی در شرکتهای بیمه و همچنین عدم خلاقیت و توسعه بازار بیمه همگام با بازارهای دیگر به دلیل فقدان مکانیزم جایگزین و فضای بسته بازار دانست.
واقعیات مهم صنعت بیمه با نگاهی به قوتها و ضعف
دکتر صفری در سخنرانی خود در بخش مفصلی به تبیین نقاط قوت و ضعف صنعت بیمه پرداخت و در بخش مربوط به نقاط قوتها به مواردی چون یکپارچهسازی سامانههای اطلاعات مدیریت، راهاندازی واحد مدیریت ریسک، راهاندازی اداره کل نظارت بر شرکتها و امور استانها، نظارت بر نحوه پرداخت خسارت بیمهگذاران برای حمایت از حقوق آنها، طراحی اوراق بهادار بیمهای به عنوان ابزاری برای انتقال ریسک و تصویب لایحه تأسیس صندوق بیمه حوادث طبیعی اشاره کرد.
دکتر صفری در ادامه به دیگر نقاط قوت صنعت بیمه اشاره کرد و گفت: صنعت بیمه شاهد اصلاح آییننامههای مهم توانگری، سرمایهگذاری، ذخایر فنی و آزادسازی نرخ حقبیمهها بوده است. در بخش نظارت نیز تقویت ابزارها و رویکردهای نظارتی و کنترل جدی توانگری مالی و ذخیرهگیریها، تصویب آییننامه و ارایه پوشش برای صنایع مهم داخلی را از نقاط قوت صنعت بیمه ذکر کرد و افزود: الزام قانونی شرکتهای بیمه به تهیه صورتهای مالی خود، طبق نمونه مصوب شورای عالی بیمه منطبق با استانداردهای بینالمللی، تفکیک حسابهای بیمههای زندگی و غیرزندگی با افشای آن در صورتهای مالی و اجرای تدریجی استاندارد بینالمللی گزارشگری مالی برای ارتقای شفافیت مالی از دیگر نقاط ارزشمند و جاری در صنعت بیمه هستند.
دکتر صفری ابلاغ قانون جدید شخص ثالث مصوب 29 خرداد 95، تصویب آییننامه حاکمیت شرکتی، توسعه سامانه هدایت و نظارت سنهاب، ارتقای شفافیت در نظارت بیشتر بر تقلبات بیمهای، نظارت برنامهریزان و کارگزاران و محاسبه توانگری مالی شرکتها و همچنین توسعه و افزایش سهم حقبیمه زندگی را از دیگر نقاط قوت صنعت بیمه دانست.
وی گفت: تخصصی نمودن شرکتها در ارایه خدمات بیمهای از گامهای اساسی است که صنعت بیمه با تفکیک بیمههای زندگی و غیرزندگی در چارچوب برنامه عملیاتی اقتصاد مقاومتی دنبال کرده است.
امیر صفری تأسیس اولین شرکت بیمه تخصصی عمر و ارتقای همکاری با شرکتهای بیمه خارجی با صدور پروانههای فعالیت 3 دفتر ارتباطی و ارتقای فرایند مدیریت ریسک از طریق استقرار تیم مدیریت ریسک بنگاهها، مدیریت دارایی و بدهی و سناریوهای آزمون استرس را در زمره نکات قوت صنعت بیمه دانست که باید فعالان و افکار عمومی از آن آگاهی یابند.
رئیس پژوهشکده بیمه نگاهی هم به صنعتهای بیمه دانست و گفت ضعف ها نیز بخشی از واقعیتها هستند که باید مطرح شوند. نکاتی همچون فقر صنعت بیمه در نوآوری و فنآوری و حجم پایین آن، عدم درک انقلاب دیجیتالی و لزوم ترسیم نقشه راه در این زمینه، محافظهکاری زیاد و ناکارآمدی در بهرهگیری سریع از فنآوری، عدم مدیریت ریسک بهینه شرکتهای بیمه، تمرکز فعالیتها در حوزههای کم جذابیت، عدم قیمتگذاری و مدلسازی جهت محاسبات ریسک با استفاده از روشهای نوین اکچوئری و سرانجام فقدان ساختار علمی و تخصصی مناسب در شرکتهای بیمه از نقاط ضعف صنعت بیمه است.
فرصتهای صنعت بیمه و تهدیدها
فرصتهایی که صنعت بیمه پیش رو دارد چیست؟ دکتر صفری در همایش کیش اینوکس 2018 در مورد فرصتهای صنعت بیمه گفت: با تدوین و بهبود شرایط بیمهنامهها باید به کمک فرآیند مدیریت ریسک در شرکتها شتافت. ضمن آنکه بازار بیمه نیازمند توسعه و تنوع بخشی به پرتفوی خود است. وی از توسعه بهبود روند مدیریت ریسک در چارچوب سیاستهای مقاومتی به عنوان یک فرصت یاد کرد و گفت: فرصتهای مرتبط با اینشورتکها نیز بسیار حایز اهمیت هستند. در این راستا از تأسیس شرکتهای اختصاصی اینشورتک با توان شرکتهای بیرونی، کاربرد بستر دیجیتالی برای مشتریان، استفاده از همین بستر برای خلق محصولات پوشش ریسک، اجرای ایده تجارت الکترونیک و ایجاد محصولات جدید جهت پوششهای سایبری نباید غفلت کنیم.
رئیس پژوهشکده بیمه در ادامه به تهدیدهای صنعت بیمه اشاره کرد و مواردی چون تحریمهای اقتصادی و مالی، قرار داشتن کسبوکار صنعت بیمه در معرض ریسکهای فناوری جدید، هم راستا نبودن روشها و ارایه خدمات با تحولات بازار جهانی، نرخشکنی و انتخاب نامساعد به دلیل عدم ریسک مناسب و در نهایت حملات وسیع سایبری و خسارتهای این حملات را در زمره تهدیدها برشمرد.
نگاهی به پیشبینیها و چشماندازها
صنعت بیمه و چشماندازهای آینده از مهمترین بخشهای سخنرانی دکتر صفری رئیس پژوهشکده بیمه بود. وی در صدد ارایه پاسخی به این سئوال بود که صنعت برای حرکت رو به جلوی خود چه پیشبینیهایی را باید مدنظر قرار دهد؟
دکتر صفری در این زمینه گفت: باید در صدد ارتقای رضایت مشتری، روند قیمتگذاری و ارتقاء بخشیدن به فرآیند مدیریت ریسک باشیم.
وی افزود: در چشمانداز صنعت بیمه ایجاد بسترهای دیجیتالی و نوآورانه برای دسترسی به مشتریان در اولویت است، همچنین نقل و انتقال پول و اطلاعات بیمه باید در فرایندهای آتی کاراتر شود، روندهای جاری در خلق محصولات پوشش ریسک نیازمند بهبود هستند. در بخش مدیریت دعاوی نیز به ایجاد فناوری خودکار باید بیندیشیم. وی افزود موضوع دیجیتالی کردن اطلاعات مشتریان، ثبت و ذخیره اطلاعات و انطباقپذیری بیشتر دادهها و در عین حال افزایش امنیت تبادل اطلاعات باید از برنامههای آتی صنعت بیمه باشد.
دکتر صفری به موضوع کاهش هزینهها و خلق قراردادهای هوشمند نیز اشاره کرد و از صنعت بیمه خواست این موضوعات را در پیشبینهای آتی لحاظ شوند.