/2020/2/13981206164552.jpg
تکالیف سازمان ها و دستگاههای اجرایی در خصوص بهره برداری از پایانههای فروشگاهی
به منظور شفافسازی فعالیتهای اقتصادی و در راستای ایجاد زیرساخت مالیات الکترونیکی، تحقق اهداف دولت الکترونیکی و اقتصاد مقاومتی و همچنین به منظور سهولت در شناسایی درآمد واقعی مودیان و برقراری بیش از پیش عدالت مالیاتی در بخش صاحبان مشاغل، راهاندازی و بهرهبرداری از پایانههای فروشگاهی (صندوق مکانیزه فروش) در دستور کار سازمان امور مالیاتی کشور قرار گرفته است.
بانک و صنعت، بر اساس تعاریفی که در قانون پایانه های فروشگاهی و سامانه مودیان آمده است، پایانه فروشگاهی عبارت است از رایانه، دستگاه کارتخوان بانکی (pos) ، درگاه پرداخت الکترونیکی یا هر وسیله دیگری که امکان اتصال به شبکه های الکترونیکی پرداخت رسمی کشور و سامانه مودیان را داشته و از قابلیت صدور صورتحساب الکترونیکی برخوردار باشد. همچنین قانون فوق، سامانه مودیان را اینچنین شرح داده است: سامانه مودیان ، سامانه ای است تحت مدیریت سازمان که در آن به هر مودی، کارپوشه
ویژه ای اختصاص یافته و تبادل اطلاعات میان مودیان و سازمان منحصرا از طریق آن کارپوشه انجام می¬شود. مودیان می¬توانند با استفاده از هرگونه سخت افزار یا نرم افزار اعم از رایانه شخصی، پایانه فروشگاهی، سامانه¬های ابری یا هر وسیله دیگری که حافظه مالیاتی به آن متصل شده باشد، به سامانه مودیان متصل شوند. مرجع نهائی ثبت، صدور و استعلام صورتحساب الکترونیکی، سامانه مودیان می¬باشد.
درخصوص نصب و راهاندازی پایانههای فروشگاهی و بهرهبرداری از آنها، تعامل بین دستگاههای اجرایی کشور بر اساس الگوی مشخص و تشکیل پایگاه داده معاملات اقتصادی در سطح کشور ضروری است و در این راستا، سازمان امور مالیاتی و برخی مراجع ذیربط و دستگاههای اجرایی کشور، تکالیف و مسئولیتهایی را عهدهدار هستند که در قانون پایانههای فروشگاهی و سامانه مودیان به شرح زیر بدانها اشاره شده است:
براساس ماده 15 قانون پایانههای فروشگاهی، اطلاعات سامانه مودیان محرمانه است و سازمان امور مالیاتی کشور، مجاز به افشای آن جز به حکم قانون یا مرجع قضایی نیست. کارگروه راهبری سامانه مودیان مکلف است امکان استفاده از این اطلاعات را مشروط به رعایت ملاحظات امنیتی و حریم خصوصی اشخاص برای دستگاههای اجرایی موضوع ماده ? قانون مدیریت خدمات کشوری و سایر متقاضیان با شرایط زیر فراهم کند:
الف- در مورد دستگاههای اجرایی، دسترسی به این اطلاعات در مواردی خواهد بود که مطابق قوانین و مقررات، اطلاعات موجود در سامانه در راستای انجام وظایف آنها باشد.
ب- در مورد سایر متقاضیان دسترسی به این اطلاعات در مواردی خواهد بود که متقاضی به منظور انجام امور تحقیقاتی و پژوهشی نیازمند استفاده از اطلاعات مزبور باشد. در این صورت متقاضی مکلف است درخواست مکتوب خود را که در بردارنده اطلاعات مورد نیاز است به همراه معرفی نامه از سوی دستگاه یا نهادهای پژوهشی مرتبط نظیر مراکز علمی و دانشگاهی به سازمان ارائه کند. کارگروه راهبری سامانه مودیان موظف است با بررسی درخواست مزبور، اطلاعات مورد درخواست را به صورت دادههای ناشناس و به میزان لازم جهت انجام تحقیقات و پژوهش مورد نظر در اختیار متقاضی قرار دهد.
مطابق تبصره یک این ماده، سازمان امور مالیاتی مکلف است در ایجاد و استقرار سامانه، نسبت به صیانت و حفاظت از اطلاعات اشخاص و رعایت مقررات امنیت فضای تبادل اطلاعات (افتا) اقدام کند.
همچنین مطابق تبصره دو، متخلفان از مفاد ای1394/4/31میشوند. گفتنی است الزام به جبران خسارت، شامل مواردی که وارد شدن آسیب منتسب به متخلف نیست، نمی¬گردد.
بر اساس ماده 16 قانون فوق، مراجع ذیربط مکلفاند ظرف مدت شش ماه از تاریخ لازم الاجراء شدن این قانون، فرآیند مربوط به صدور، تجدید، تمدید، اصلاح یا ابطال پروانه کسب وکار، کارت بازرگانی و مجوز فعالیتهای اقتصادی را به گونه ای اصلاح کنند که هرگونه شروع فعالیت اقتصادی جدید، تغییر نوع فعالیت، تغییر مالک یا مالکان، تغییر مکان و سایر تغییرات مرتبط با کسبوکار اشخاص، بدون ثبت یا اصلاح اطلاعات مربوط در سامانه مودیان امکانپذیر نباشد. تشخیص مراجع ذیربط با رعایت قوانین و مقررات مربوطه در هر مورد، با کارگروه راهبری سامانه مودیان است.
سازمان امور مالیاتی