گزارش اداره تحلیلهای آماری بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران از نتیجه فعالیت 7ماهه این 29شرکت بیمه کشور حاکی از آن است که مجموع حقبیمه تولید شده از سوی این شرکتها در مقایسه با 7 ماه سال 92 نزدیک به 37/4درصد رشد داشته است. همچنین براساس این گزارش، مجموع خسارتهای پرداختی ذکر شده در سطرهای بالاتر نیز در مقایسه با 7ماه منتهی به آخر مهرماه سال گذشته چیزی حدود 24/7 درصد افزایش پیدا کرده است. در گزارش بیمه مرکزی، علاوه بر مبالغ حق بیمههای دریافتی و خسارتهای پرداخت شده بهوسیله شرکتهای بیمهگر کشورمان، تعداد این دو شاخص نیز به این ترتیب بیان شده که تعداد بیمهنامههای صادر شده از سوی شرکتهای خصوصی و تنها شرکت دولتی بیمهگر داخل کشور به حدود 24/4 میلیون فقره رسیده که نسبت به 7 ماهه سال 92 رشدی حدود 16 درصدی داشته و تعداد خسارتهای پرداختی بهوسیله این شرکتها به بیمهگزاران خود نیز به 10/43 میلیون مورد رسیده است که در مقایسه با دوره 7 ماهه مشابه آن در سال گذشته 18/5 درصد افزایش را نشان میدهد.
سهم بخش دولتی و خصوصی از عملکرد بازار
نکتهای که جای تامل و تعمق بسیار در آمار منتشر شده از سوی بیمه مرکزی دارد و با مرور سهم بیمهگران بخش خصوصی که شامل 28 شرکت میشوند و تنها شرکت بیمهگری که همچنان دولتی باقیمانده است، یعنی شرکت بیمه ایران جلب توجه میکند، این است که براساس آمار بیمه مرکزی، از مجموع 11هزار و 711میلیارد تومان حق بیمه دریافتی شرکتهای بیمه از بیمهگزاران خود، شرکت بیمه ایران به تنهایی 43/8 درصد از این حق بیمهها را دریافت کرده و 28شرکت بیمه دیگر در مجموع موفق به جذب 56/2 درصد از حق بیمههای تولید شده در 7ماهه امسال شدهاند. در پرداخت خسارتها نیز آمار موجود حکایت از آن دارد که در مقابل 50/5 درصد از خسارتهای پرداخت شده به بیمهگزاران زیاندیده از سوی بخش خصوصی بیمه کشور، بیمه ایران به تنهایی 49/5 درصد از کل خسارتهای وارده به بیمهگزاران را جبران کرده است.
سهم بیمههای مختلف از حق بیمه و خسارتها
بخش جالب توجه دیگر در گزارش بیمه مرکزی مربوط به سهم انواع رشتههای بیمهای عرضه شده در کشور است زیرا 3پوشش بیمه شخص ثالث و مازاد، بیمه درمان و بیمه زندگی در بخش حق بیمهها سهمی بیش از 73 درصد و در بخش خسارتهای پرداختی نیز سهمی بیش از 75 درصد داشته و مابقی رشتههای بیمهای که حدود 15 نوع پوشش بیمهای دیگر را شامل میشوند، در مجموع کمتر از 25درصد سهم بازار بیمه را در 7ماهه حد فاصل فروردین تا پایان مهرماه 93 به خود اختصاص دادهاند.
در گزارش اخیر بیمه مرکزی و در بخش حق بیمههای تولید شده در 7ماهه امسال، حدود 41درصد حقبیمههای تولیدی شرکتهای بیمه تنها مربوط به بیمه شخص ثالث و مازاد بوده و بیمههای درمان (تکمیلی) نیز سهمی معادل 23/2درصد از کل حق بیمهها را به خود اختصاص دادهاند. سهم بیمههای زندگی نیز از این بازار به 9/3 درصد رسید و به این ترتیب این3 پوشش بیمهای در مجموع 73/5 درصد از کل حق بیمهها شرکتهای بیمهگر را تولید کردهاند.
در مقابل این بخش، آمار خسارتهای پرداختی قرارداد که دراین قسمت نیز بیمه شخص ثالث و مازاد با سهمی معادل 40/6 درصد و بیمه درمان با 31/9 درصد سهم بالاترین عملکرد را در حیطه پرداخت خسارت داشتهاند و با در نظر گرفتن سهم 4/6 درصدی خسارتهای پرداختی بازار بیمه توسط بیمهنامههای زندگی مجموع سهم این سه نوع پوشش بیمهای در خسارتهای پرداخت شده به بیمهگزاران ایرانی به 78/9درصد بالغ میشود و مابقی 21/1 درصد خسارتهای پرداخت شده را به خود اختصاص دادهاند.
ترینهای شرکتهای بیمه
در گزارش بیمه مرکزی از عملکرد 7 ماهه امسال شرکتهای بیمه، بخشهایی که به وضوح جلب توجه میکنند، کم نیستند. به عنوان مثال در میان شرکتهای بیمهگر ایرانی اگر بخواهیم به بیشترین و کمترین نرخ رشد فعالیتها اشاره کنیم، در بخش تولید حق بیمهها، شرکت بیمه تعاون رشدی به غایت عجیب و دور از ذهن را ثبت کرده است، چرا که این شرکت در بخش مبلغ ریالی حق بیمههای تولیدی رشدی معادل 4 هزار و 895 درصد داشته و در بخش تعداد بیمهنامههای صادره رشدی نزدیک به 23 هزار و 235 درصد را ثبت کرده است.
در مقابل شرکت بیمه تعاون، شرکت بیمه سینا قرار دارد، چراکه مبلغ حقبیمههای دریافتی این شرکت در 7 ماهه 93نسبت به 7 ماهه 92 با20/88 درصد کاهش مواجه شده و تعداد بیمهنامههای این شرکت نیز در ? ماهه امسال 23/88 درصد کمتر از مدت مشابه سال 92 ثبت شده است. شرکتهای بیمه آسماری و معلم نیز بعد از بیمه تعاون بهترین عملکرد را به نام خود ثبت کردهاند زیرا مبلغ بیمهنامههای تولیدی این دو به ترتیب حدود 466و 134 درصد بیشتر از سال گذشته بود و تعداد بیمهنامههای آنها نیز در 7 ماهه امسال در مقایسه با مدت مشابه سال 92 به ترتیب با 256 و 87/4 درصد رشد مواجه بوده است.