به گزارش بانک و صنعت؛به این ترتیب بانک صنعت و معدن برای دومین سال پیاپی اولین بانک دولتی است که موفق به برگزاری مجمع عمومی عادی سالانه خود در طی سالجاری شده است.
بر همین اساس روابط عمومی بانک صنعت و معدن با دکتر سید علی حیدری معاون مالی و بین الملل این بانک در خصوص چگونگی انجام این فرایند و عملکرد این معاونت در مورد تهیه گزارشات و صورتهای مالی در موعد مقرر و اطلاع از روند شاخصهای مالی به گفتگو نشسته است که در ادامه می آید:
1- جنابعالی به عنوان معاون مالی و بین الملل بانک صنعت و معدن برگزاری مجمع عمومی عادی سالانه این بانک را چگونه دیدید؟ روند تهیه صورتهای مالی حسابرسی شده تلفیقی گروه و بانک برای دوره مالی منتهی به 1399/12/30 و شاخصهای مالی مهم بانک به چه صورت بود؟
همانطور که مستحضرید مشکلات ناشی از شیوع بیماری کرونا همچنان تداوم داشته و بعضاً گسترده تر نیز شده است و لذا این امر مهمترین عامل بازدارنده در فرایند تهیه و حسابرسی صورتهای مالی بانک برای مقطع 1399/12/30 بوده، لیکن همانند سنوات گذشته و با توجه به هدفگذاری ترسیم شده در بانک که می توان گفت تقریباً بلافاصله پس از خاتمه مجمع عمومی سال قبل صورت پذیرفت و به طور مستمر و مجدانه از سوی مدیرعامل محترم و سایر اعضای محترم هیات مدیره، این معاونت و مدیریت مالی بانک در طی یک سال اخیر پیگیری و کنترل گردید باعث شد تا با همت جمعی از همکاران ستاد و شعب بانک بالاخص تیم اصلی تعیین شده در اداره حسابگری و گزارشهای مالی بانک، بتوانیم بعنوان اولین بانک دولتی مجوز برگزاری مجمع عمومی را از بانک مرکزی ج.ا.ا اخذ و مجمع عمومی عادی سالانه جهت بررسی عملکرد سال مالی 1399 را در تاریخ 1400/04/26 برگزار نماییم. این در حالی است که این معاونت نسخه اولیه صورتهای مالی بانک را در پایان فروردین ماه سال جاری به حسابرس محترم تحویل داده بود و طبق برنامه زمانبندی پیش بینی برگزاری مجمع تا انتهای خردادماه سال جاری می گردید. لیکن به دلیل بخشنامه ابلاغی بانک مرکزی ج.ا.ا در اواسط اردیبهشت ماه سالجاری مبنی بر لزوم اعمال نرخهای جدید تسعیر ارز در دفاتر مالی بانکها و شرکتهای دولتی برای مقطع 30/12/1399 مجبور به اصلاح و بازنگری دفاتر مالی و بالتبع صورتهای مالی بانک شدیم که همین امر برنامه زمانبندی برگزاری مجمع را با یک ماه تأخیر مواجه ساخت. در هر حال، جا دارد از زحمات و تشریک مساعی بعمل آمده توسط سازمان محترم حسابرسی و اداره نظارت بانک مرکزی ج.ا.ا قدردانی و تشکر نمایم.
2- در مورد وضعیت شاخص های مهم و عملکردی در صورت های مالی بانک توضیح دهید؟
جمع کل درآمدهای بانک در سال 1399 نسبت به سال1398 معادل 90 درصد رشد داشته است که درصد قابل توجهی می باشد.
خالص سود سرمایه گذاریهای بانک که بخش عمده آن ناشی از سود سهام دریافتی از شرکتهای سرمایه پذیر بوده، در سال 1399 نسبت به سال 1398 از رشد 96 درصدی برخوردار بودیم.
در سال 1399 سهم درآمدهای کارمزدی از رشد نسبتاً خوبی برخوردار بوده که در مقایسه با سال 1398 معادل 80 درصد رشد داشته است.
مانده ذخایر مطالبات مشکوک الوصول بانک در پایان سال 1399 معادل 105،249 میلیارد ریال گردیده است. این در حالی است که مانده این ذخایر در ابتدای سال 1397 معادل 45،334 میلیارد ریال بوده، لذا مشاهده می شود که صرفاً در طی 3 سال اخیر بانک جمعاً نسبت به شناسایی هزینه ذخیره مطالبات مشکوک الوصول به میزان 59،915 میلیارد ریال اقدام نموده و این امر باعث افزایش 132 درصدی مانده این ذخایر در پایان سال 1399 در مقایسه با ابتدای سال 1397 شده است. بدیهی است مصوبات و ابلاغیه های نهادها و مراجع بالادستی نیز در نحوه برخورد با تسهیلات گیرندگان و لذا اعمال ذخیره مطالبات مشکوک الوصول در دفاتر بانک تأثیرگذار بوده است. در هر حال، بانک صنعت و معدن توانسته است به نسبت مطلوب حد کفایت ذخایر مطالبات مشکوک الوصول 65/1 درصد در مقطع 1399/12/30 دست یابد.
