به گزارش پایگاه تحلیلی خبری بانک و صنعت؛ بیژن زنگنه صبح امروز (دوشنبه، 29 آبان ماه) در حاشیه امضای تفاهمنامه تامین پایدار خوراک پالایشگاه فجر جم در جمع خبرنگاران اظهار کرد: شرکت انرژی گستر سینا (متعلق به بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی) از چندی پیش متقاضی شد خروجی پالایشگاه جم (اتان) را از ما تحویل بگیرد؛ به این صورت که مولکولهای سنگین گاز بالاتر (+C2) را که بسیار باارزش است و می تواند خوراک پتروشیمی شود، جدا کنند.
وی با بیان این که از پیشنهاد مطرح شده از سوی بنیاد مستضعفان استقبال کردیم، گفت: با توجه به این که مدت زیادی از زمان تولید در میدانهای نار و کنگان به عنوان تامین کننده خوراک پالایشگاه گازی فجر جم میگذرد و تولید آنها رو به کاهش است؛ باید در باره این موضوع مطالعه بالادستی انجام شود تا از وضع تامین خوراک این پالایشگاه مطمئن شویم و سپس در باره ادامه فعالیتها برنامه ریزی صورت گیرد.
وزیر نفت با اشاره به امضای 2 تفاهمنامه شرکت ملی نفت و شرکت ملی گاز با شرکت انرژی گستر سینا (متلعق به بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی)، تصریح کرد: یکی از تفاهمنامهها به منظور بررسی نحوه تامین خوراک کامل پالایشگاه فجر جم و دیگری به منظور تفکیک خوراک یا خروجی و جداسازی مولکولهای سنگین است.
زنگنه، مدت زمان مطالعه این تفاهمنامه را 6 ماه اعلام کرد و افزود: در هر 2 مورد توافق شده است که از مشاوره شرکتهای بین المللی استفاده شود.
وی ادامه داد: پس از مشخص شدن نتایج مطالعات باید بر پایه این مطالعات و با پیشنهادی که بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی ارائه میدهد برای تاسیساتی که در آینده شرکت انرژی گستر سینا ایجاد خواهد کرد در زمینه طراحی مفهومی توافق حاصل شود.
زنگنه افزود: ان شاءالله تخصیص خوراک به بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی مشخص شود تا سرمایه گذاری را برای احداث واحدهای تفکیک و پتروشیمی آغاز کند.
از وضع کارکنان مدت موقت ناراضی هستیم
زنگنه در باره وضع کارکنان مدت موقت صنعت نفت و نارضایتی آنان از شرایط گفت: از شرایطی این کارکنان ناراضی هستیم؛ زیرا جمعی از کارکنان وضع خوبی ندارند؛ چند ماه است که در حال مطالعه روی این موضوع بودهایم و همین امروز برای بررسی وضع کارکنان مدت موقت جلسه داریم.
وزیر نفت با بیان این که بررسی و پیگیری وضع کارکنان صنعت نفت تداوم دارد، یادآور شد: رسیدگی به این مسئله کار پیچیده ای است؛ به هر حال زمانی بر مبنای تصمیمهای احساسی، اقدامهایی انجام شد که به این سادگی نمی شود شرایط را اصلاح کرد و در این زمینه با گرفتاریهای زیادی روبهرو هستیم.
زنگنه با بیان این که نیت ما کمک به وضع کارکنان است؛ گفت: این کار فرآینده سادهای ندارد بلکه کار پیچیده و سنگینی است که اصلاح آن نیاز به کار بیشتری دارد.
وزیر نفت در پاسخ به پرسشی درباره این که گروهی از کارکنان صنعت نفت با سابقه طولانی فعالیت در صنعت نفت وضع نامشخصی دارند، گفت: وضع آنا مشخص است و طبق قانون کار، فعالیت دارند؛ آنان خواهان بهبود شرایط حقوقی خود هستند و این موضوع نیز در حال بررسی است.
مهار چاه 147 رگ سفید زمانبر است
زنگنه در باره آخرین اقدامها برای مهار چاه 147 رگ سفید-2 گفت: همان طور که پیش تر گفته شد، کارها برای مهار آتش در حال انجام است و دو بخش دارد؛ نخست این که حفاری چاههای کمکی را آغاز کنیم و اکنون دکلها برای حفر چاههای کمکی بهمنظور مهار فوران و آتش چاه از پایین (Bottom Kill) برپا شده است و دوم اقدامهایی برای مهار فوران و آتش از سطح و دهانه چاه است که فعالیتهای در حال پیشرفت است، به این صورت که سعی کرده اند محیط پیرامون چاه را پاک سازی کنند و امکانات لازم نیز تامین شده است.
وزیر نفت تاکید کرد: همه سعی مان این است که همکاران ما با آرامش بتوانند در منطقه عملیاتی رگ سفید بدون وقوع اتفاقی، کار کنند. هم اکنون مهارگران تلاش میکنند اگر بتوانند از سطح چاه 147 میدان رگ سفید-2 را خاموش کنند و اگر این کار انجام نشد از کف بتوانیم چاه را مسدود کنیم که آن هم به موازات در حال انجام است.
زنگنه در باره زمان مهار آتش چاه گفت: نمی توانم زمان دقیقی برای این کار اعلام کنم؛ اما تیم عملیات مهار همه تلاش خود را برای کنترل فوران و اطفای حریق چاه 147 رگ سفید-2 انجام می دهند.
