به گزارش بانک و صنعتبه نقل ازاتاق بازرگانی تهران، مسعود خوانساری عصر دیروز در نشست هیأت نمایندگان که با حضور محمد باقر قالیباف رئیس مجلس شورای اسلامی برگزار شد، به شاخص تورم اشاره کرد که در طول بیش از چهار دهه گذشته، به جز چهار سال، همواره دو رقمی بوده و از این حیث ایران به همراه هشت کشور دیگر، در میان 9 کشور با تورم دو رقمی جهان ایستاده است.
نایب رئیس اتاق ایران رشد فزاینده نقدینگی در کشور طی 10 سال اخیر را مورد گوشزد قرار داد و گفت: در حالی نقدینگی در سال 1390 رقمی معادل با 354 هزار میلیارد تومان بود که این میزان در 9 ماهه امسال به 3,130 هزار میلیارد تومان رسیده و مانند بهمن خانمان براندازی، اقتصاد کشور را تهدید می کند.
خوانساری در ادامه، وضعیت درآمد ملی سرانه به قیمت های ثابت سال 1390 را نیز بحرانی عنوان کرد به طوری که این شاخص به طور میانگین رشد سالانه منفی 5 درصد را تجربه کرده است.
به گفته وی، بر اساس آمارهای مرکز پژوهش های مجلس، در حالی درآمد ملی سرانه طی سال 1383 رقمی معادل 5 میلیون و 760 هزار تومان بود که این میزان امروز به 4 میلیون و 740 هزار تومان رسیده و به این ترتیب، طی دهه اخیر، 35 درصد مردم کشور یا نزدیک به چهار دهک از جامعه به زیر خط فقر هدایت شده اند.
اقتصاد ایران 12 درصد کوچک شد
رئیس اتاق تهران در ادامه، روند تولید ناخالص داخلی به قیمت های ثابت سال 1390 را یادآوری کرد که تا سال 1390 این روند صعودی بود و طی دهه 90، در دو مرحله روند بلندمدت تولید به سطوح پایین تر تنزل کرده در حالی که اگر روند رشد بلندمدت سال 1383 تا 1390 ادامه می یافت، تولید ناخالص داخلی ایران در سال 1399 باید به حدود 800 هزار میلیارد تومان و در صورت ادامه مسیر رشد سال های 83 تا 96، باید حدود 700 هزار میلیارد تومان می بود.
خوانساری گفت: اقتصاد ایران طی دو سال اخیر حدود 12 درصد کوچک شده است.
بیان آماری از وضعیت رشد اقتصادی کشور، موضوع دیگری بود که رئیس اتاق تهران به آن اشاره کرد. به گفته خوانساری، در حالی طی سال 1391 اقتصاد کشور شاهد رشد منفی 7.7 درصد بود که طی سال های 97 و 98 نیز رشد منفی اقتصادی کماکان تداوم پیدا کرد و به ترتیب به منفی 5.4 و منفی 6.5 درصد رسید.
نزول صادرات در سایه رشد نرخ ارز
خوانساری در ادامه به روند صادرات نفتی و غیرنفتی کشور اشاره کرد که طی سال های 97 تا 99 و بنا بر آمارهای بانک مرکزی و محاسبات کارشناسی، رشد منفی را تجربه کرده است. به گفته وی، اثر منفی صادرات کالاها و خدمات در رشد اقتصادی طی تابستان 97 تا تابستان 99 قابل توجه است.
نایب رئیس اتاق ایران سپس به کسری بودجه دولت طی دست کم شش سال اخیر اشاره کرد و افزود: بررسی ها نشان می دهد که طی 9 ماهه امسال، 83 درصد واگذاری اوراق دارایی ها معادل 120 هزار میلیارد تومان صرف هزینه های دولت شده و مابقی آن به بنگاه ها رسیده است و این در حالی است که این اتفاق، به بار بدهی دولت طی سال آینده اضافه خواهد کرد.
وی سپس به سهم سرمایه گذاری از تولید ناخالص داخلی اشاره کرد که از سال 1383 در مسیر نزولی قرار گرفته به طوری که طی این سال تا 1398، افت 9 واحد درصدی سهم سرمایه گذاری در تولید ناخالص داخلی در کشور اتفاق افتاده است.
