پایگاه تحلیلی خبری بانک و صنعت:فرجام عزتمندانه ای که با هدایتها و رهنمودهای مقام معظم رهبری و سیاستگذاری مدبرانه دولت تدبیر و امید و شخص آقای دکتر روحانی و رایزنیها و تعاملات تیم امین و شجاع هستهای به رهبری آقای دکتر ظریف و همکاری و همدلی تمامی نهادها و ارکان نظام و پایمردی و مقاومت سترگ آحاد ملت بزرگ ایران و نیروهای سرافراز دفاعی کشورعلیرغم سنگاندازیهای دشمنان ایران اسلامی و تحمیل هزینههای مادی و معنوی ظالمانه به بار نشست و دراین جنگ ارادهها و مصاف نفسگیر و طولانی، پیروزی حقیقی نصیب ملت ایران گردید.
به گزارش پایگاه تحلیلی خبری بانک و صنعت,بارزترین دستاورد و پیام برجام که به دنبال اعمال بیسابقه ترین و ظالمانهترین و سهمگینترین تحریمهای سیاسی و اقتصادی درسطح منطقهای و بینالمللی و بخصوص شرایط پر آشوب و پرتلاطم کنونی، حاصل گردید، رویکرد جایگزین نمودن مذاکره و گفتوگو و ابزاردیپلماسی درمقابل گزینههای نظامی و ماجراجوییهای برخی قدرتهای بزرگ و متحدان منطقهای آنان بود و این پیام بخوبی منتقل گردید که درصورت وجود اراده و عزم ملی همراه با پشتوانه اقتدار برجسته نظام جمهوری اسلامی در سطح منطقه و جهان میتوان تخاصمات و اختلافات هرچند به ظاهر پیچیده و غیرقابل حل را به مدد عقلانیت و با استفاده از ابزارهای صلح جویانه و مسالمتآمیز حل وفصل نمود.
امروز جمهوری اسلامی ایران پیام صلح و دوستی وایجاد ثبات و آرامش را با اعمال سیاست برد- برد به عنوان یک استراتژی مذاکرهای به جهان تشنه حقیقت درجهت حل وفصل اختلافات و منازعات به اثبات رساند. برجام و روش و منش مدبرانه ایران به عنوان یک الگوی موفق، میتواند در رفع بحرانهای ساختگی و غیر ضرور وهزینه زا که تاوان آن را مردم و کشورهای منطقه میپردازند مورد توجه قرارگیرد و دراین چارچوب خط بطلانی بر اعمال سیاست ایران هراسی و شیعه هراسی علیه کشورمان و ایجاد ترس و یأس نزد افکار عمومی جهانی ناشی از سیاستهای معدود کشورهایی که دشمنی آنان با ایران اسلامی به اثبات رسیده است بکشد. امروز برجام با تدبیر و مدیریت صحیح و کار آمد، فصل نوینی را در کلیه زمینههای سیاسی،اقتصادی،صنعتی و بازرگانی فرا روی کشورمان درجهت کاهش هزینههای زائد قرار داده است.
بی شک، رویداد به فرجام رسیدن برجام که حاصل مقاومت همدلانه و یکپارچه دولت وملت برای دستیابی به فناوری ودانش و در جهت استقرار ایران مقدر است دورانی را پیش روی ما میگذارد که میتوان از آن به عنوان دوران تحول یاد کرد. ملتی و دولتی که میتوانند برای موضوع فناوری از مسیر تدبیر و بر پایه مقاومت و مذاکره در سخت ترین شرایط زمانی منطقه پیروزی را رقم زنند باید همین انگیزه وهمدلی را برای تحول پرشتاب کشور برای تحقق آرمان های بلند جمهوری اسلامی صرف کنند. در این بین فناوری اطلاعات و ارتباطات جایگاه ویژه ای می یابد ومیتواند به عنوان عامل و زیرساخت این تحول به کار گرفته شود. این فناوری تنها بخشی بوده که در کل سال های بعد از انقلاب اسلامی بیشترین رشد را به صورت مداوم تجربه کرده است. بنابراین شرایط کنونی و لزوم توسعه اقتصادی و سرمایه گذاری بخش خصوصی، بهار حرکت، امید و گذار در تحولات و تاریخ سیاسی کشورمان میتواند بر پایه تحول سازICT رقم خورد وبر همین اساس شرایط برای آنهایی که میخواهند با تولید و سرمایهگذاری در این عرصه،پرچم ایران اسلامی را برفراز توسعه یافتگی اهتزازدهند؛باید فراهم شود.
وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات، همواره به دنبال تحققICT به عنوان زیر ساخت و پیشران توسعه و عامل تحول کشور در همه برنامههای اجرایی و عملیاتی خود بوده است که در فضای پساتحریم، حرفهای تازهای برای گفتن دارد.
اکنون به منظور کاهش و پرکردن شکاف دیجیتال درحوزهICT، میتوانیم با اتکا به توان ملی خود به عنوان شکافنده فناوری های نوین درعرصه بینالمللی حضوریابیم و از پیله گسستها ومحدودیتها رهایی یافته با افزایش فعالیتهای ملی و مشارکتهای بینالمللی سرمایههای انسانی بخش خصوصی و عمومی و با منطق، مسیر پیشرفت را با بهرهمند شدن از دیپلماسی گفتوگو و قانون، تسریع نماییم. نگاه ما به این فناوری عامل موفقیت در تحقق اقتصاد مقاومتی است. لزوم توجه، تأکید و تمرکز بیشتر در این حوزه و اتخاذ یک نگاه تلفیقی (بومیسازی در کنار ورود تکنولوژی) میتواند درمسیر آینده مؤثر باشد و پیامدهای مثبت و سازندهای را در ساختاراقتصادی کشور، رقم زند. باید همراه توجه به ظرفیتهای بسیار توانمند بومی و ملی از ورود و انتقال فناوریهای جدید حوزه ICTبه کشور، استقبال کنیم وسعی در بومیسازی فناوریها داشته باشیم تا فرصت شکلگیری و توجه بیشتر به ایدههایی که در راستای فناوریهای روز هستند، در بین فعالان و نخبگان کشور، در عرصههای علمی، تخصصی و دانشگاهی فراهم شود.
بی شک بومیسازی و تجاریسازی محصولات و فناوریهای داخلی در راستای پیشرفتهای جهانی واستفاده از دانش و تکنولوژی به روز دنیا میتواند زمینه حضور پررنگ ایران را در بازارهای منطقهای و جهانی فراهم ساخته و در شکلگیری فضای کسب و کار و اشتغال برای جوانان فارغ التحصیل و علاقهمند این حوزه و همچنین، رفاه و آسایش بیشتر مردم، مؤثر باشد. ازسویی، بازگشت به سیستم بانکی بینالمللی و جذب منابع وسرمایههای خارجی میتواند فرصت حضور رقبای داخلی و خارجی و برون رفت از نگاه انحصارگرایانه را در سرمایه گذاری حوزه ICTفراهم کرده و در کنار آن فرصت حضور در بازار های بین المللی را برای ما ایجاد کند.
براین اساس برای افزایش موفقیت و رسیدن به اهداف بلندمدت درحوزه ICT باید توجه کرد که فقط به دستاوردهای گذشته قناعت نکرده و بتوانیم در مقایسه با گذشته، عدالت ارتباطی را دراقصی نقاط کشور، فراهم کنیم. توجه به رهنمودهای مقام معظم رهبری در خصوص پس از برجام، میتواند کلید دولت تدبیر و امید را راحت تر در مسیر بازگشایی مشکلات مردم قرار دهد که فرمودهاند: «حل مشکلات اقتصادی در گرو تلاش بیوقفه و خردمندانه در همه بخش ها، در جهت اقتصاد مقاومتی است و رفع تحریمها به تنهایی برای گشایش در اقتصاد کشور و معیشت مردم، کافی نیست.»
بر این اساس حرکت رو به جلو و توجه به قدرت داخلی و افزایش تولید بومی، میتواند نگرانی های پس از برجام را، به دلیل امکان عهد شکنی طرف مقابل، کمرنگ تر کند و قدرت ریسک پذیری در مسیر توسعه ICT را با برخورداری از پتانسیل نیروی انسانی متخصص، فراهم آورد. در این میان معامله برجام به عنوان یک معامله تاریخی و سرنوشت ساز، دستمایه حرکت رو به جلو، در وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات خواهد بود تا در بخش هایی چون فناوری اطلاعات، زیرساخت، فضا، پست، پست بانک، فعالیتهای پژوهشی و ارتباط با نخبگان دانشگاههای دنیا، دستی برآتش داشته باشد و در مسیر رضایتمندی مردم، گام بردارد.
محمود واعظی
وزیر ارتباطات و فناوری اطلاعات