به گزارش بانک و صنعت، مسئولان بورس امیدوارند با آغاز برنامه توسعه بازار سرمایه از هفته جاری رشد را در این بازار شاهد باشند. تاسیس صندوق های سرمایه گذاری نوع جدید، آغاز معاملات آتی صندوق های پشتوانه طلا و افتتاح معاملات آتی نفت 3 برنامه توسعه ای بازار سرمایه است. طبق اعلام مسئولان بازار سرمایه قرار است از امروز معاملات آتی یونیت های صندوق های سرمایه گذاری با پشتوانه طلا در بورس کالا آغاز شود. این معاملات به نوعی جایگزین بازار معاملات آتی سکه است. بازار آتی سکه تا قبل از سال1397 فعال بود. البته بازار آتی طلا با بازار آتی سکه تفاوت های زیادی دارد و مدرن تر است. در روش قدیمی معامله گران به طور مستقیم قرارداد های آتی سکه را دادوستد می کردند اما در روش جدید معامله گران قرارداد های آتی یونیت های صندوق های سرمایه گذاری را مبادله می کنند این صندوق ها دارایی هایشان را در گواهی سپرده سکه سرمایه گذاری کرده اند.علیرضا ناصر پور، معاون بورس کالای ایران گفته است:«زیر ساخت های لازم برای آغاز معاملات قراردادهای آتی واحدهای سرمایه گذاری صندوق پشتوانه طلا فراهم شده است. فعالان بازارهای مالی برای سرمایه گذاری در طلا از ابزار گواهی سپرده سکه طلا و صندوق سرمایه گذاری پشتوانه طلا بهره می برند و این ابزارها به خوبی نوسان های بازار نقد را پوشش می دهند.»
علاوه بر صندوق های پشتوانه طلا طبق اعلام مسئولان بازار سرمایه قرار است چند ماه بعد از آغاز به کار بازار معاملات آتی صندوق های طلا در بورس کالا صندوق های سرمایه گذاری نوع جدیدی نیز به بازار معرفی شوند که به صندوق های اهرمی معروف هستند. تفاوت این صندوق ها با سایر صندوق های سرمایه گذاری در این است که سرمایه گذاران می توانند در کنار خرید یونیت های این صندوق ها اعتبار هم دریافت کنند. میثم فدایی، مدیر نظارت بر نهاد های مالی سازمان بورس گفته است صندوق های سرمایه گذاری اهرمی تا 3 ماه آینده به بازار معرفی خواهند شد.
همچنین در کنار این تحولات مدیرعامل بورس انرژی گفته، سومین ابزار مهم معاملاتی که قرار است به زودی در بازار سرمایه به کار گرفته شود، قرارداد های آتی فراورده های نفتی است. این ابزار معاملاتی که مدت هاست در بازار های جهانی به کار گرفته می شود نقش زیادی در پوشش ریسک و نوسان قیمت فراورده های نفتی دارد. علی نقوی، مدیرعامل بورس انرژی گفت: ازجمله برنامه های امسال تاسیس بازار قراردادهای آتی روی فراورده های نفتی است. انجام معاملات آتی فراورده های نفتی پیش زمینه ای برای آغاز معاملات قرارداد های آتی نفت خام است زیرا پیش از این مدیرعامل بورس انرژی ابراز امیدواری کرده بود که معاملات آتی نفت خام نیز در سال جاری آغاز شود. قراردادهای آتی نفت این امکان را به بازیگران بازار نفت می دهد که از نوسان های قیمت نفت خام در امان بمانند. پژوهش های انجام شده نشان می دهد که ورود ایران به بازار معاملات آتی نفت به 2 دلیل ضروری است؛ اول اینکه درآمد کشور وابستگی شدیدی به قیمت نفت دارد و بی ثباتی قیمت نفت به ناپایداری وضعیت اقتصادی منجر می شود. دوم اینکه بازارهای آتی نفت، ابزارهای لازم را برای کاهش ریسک معاملات نفتی، کاهش بی ثباتی، افزایش انعطاف پذیری و فراهم کردن ابعاد وسیع تر تجاری برای پالایشگران و سایر خریداران نفت و صنایع وابسته آن فراهم می کند.