به گزارش پایگاه تحلیلی خبری بانک و صنعت به نقل ازشانا، محمدرضا مقدم معاون وزیر نفت در امور پژوهش و فناوری و سرپرست معاونت امور مهندسی وزارت نفت، صبح امروز (سه شنبه؛ 11 اسفندماه) در نشست خبری با اصحاب رسانه که با محوریت «همایش صنعت نفت دانش بنیان؛ تبلور اجرای سیاستهای اقتصاد مقاومتی» برگزار شد، با بیان این مطلب افزود: ما سالهاست بر داخلی سازی تاکید می کنیم، اما در این زمینه تعریف درستی نداریم، چراکه حتی در قانون مناقصات نیز توجه ما صرفا معطوف به قیمت و کیفیت است.
وی با بیان این که توجه واقعی به داخلی سازی، زمانی صورت می گیرد که سطح فناوری سازنده نیز سنجیده شود، ادامه داد: وزارت نفت برای نخستین بار در کشور، ارزیابی بلوغ فناوری، بلوغ ساخت و بلوغ تجاری سازی را نیز در قراردادهای خود با سازندگان داخلی تجهیزات صنعت نفت مدنظر قرار داده و نقشه راه ارتقای فناوری، ضمیمه این قراردادها شده است.
مقدم در تبیین فرایند این پروژه گفت: ورود به مبحث ممیزی و سپس صدور پروانه کیفیت، تشکیل ساختار و تدوین آیین نامه مربوطه، در نظر گرفتن انجمن نفت ایران به عنوان مرجع صدور گواهی و انعقاد قرارداد با پژوهشگاه استاندارد سازمان ملی استاندارد ایران برای اعتباربخشی به گواهینامه ها، ایجاد دبیرخانه صدور پروانه کیفیت و تهیه و ابلاغ شیوه نامه ارزیابی سازندگان داخلی، فعالیتهایی بوده که با هدف بهره مندی هوشمندانه از ظرفیتهای داخلی کشور با درنظر گرفتن منافع ملی انجام شده است.
به گفته وی، با اجرایی شدن فرآبند کار، سازندگانی که موفق به اخذ پروانه کیفیت شوند، افزون بر این که در فهرست سازندگان ممتاز وزارت نفت جای می گیرند و از این جهت، در اولویت این وزارتخانه خواهند بود، در مراحل بعدی محصولاتشان نیز در فهرست وزارت صنعت، معدن و تجارت به نحوی لحاظ خواهد شد که یا تعرفه های بالایی برای واردات کالاهای مشابه آنها در نظر گرفته و یا حتی در سطوح بعدی، واردات کالاهای مشابه آنها ممنوع شود.
بکارگیری سرمایه گذاریهای خارجی در مسیر جهش فناوری صنعت نفت
معاون وزیر نفت در ادامه با اشاره به تاکید رهبر معظم انقلاب بر اجرای سیاستهای اقتصاد مقاومتی و دو شاخصه درونزایی و برونگرایی این سیاستها، تصریح کرد: نگاه برونگرای مورد تاکید در این سیاستها به معنای استفاده هوشمندانه از فرصتهای بین المللی است و باید به این ضرورت توجه کنیم که خارجیها تنها در صورتی می توانند در بازار ما حضور یابند که انتقال فناوری به صنعت نفت کشورمان را مدنظر داشته باشند.
وی تاکید کرد: این طور نیست که بازارمان را بدون هیچ چشمداشتی در اختیار شرکتهای بین المللی قرار دهیم.
مقدم در ادامه، بحث درونزایی اقتصاد مقاومتی را نیز مورد اشاره قرار داد و افزود: ظرفیتها و استعدادهای داخلی صنعت نفت که به خصوص در دوران تحریم شاهد شکوفایی بسیاری از آنها بودیم، فراوان است و باید تمام تلاش خود را برای شناسایی و بهره مندی درست از این ظرفیتها در مسیر اجرای سیاستهای اقتصاد مقاومتی بکار گیریم.
وی امضای قراردادها و توافقنامه ها با دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی کشور را نمونه ای از اقدامهای بزرگ وزارت نفت در مسیر شناسایی ظرفیتهای داخلی عنوان کرد و ادامه داد: این قراردادها و توافقنامه ها که هم در بخش بالادست و هم در بخش پایین دست به امضا رسید، گام جدی وزارت نفت در مسیر حرکت به سمت فعالیتهای دانش بنیان به شمار می رود.
معاون وزیر نفت، شرط تحقق اقتصاد دانش بنیان را در کشور، شکل گیری باور و اعتقاد راسخ به جایگاه دانشگاهها و مراکز علمی و تحقیقاتی به عنوان زیرساخت اصلی اقتصاد دانش بنیان دانست و اظهار کرد: باید این جایگاه را به رسمیت بشناسیم و به آن احترام بگذاریم.
تشکیل انستیتوهای ازدیاد برداشت در دانشگاههای طرف قرارداد نفت
مقدم با بیان این که در قالب قراردادهای شرکت ملی نفت ایران با دانشگاهها در حوزه بالادست صنعت نفت، 52 مخزن کشور با ذخیره نفتی بالغ بر 140 میلیارد بشکه برای انجام مطالعات فناورانه و در بازه زمانی 10 ساله به دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی سپرده شده است، عنوان کرد: دانشگاهها در قالب این قراردادها مکلف به تشکیل انستیتوهای ازدیاد برداشت و ایجاد ساختاری منسجم و فعال شده اند.
