به گزارش پایگاه تحلیلی خبری بانک و صنعت به نقل از عصرایران، اعضای اوپک قبلا در نشست الجزایر درباره کاهش تولید به توافق رسیده بودند و بحث بر سر جزئیات آن را به نشست وین واگذار کرده بودند.
اختلافات شدید تهران و ریاض احتمال دست یابی به توافق در نشست وین را کم کرده بود.
ایران قبل از این با رد کاهش تولید نفت خود گفته بود که تنها بعد از افزایش تولید نفت اش به میزان قبل از تحریم ها حاضر است در تثبیت تولید خود اقدام کند. این موضوع در ابتدا از سوی عربستان سعودی به عنوان بزرگترین تولید کننده نفت اوپک مورد مخالفت قرار گرفت و کاهش تولید نفت سعودی به تثبیت تولید نفت ایران منوط شده بود اما در نهایت عربستان سعودی تسلیم موضع ایران شد.
در نتیجه تصمیم چهارشنبه اوپک، تولید نفت سایر اعضا در سال آینده کاهش خواهد یافت اما تولید نفت ایران تا سقف معینی (میزان تولید قبل از تحریم ها) افزایش می یابد.
عربستان سعودی با تولید بیش از 9.5 میلیون بشکه در روز به عنوان دومین تولیدکننده بزرگ نفت جهان و بزرگترین در اوپک، بیشترین سهم از کاهش تولید را داشته باشد که فرصت ممتازی را برای افزایش تولیدنفت ایران به وجود می آورد.
کشورهای لیبی و نیجریه هم از سهمیه بندی حذف شدند. پیش بینی می شود تولید آنها افزایش نیابد.
کاهش شدید قیمت نفت دلیل اصلی تصمیم اوپک برای کاهش تولید بود.
براساس خبر منتشر شده از نشست اوپک در وین، قرار است تولید اعضای اوپک از ابتدای سال آینده میلادی یعنی سال 2017 در مجموع به میزان 1.2 میلیون بشکه در روز کاهش و به رقم 32.5 میلیون بشکه در روز کاهش یابد.
این موضوع باعث کاهش عرضه نفت به بازارهای جهانی و افزایش قیمت نفت می شود. حدود یک سوم نفت تولیدی جهان را اعضای اوپک تولید می کند.
با وجود کاهش بیش از یک میلیون بشکه ای تولید اوپک، ایران از این موضوع مستثنی شده و قرار است تولید نفت خود را بیشتر کند اما سقف حدود 3.7 یا 3.9 میلیون بشکه در روز برای این کشور تعیین شده است.
خبرگزاری فرانسه در این باره نوشت: این تصمیم اوپک نشانه عقب نشینی بزرگ برای استراتژی اوپک به رهبری عربستان سعودی است که از سال 2014 آغاز شد و هدف آن افزایش تولید بیش از تقاضا با هدف خارج کردن تولیدکنندگان نفت غیراوپک به ویژه تولید نفت ماسه ای یا شل در آمریکا بود.
تولید نفت ایران از سال 1384 تا 1391 شمسی سیر نزولی را طی کرد و از رقم 4.2 میلیون بشکه در روز در سال 1384 به رقم حدود 2.5 میلیون بشکه و صادرات نفت ایران هم به زیر 800 هزار بشکه در روز در سال 1391 رسید. تحریم های شدید آمریکا و اتحادیه اروپا عامل اصلی این کاهش تولید بود.
با این حال بعد از انتخاب حسن روحانی به ریاست جمهوری ایران در سال 1392 و بعد از آن کسب توافق هسته ای میان تهران و گروه 1+5 (برجام) تولید نفت ایران سیر صعودی گرفت و هم اکنون به حدود 3.5 میلیون بشکه در روز رسیده است.
ایران اصرار دارد که بتواند سهم خود از بازار نفت را دوباره به دست آورد و به همین دلیل راهی جز افزایش تولید و صادرات نفت به میزان قبل از تحریم های شدید وجود ندارد.
در همین راستا برخلاف سایر اعضای اوپک، برای ایران بازگشت به تولید نفت به میزان قبل از تحریم ها اولویت نخست به شمار می رود و افزایش قیمت ها در اولویت بعدی قرار دارد.
خبرگزاری فرانسه افزود: اختلافات اصلی در اوپک بین ایران و عربستان سعودی است و دلیل آن هم رقابت جدی دو کشور در منطقه است. تهران و ریاض از طرف های درگیر در جنگ یمن و سوریه حمایت می کنند.
فواد رزاق زاده تحلیلگر بازار در سایت فوریکس گفت: ایران بازی هوشمندانه ای را در برابر دشمن اش یعنی عربستان سعودی بازی می کند.
در واکنش به تصمیم اوپک برای کاهش تولید قیمت نفت در بازارهای جهانی 10 درصد افزایش یافت.
همزمان روسیه هم اعلام کرد که تولید نفت اش را به میزان 300 هزار بشکه در روز کاهش می دهد. روسیه بزرگترین تولیدکننده نفت جهان عضو اوپک نیست اما در راستای هماهنگی با اوپک دست به این اقدام زده است.