3- وضعیت حسابهای فیمابین بانک و صندوق بازنشستگی کارکنان بانکها و پرونده های مالیاتی بانک را به چه صورت ارزیابی می کنید؟
حسابهای فیمابین بانک و صندوق بازنشستگی کارکنان بانکها کاملاً شفاف و به روز بوده و از حیث اعمال ذخایر مکفی تعهدات اکچوئری و عدم وجود بدهی معوق به صندوق در وضعیت مطلوبی قرار دارد.
پرونده های مالیاتی بانک نیز از وضعیت مطلوبی برخوردار می باشد. به نحویکه از حیث مالیات عملکرد، مفاصا حساب مالیاتی تا پایان سال 1395 صادر شده و پیگیری مستمر از اداره کل امور مالیاتی مؤدیان بزرگ برای حل و فصل مالیات عملکرد سالهای 1396 لغایت 1398 نیز در دستور کار قرار دارد. همچنین از حیث مالیات موضوع ماده 17 قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر و ارتقای نظام مالی کشور، مفاصا حساب مالیات سالهای 1395، 1396، 1397 صادر گردیده و هنوز برگ تشخیص مالیات سالهای 1398 و 1399 به بانک ابلاغ نشده است. در سایر امور مالیاتی نیز تلاش این معاونت بر حل و فصل سریع و کارشناسی پرونده ای مفتوح در تعامل سازنده با سازمان امور مالیاتی می باشد.
4- وضعیت صورت سود و زیان بانک برای دوره منتهی به پایان سال مالی 1399 را تشریح بفرمایید؟
با عنایت به اهداف ترسیم شده در برنامه خروج از زیان دهی بانک در راستای تحقق تکلیف مجمع عمومی، زیان انباشته بانک از مبلغ 12،645 میلیارد ریال در پایان سال 1397 به مبلغ 5،634 میلیارد ریال در پایان سال 1399 کاهش یافته است که خود نشانگر شاخصهای عملکردی مناسب بانک در طی سالهای 1398 و 1399 می باشد.
5- چه اقدامات دیگری در دستور کار این معاونت قرار دارد؟
همکاری اثربخش با بانک مرکزی ج.ا.ا در کنار سایر بانکهای دولتی و خصوصی کشور در راستای تحقق عملکرد بهینه سامانه های نوین پرداخت بین بانکی از قبیل چکاوک، ساتنا، پایا، شتاب، سیما، سپام و... و همچنین اجرای سریع و دقیق قانون جدید صدور چک از دیگر برنامه های در دستور کار این معاونت می باشد.
در طی سال 1399 بانک از محل منابع ریالی داخلی خود نسبت به خرید اوراق خزانه اسلامی در قالب دستورالعمل عملیات بازار باز ابلاغی از سوی بانک مرکزی ج.ا.ا. اقدام نموده است.
همانطور که مستحضرید، بخش عمده ای از امور و فعالیتهای جاری بانک به طور سیستمی و منظم در مقاطع مشخص به بانک مرکزی ج.ا.ا ، وزارت امور اقتصادی و دارایی و سایر مراجع مرتبط بالادستی گزارش می شود. در این ارتباط نیز عملکرد بانک در حوزه های سیستمی همچون بارگذاری اطلاعات مورد نیاز در سامانه های مهتاب و سمات بانک مرکزی ج.ا.ا ، سامانه سماد مرکز مدیریت و بدهی وزارت امور اقتصادی و دارایی، سامانه شفافیت اطلاعات مالی مستقر در پایگاه اینترنتی بانک صنعت معدن، سامانه بنکو بعنوان سیستم مالی اصلی و سایر سامانه های مالی بانک توسط بازرسین ذیربط بررسی و کنترل و عملکرد آنها اغلب مورد تأیید کامل قرار گرفته است.
سودهای علی الحساب و قطعی سهم دولت در مواعد مقرر سالانه وفق مفاد ماده (44) قانون محاسبات عمومی کشور بطور منظم و متوالی پرداخت شده است .
در پایان جا دارد از تمامی همکارانم در بانک صنعت و معدن تشکر کنم و همانگونه که استحضار دارید این بانک درشاخص های عمومی و اختصاصی در ارزیابی که از سوی جشنواره شهیدرجائی صورت گرفته بعنوان بانک برتر انتخاب شده که به همه همکارانم تبریک عرض می کنم و با توجه به اینکه امسال از سوی مقام معظم رهبری سال تولید، پشتیبانی ها و مانع زدایی ها نام گذاری شد ، بتوانیم خدمت بهتر و مناسب تری به کارآفرینان کشور داشته باشیم .