خروج 90 میلیارد دلار سرمایه از کشور طی 8 سال
خوانساری همچنین روند نزولی سرمایه گذاری واقعی در کشور طی سال های 1383 تا 1398 را مورد گوشزد قرار داد که به گفته وی، طی سال 1398 برابر 98 هزار میلیارد تومان سرمایه گذاری در کشور به ثبت رسیده که طی 15 سال اخیر، کمترین رقم بوده است. وی همچنین به میانگین رشد منفی 6 درصدی سالانه سرمایه گذاری بخش خصوصی طی سال های 1390 تا 1398 اشاره کرد.
روند رشد موجودی سرمایه، از دیگر شاخص هایی بود که رئیس اتاق تهران در ادامه به آن اشاره کرد و به گفته وی، طی سال 1398، استهلاک از انباشت سرمایه گذاری سبقت گرفت و برای اولین بار در اقتصاد کشور، رشد موجودی سرمایه، منفی شد.
به گفته خوانساری، کشور در زمینه جذب سرمایه گذاری خارجی نیز توفیقی نداشته و بر اساس آمارها، طی سال 2019 میلادی، پایین ترین میزان جذب سرمایه گذاری مستقیم خارجی در ایران رقم خورد.
وی سپس به وضعیت تراز حساب سرمایه اشاره کرد و یادآور شد که طی سال 1390 تا 1398، حدود 90 میلیارد دلار سرمایه از کشور خارجی شده است.
راهکارها برای برون رفت از وضعیت نامساعد فعلی
رئیس اتاق بازرگانی تهران پس از بیان این آمارها، در توصیف وضعیت فعلی اقتصاد کشور به این نکته اشاره کرد که اقتصاد ایران کوچک شده، فقر افزایش یافته، به تضعیف سطح استانداردهای زندگی دامن زده شده، سرمایه گذاری و تجارت که محرک اصلی رشد اقتصادی در کشور است به پایین ترین میزان خود رسیده، خروج سرمایه از کشور افزایش یافته و تعامل با اقتصاد جهانی نیز به حداقل رسیده است.
خوانساری، نبود ثبات اقتصادی، دو نرخی بودن ارز، تورم و رکود اقتصادی، همچنین فقدان تصویری شفاف از وضعیت فعلی اقتصاد و آینده مبهم، عدم قطعیت و نااطمینانی در انجام امور اقتصادی، محیط نامساعد کسب وکار و نیز غیرواقعی بودن متغیرهای کلیدی از جمله نرخ ارز، نرخ بهره و بهای حامل های انرژی را جدی ترین چالش های فعلی در اقتصاد کشور عنوان کرد.
نایب رئیس اتاق ایران در ادامه به نحوه استفاده از ذخایر گازی کشور اشاره کرد و گفت: در سال 2019 در حدود 86 میلیارد دلار به عنوان یارانه انرژی پرداخت شده است و با این شرایط ایران بیشترین سطح یارانه را در دنیا برای انرژی می پردازد. اگر بر همین منوال حرکت کنیم وضعیت گاز کشور مانند سرانجام ذخایر آبی خواهد شد.
وی سپس، به بیان برخی از الزامات اصلاح مسیر پیش رو در اقتصاد کشور اشاره کرد و در این رابطه، پذیرش و باور واقعیت های اقتصادی از سوی تمامی ارکان تصمیم گیر اقتصادی و اجتماعی کشور را ضروری دانست.
خوانساری افزود: گفت وگوی عمومی و شفاف دولت و حاکمیت با مردم باید به اجرا درآید در حالی که یکی از الزامات کنونی، عزم سیاسی برای تغییر و اصلاح امور است. برای گزیر از افق غبارآلود پیش رو که نگرانی همه ماست، باید اقدامات شجاعانه ای انجام دهیم.
خوانساری در این رابطه همچنین بر واقعی شدن نرخ ارز، نرخ سود بانکی و بهای حامل های انرژی تاکید کرد و علاوه بر هدف گذاری برای دستیابی به تورم تک رقمی، تقویت تعامل با اقتصاد جهانی را ضروری دانست.
رفع موانع محیط کسب وکار برای سرمایه گذاری های داخلی و خارجی و نیز، پذیرش تأثیر بخش خصوصی در توسعه کشور و البته تسهیل و کمک به شکل گیری فعالیت های اقتصادی مبتنی بر فناوری های نوین، از دیگر راهکارهایی بود که رئیس اتاق بازرگانی تهران در نشست هیأت نمایندگان اتاق ایران و در حضور رئیس مجلس شورای اسلامی برای برون رفت از شرایط نامساعد اقتصادی کشور، مطرح کرد.