بیشتر اوپکیها موافق تمدید هستند
وزیر نفت در باره نشست عادی وزیران نفت و انرژی کشورهای عضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) در نهم آذرماه گفت: بیشتر پیشنهادها مبنی بر تمدید کاهش تولید است؛ اما تصمیم نهایی در نشست وزیران نفت و انرژی گرفته میشود.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا در صورت تمدید کاهش تولید اعضای اوپک، ایران دوباره از کاهش تولید مستثنی میشود؛ گفت: اگر کاهش تولید تمدید شود؛ مستثنی بودن ایران از کاهش تولید هم تمدید میشود.
زنگنه در پاسخ به گفتههای اخیر درباره قرارداد طرح توسعه فاز 11 پارس جنوبی با کنسرسیومی به رهبری شرکت فرانسوی توتال با بیان این که این اظهارات در باره قرارداد توتال بیمارگونه شده است؛ گفت: قرارداد ایران با کنسرسیومی به رهبری توتال یک قرارداد معتبر است و این قرارداد پیش میرود.
ارزان فروشی گاز به شرکت نروژی نداریم
وزیر نفت در باره ارزان فروشی گاز به شرکت نروژی اظهار کرد: کف قیمت گاز فروخته شده، قیمتی است که به مجتمعهای پتروشیمی عرضه میشود؛ اما قیمت گاز صادراتی به ترکیه، متفاوت است.
وی گفت: البته هر شرکتی بخواهد میتواند با آن قیمت سرمایه گذاری کند؛ اگر عدهای میگویند قیمت فروش گاز به شرکت نروژی پایین است؛ بنابراین ما باید مثلا حدود 60 متقاضی سرمایه گذاری برای مینی الانجیها داشته باشیم.
وزیر نفت تصریح کرد: کف قیمت، قیمت عرضه خوراک گاز به پتروشیمیهاست، ضمن اینکه قیمت اعلام شده عمومی است به این معنا که هر شرکتی که بخواهد میتواند با شرایط و ابلاغیهای که ما داریم سرمایه گذاری کند و مختص شرکت خاصی نیست.
زنگنه تصریح کرد: ما صادرات گاز نداریم؛ بلکه گاز را به یک واحد صنعتی می فروشیم و شرکت خریدار است که ال ان جی تولید شده را می فروشد.
مذاکرات قراردادی در حال انجام است
وی در پاسخ به این سوال که یکی از انتقادها به وزارت نفت، روند کند مذاکرات قراردادی است؛ گفت: مذاکرات قراردادی در حال انجام است؛ اگر می خواهید قرارداد امضا کنیم بعد بگویند چرا با خارجیها امضا می کنید از هم اکنون بگویند؛ یعنی یک عده به ما فشار می آورند که چرا تاخیر میکنید و یک عده هم فشار می آورند که چرا امضا کردید؟
زنگنه در باره مذاکرات طرح توسعه لایههای نفتی پارس جنوبی گفت: مذاکرات طرح توسعه لایههای نفتی پارس جنوبی به خوبی پیش رفت؛ اما به دلیل خرید شرکت دانمارکی مرسک از سوی توتال با مشکل بزرگ دیگری روبهرو شدیم؛ و این موضوع ما را کمی دچار اشکال کرد زیرا دو طرف (پیمانکار توسعه دهنده سمت ایرانی و قطری لایههای نفتی پارس جنوبی) شرکت توتال می شد؛ بنابراین این موضوع روند مذاکرات را با مشکل روبهرو کرد.
وی ادامه داد: شرکت مرسک از روند مذاکرات کنار نرفته است، اما ما با مشکلاتی روبهرو شدیم.
وزیر نفت افزود: افزون بر شرکتهایی که از گذشته برای توسعه لایههای نفتی پارس جنوبی دعوت شده بودند از چند شرکت دیگر هم دعوت کردیم، که بیشتر آنها رد کردند.
حضور معاون اول رئیس جمهوری در نشست سران جیییسیاف مسجل شد
زنگنه درباره وضع همکاری ایران با شرکتهای روسیه گفت: ما با تعدادی از شرکتهای روس یادداشت تفاهم امضا کردیم و مذاکرات در این بخش پیش می رود.
وی در پاسخ به این سوال که روسها اعلام کردهاند تمایل دارند تا 30 میلیارد دلار در ایران سرمایهگذاری کنند، اظهار کرد: شرکت روسنفت این موضوع را اعلام کرده است و ما هم علاقهمند به سرمایه گذاری آنها هستیم اما اکنون در مرحله یادداشت تفاهم هستند و باید به ما پیشنهاد بدهند که با توجه به این که زمان ارائه پیشنهادشان فرا نرسیده است؛ هنوز پیشنهاد خاصی به ما ندادهاند.
زنگنه در باره نشست سران مجمع کشورهای صادرکننده گاز اظهار کرد: چهارشنبه شب یا پنجشنبه (یکم یا دوم آذرماه) برای شرکت در این اجلاس خواهیم رفت که هم اکنون شرکت آقای جهانگیری، معاون اول رئیس جمهوری در این نشست مسجل است.
شرکت ملی نفت ایران و شرکت ملی گاز ایران برای بررسی و مطالعه امکان سنجی تامین پایدار خوراک پالایشگاه فجر جم با شرکت انرژی گستر سینا (متعلق به بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی) در حضور وزیر نفت و رئیس بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی امروز (دوشنبه، 29 آبانماه) دو تفاهمنامه همکاری امضا کردند.