همه کارشناس های اقتصادی اعتقاد دارند که از دلایل مهم رشد بیکاری و یا به عبارت دیگر عدم اشتغالزایی مشکل نقدینگی است. البته مشکل تحریم های اقتصادی برای ایران اسلامی مشکلاتی در عرصه پول و اعتبار ایجاد کرده و کسی منکر آن نیست، اما با قاطعیت می توان گفت ، با مدیریت ، برنامه ریزی و بهره مندی از مدیران کارآمد به دور از رابطه و رانت می توان با همین پولها و اعتبارات فضای اشتغال را دگوگرن ساخت و خواسته های مردم و رهبری را جامه عمل پوشاند.
از جمله مراکزی که در این خصوص کوتاهی کرده و می کنند، سیستم بانکی کشور است که همان منابع خود را به سمت زمین و مسکن و سکه و سرمایه گذاری های دیگر سوق داده و مانند یک بنگاه اقتصادی معمولی عمل می کنند ، در حال که نقش بانک در هر کشوری پشتیبانی از تولید و ایجاد اشتغال است.
در ایران با بیش از 70 یا 80 عنوان بانک دولتی و بخش خصوصی و موسسه های اعتبار در صورتی که این شبکه و سیستم نظام مند و با نظارت دقیق عمل کند، اشتغال فراوانی ایجاد خواهد شد، اما بسیاری از موسسه های مالی حتی در قد و قامت یک صرافی ظاهر شده و دلار و یورو خرید و فروش و جا به جا می کنند.
باید در مجلس ، دولت و دیگر سازمان های مسئول ترتیبی اتخاذ شود تا سیستم بانکی کشور به سمت تولید مفید و موثر و سرمایه گذاری های ماندگار و در عین حال اشتغال زا حرکت کنند.
بیکاری جوانان و ازدواج نکردن آنها " عدم امکان ازدواج" که سن ازدواج را حتی به مرز 40 سال سوق می دهد و تبعاتی که این بیکاری در جامعه دارد به واقع یک بحران عظیم یا یک سونامی است که چنانچه ادامه یابد در سالهای آینده ، کشور را دچار دردسری عظیم خواهد کرد.
بسیاری از علمای حوزه و مسئولان دلسوز و به ویژه مقام عظمای ولایت در این خصوص دغدغه بسیار دارند و تاکید موکد می کنند که برای حل این مشکل و معضل که حل شدنی است، چاره اندیشی شود.
رهبر معظم انقلاب اسلامی در باره اشتغال در جامعه معتقدند که: الان مسئله ی اشتغال حقیقتا جزو چند مسئله ی درجه ی
اول ماست. امروز مسئله ی اشتغال در کشور ما یک مسئله ی بسیار مهم و اساسی است و اگر برنامه ریزی خوب و کارآمد و عمل جدی دنبال این عنوان وجود داشته باشد، به وضوح مشکلات به تدریج کاهش پیدا خواهد کرد. پرداختن به مسئله ی اشتغال و فعالیت تولیدی و مفید، وظیفه ای است که از معنا و مفهوم جمهوری اسلامی می جوشد. پرداختن به مسئله ی اشتغال یکی از مهمترین گره گشایی ها در کار مردم است و گره گشایی، سیره ی علوی است. محور همه ی سیاستهای کلان اجرایی باید ایجاد اشتغال در کل کشور باشد. معنای اشتغال این است که جوان مستعد آماده ی به کار، فرصت تلاش و فعالیت به دست بیاورد تا هم نیاز شخصی خود را از این راه برطرف کند و هم به پیشرفت و آبادانی کشور و رونق اقتصادی آن کمک کند.
با این یاد آوری بسیار مهم به مسئول نظام و مجریان کشور ، آمید است که با برنامه ریزی ، نظارت و دقت در این حوزه بزودی شاهد تحولاتی خوب در این عرصه باشیم.
محمد بینا واجارگاهی.