وی همچنین در مورد قراردادهای منعقد شده با دانشگاهها در حوزه پایین دست، با بیان این که مدت زمان این توافقنامه ها پنج ساله خواهد بود، گفت: پس از بررسیهای فراوان، 12 فرایند اصلی در حوزه های پتروشیمی، گاز و پالایش و پخش انتخاب شد و در قالب توافقنامه هایی با سه شرکت تابعه وزارت نفت در دستور کار قرار گرفت.
معاون وزیر نفت با تاکید بر ضرورت تولید صیانتی و استفاده از روشهای ازدیاد برداشت در مخازن کشور گفت: نفت و گاز، منابع طبیعی و حقوق بین نسلی است و صیانت از این منابع به معنای افزایش ارزش افزوده و ارتقای آن است.
مقدم، اجرای سیاستهای اقتصاد مقاومتی را فرصتی استثنایی برای تبدیل صنعت نفت از صنعتی عملیات محور به صنعتی دانش بنیان برشمرد و گفت: ایران بر اساس سند چشم انداز 20 ساله، باید به یکی از بازیگران اصلی منطقه در افق 1404 تبدیل شود و استفاده از ظرفیتهای این سیاستها می تواند به تحقق این هدف کمک کند.
عملکرد نفت در حوزه اقتصاد مقاومتی، در معرض قضاوت قرار می گیرد
وی در ادامه با بیان این که وزارت نفت، حرکت به سمت صنعتی دانش بنیان را در قالب اجرای پنج پروژه دنبال می کند، انعقاد قراردادهای همکاری با دانشگاهها را در حوزه های بالادست و پایین دست، به عنوان دو پروژه از مجموع این پنج پروژه مورد اشاره قرار داد و گفت: همچنین تلاش برای بومی سازی 10 گروه کالای مورد نیاز صنعت نفت که بالغ بر 600 قلم کالاست و تلاش برای ایجاد شرکتهای اکتشاف و تولید (E&P) و شرکتهای پیمانکار عمومی (GC) نیز از دیگر پروژه های وزارت نفت در این مسیر است.
مقدم اظهار کرد: به این منظور در صددیم با برگزاری همایشی تحت عنوان "صنعت نفت دانش بنیان؛ تبلور اجرای سیاستهای اقتصاد مقاومتی"، عملکرد خود را در مسیر تحقق این سیاستها در معرض قضاوت نخبگان و صاحبنظران قرار دهیم.
به گفته وی، در صورتی که ارائه گزارش عملکردهای وزارت نفت در مسیر حرکت به سمت صنعتی دانش بنیان، دارای نقاط قوت باشد، این نقاط قوت برای استفاده دیگر وزارتخانه ها و نهادها نیز می تواند مورد استفاده قرار گیرد و در صورتی که دچار خطا یا نقایصی باشیم، این همایش فرصت مناسبی را برای بهره مندی از نظرات نخبگان امر به منظور رفع نقایص فراهم می کند.
برگزاری همایش اقتصاد مقاومتی در 28 فروردین ماه
مقدم با بیان این که این همایش که تا پیش از این قرار بود 15 اسفندماه امسال برگزار شود، به 28 فروردین ماه سال آینده موکول شده است، ادامه داد: در این همایش، هفت پنل تخصصی و سه کارگاه مجزا با حضور روسای دانشگاهها، مسئولان دولتی، مدیران ارشد صنعت نفت و شرکتهای خصوصی فعال در این صنعت برگزار می شود.
معاون وزیر نفت در تبیین برنامه های درنظر گرفته شده در این همایش گفت: پنل نخست به بررسی نقش دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی در انتقال و توسعه دانش بنیادین فناوری در حوزه بالادست صنعت نفت (اکتشاف و تولید) اختصاص دارد و در پنل دوم، نقش دانشگاهها و مراکز تحقیقاتی در انتقال و توسعه دانش بنیادین فناوری در حوزه پایین دست این صنعت (صنایع پالایش؛ پتروشیمی و گاز) بررسی می شود.
به گفته وی، نقش شرکتهای اکتشاف و تولید (E&P) و شرکتهای پیمانکار عمومی (GC) در انتقال و توسعه فناوری برای تحقق صنعت نفت دانش بنیان در پنل سوم و نقش شرکتهای مذکور در ارتقاء توان داخل (Local Content) با سیاست بازار در مقابل توسعه فناوری در پانل چهارم همایش مورد بحث و بررسی قرار می گیرد.
معاون وزیر نفت با اشاره به بررسی نقش پروژه ساخت 10 گروه کالا و تجهیزات مورد نیاز صنعت نفت در انتقال و توسعه فناوری با مزیت تجاری-رقابتی و با رویکرد افزایش توان زنجیره ارزش صادرات خدمات فنی-مهندسی در پنل پنجم، تصریح کرد: موضوع بهینه سازی مصرف انرژی از طریق اصلاح فرایندها و انتقال و توسعه فناوریهای بهینه سازی و همچنین نقش نهاد تنظیم کننده مقررات (رگولاتوری) برای انتقال و توسعه فناوری و ارتقای توان داخل برای تحقق اهداف صنعت نفت دانش بنیان در دستور کار پنلهای ششم و هفتم همایش قرار می گیرد.
مقدم یادآور شد: در هر پنل پس از ارائه گزارش عملکرد از سوی یکی از اعضای پنل، ارتباط گزارش ارائه شده با اقتصاد دانش بنیان در صنعت نفت، با اقتصاد دانش بنیان در سطح کشور و با اقتصاد دانش بنیان در سطح منطقه و بین الملل (Deep Pocket) نیز مدنظر قرار خواهد گرفت.