/2024/7/14030411181813.jpg
تصویب یک طرح پژوهشی و عنوان و محورهای همایش بیمه و توسعه 1403 در شورای پژوهشی پژوهشکده بیمه
در سومین جلسه شورای پژوهشی پژوهشکده بیمه در سال 1403 که روز چهارشنبه 23 خرداد با حضور دکتر محمدمهدی عسگری رئیس پژوهشکده بیمه و اعضای این شورا در محل پژوهشکده بیمه برگزار شد، علاوه بر ارائه و تصویب طرح پژوهشی در حوزه «حکمرانی داده صنعت بیمه»، موضوع و محورهای پیشنهادی برای سی و یکمین همایش بیمه و توسعه و برگزاری این رویدار در سطح بین المللی ارائه و بررسی شد و «فرصت ها و چالش های استفاده از فناوری های نوین در صنعت بیمه و تکافل» به عنوان موضوع همایش تصویب گردید.
به گزارش بانک و صنعت به نقل از روابط عمومی و امور بین الملل پژوهشکده بیمه، طرح پژوهشی «طراحی چارچوب و الزامات حکمرانی داده صنعت بیمه» به روش مطالعه کتابخانه ای، موردکاوی و بنچمارک طی 12 ماه انجام خواهد شد. فاز نخست این طرح پژوهشی، با ارزیابی اولیه وضعیت فعلی صنعت بیمه از منظر حکمرانی داده آغاز خواهد شد. سپس مدل مفهومی اولیه بلوغ صنعت بیمه (بومی) با درنظر گرفتن ملاحظات صنعت بیمه ایران و محدودیت ها و شرایط خاص کشور، طراحی خواهد شد. ابعاد و شاخص های این مدل بر اساس مصاحبه با خبرگان طراحی و تشکیل خواهد شد و قوانین بالادستی و برنامه های راهبردی بیمه مرکزی ج.ا.ایران نیز در این راستا مورد بررسی قرار می گیرد. پس از کدگذاری یافته¬ها به واسطه کدهای باز، محوری و انتخابی و مقوله بندی بر اساس تکنیکی مشابه نظریه داده بنیاد، مولفه¬های مدل بومی شناسایی خواهد شد. و در نهایت مدل بومی، برای تایید نهایی از طریق پرسشنامه در اختیار خبرگان بیمه قرار می¬گیرد. سپس با جمع بندی نظرات، مدل ارزیابی بلوغ داده نهایی خواهد شد و پس از نهایی شدن مدل بلوغ بومی صنعت بیمه، نسبت به اجرای ارزیابی اقدام می شود.
در راستای الزامات صنعت بیمه در خصوص امنیت و محرمانگی داده از مطالعات کتابخانه ای، موردکاوی و بنچمارک استفاده می شود و استانداردهای بین المللی و ملی و قوانین و مقررات ملی در این خصوص مورد بررسی قرار خواهند گرفت. در مورد الزامات صنعت بیمه در خصوص کیفیت داده نیز علاوه بر استفاده از مطالعات کتابخانه ای، موردکاوی و بنچمارک، استانداردهای بین¬المللی و ملی و قوانین و مقررات ملی در این خصوص مورد بررسی قرار خواهد گرفت.
از خروجی های مورد انتظار این پژوهش می توان به ارائه مدل بومی شده ارزیابی بلوغ حکمرانی داده صنعت بیمه، گزارش ارزیابی بلوغ حکمرانی داده، مدل عملیاتی حکمرانی داده، نقش ها و مسئولیت های حکمرانی داده، نحوه گزارش گری و پاسخگویی شرکت ها به نهاد ناظر، مدل استاندارد طبقه بندی داده ها در صنعت بیمه، استاندارد برچسب گذاری سطح محرمانگی و امنیتی داده ها، الزامات نشر و دسترسی به داده ها، الزامات شناسایی داده های شخصی و مدل ارزیابی کیفیت داده های صنعت بیمه اشاره کرد.
شایان ذکر است در سومین جلسه شورای پژوهشی پژوهشکده بیمه تعیین موضوع و بین المللی شدن سی و یکمین همایش بیمه و توسعه سال 1403 مورد بحث و بررسی قرار گرفت و عناوین پیشنهادی و بین المللی شدن آن به تصویب رسید.
بر پایه این گزارش، در راستای تحقق راهبرد سوم از چالش دوم بخش بیمه از سند تحول دولت مردمی که با هدف ارتقای فناوری های نوین در صنعت بیمه و تحقق وضع مطلوب و همسو با سیاست های کلی نظام می باشد و همچنین با توجه به اقدامات عملیاتی بیمه مرکزی جمهوری اسلامی ایران در ایجاد ساختارهای سازمانی و بسترسازی استقرار زیست بوم فناوری بیمه در کشور و ماموریت اصلی نهاد ناظر صنعت بیمه در عرصه فناوری که تسهیل گری و بسترسازی برای توسعه و سرعت بخشی به فرایندهای نوآورانه است، پژوهشکده بیمه با نظرخواهی از اعضای شورای پژوهشی، کارگروه مدیریت ریسک، کارگروه تکافل و گروه های پژوهشی پژوهشکده بیمه، عنوان «فرصت ها و چالش های استفاده از فناوری های نوین در صنعت بیمه و تکافل» را برای سی ویکمین همایش ملی و دوازدهمین همایش بین المللی همایش بین المللی بیمه و توسعه پیشنهاد نمود که به تصویب اعضای شورا رسید.
همچنین «کاربرد فناوری های نوین در مدل های کسب و کار عملیاتی تکافل»، «آینده پژوهشی در توسعه بازارهای تکافلی در ایران»، «نقش تکافل در مدیریت ریسک های نوظهور و بلایای طبیعی در ایران»، «استانداردهای شرعی و حسابداری تکافل و نحوه مدیریت ریسک شرعی»، «مدیریت ریسک مالی و فرایند ارزیابی کفایت سرمایه برای شرکت های تکافل» به عنوان محورهای همایش در بخش تکافل، «فرصت ها و تهدید های فناوری مالی برای صنعت بیمه در سطح عملیاتی»، «کاربرد فناوری های نوین در پرداخت خسارت های بیمه ای، کاهش هزینه های ارزیابی خسارت و صدور در انواع رشته های بیمه»، «راهبردهای رقابتی کردن و رشد صنعت بیمه با استفاده از فناوری های نوین» و «راهکارهای بیمه در مواجهه با تغییرات اقلیمی با استفاده از فناوری های نوین» به عنوان محورهای همایش در بخش بیمه و «الزامات نظارت هوشمند و تنظیم گری در عملیات بیمه و تکافل» و «طراحی و قیمت گذاری محصولات تکافلی و بیمه ای متأثر از فناوری های نوین» به عنوان محورهای همایش در بخش بیمه و تکافل در شورای پژوهشی پژوهشکده بیمه تصویب شد.
در این نشست علاوه بر بررسی و تصویب شیوه نامه اجرایی آزمایشگاه ریسک پژوهشکده بیمه، در خصوص تعیین رده های مختلف طرح های پژوهشی از جمله کوچک، متوسط و بزرگ نیز بحث و تبادل نظر شد.