/2017/1/epsgq-بانک و صنعت4.jpg
اصغر مشبکی، استاد دانشگاه
حذف واسطهها برای افزایش شغلهای باکیفیت
ما همزمان با بالا رفتن رشد اقتصادی اشتغال نیز داشتهایم اما آنچه باعث شده است که این رشد به چشم نیاید، این است که از تعداد بیکارهای ما کم نشده است. تنها نزدیک به 500 هزار نفر از بیکاران ما کم شده است؛ این به این معناست که ما رشد داشتهایم اما به این دلیل که تعداد بیکاران افزایش پیدا کرده است، این رشد نتوانسته به نیازیهای ما پاسخگو باشد
بانک و صنعت، اما اگر این رشد تا سه چهار دهه آینده استمرار داشته باشد، نیازهای ما را پاسخ خواهد گفت. نکته قابل توجه این است که با توجه به رشد اقتصادی کشور تورم هم کنترل شد؛ این تورم بهدلیل نوعی رکود خزنده کنترل شد. منظور از رکود خزنده این است که خرید مردم کم شده است و از طرفی تولیدکننده با حجمی از نقدینگی روبهرو است؛ به همین دلیل است که رشد اقتصادی نمیتواند آثار مثبتی داشته باشد یا اینکه خود را نشان دهد. کار عمده این است که شرایطی ایجاد کنیم که بهدنبال آن از رکود خارج شویم. برای خروج از رکود باید قدرت خرید مردم را بالا ببریم. بر همین اساس بهنظر میرسد بهتر باشد که دولت نسبت به سال گذشته درصدی به حقوق مردم بیفزاید تا بهدنبال آن شاهد رشد تقاضا نیز باشیم. درباره افزایش شغلیهای بیکیفیت باید گفت راه کنترل آن این است که واسطهگریها از میان برود؛ به این ترتیب که کاری کنیم واسطهگری و مشاغل کاذب رونق نداشته باشد. برای مثال طرح جدیدی که در آن 50 سوپرمارکت به یک فروشگاه تبدیل میشود، نمونه اقدام درستی در جهت افزایش شغلهای باکیفیت است.
تبعیض جنسیتی بدین معناست که زن و مرد در شرایط نابرابری از نظر دسترسی به شغل قرار گیرند. در کشور ما از این نظر که هنوز یکسری نابرابریها محفوظ مانده، زن و مرد موقعیت یکسانی در دسترسی به مشاغل ندارند کما اینکه برخی مشاغل صرفا مختص به مردان است و وجهه مردانه دارد. این موضوع باعث رشد و بالا رفتن شکاف جنسیتی نرخ بیکاری شده است.