به گزارش پایگاه تحلیلی خبری بانک و صنعت ,اداره کل مقررات، مجوزهای بانکی و مبارزه با پولشویی بانک مرکزی در قالب بخشنامهای، کتاب «پیشگیری از پولشویی و تامین مالی تروریسم، راهنمای عملی برای ناظران بانکی» که در سال 2009 بانک جهانی آن را منتشر کرده، را به تمامی بانکها و موسسات اعتباری ارسال کرد.
در این بخشنامه آمده است: همان گونه که استحضار دارند یکی از مفاهیمی که طی دهه های اخیر به ادبیات مالی جهان راه یافته است، مقوله مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم است.
تاثیر و تبعات منفی این دو موضوع بر اقتصاد کشورها و نیز بر اقتصاد بین المللی و امنیت جهانی به حدی گسترده و اثر گذار است که نهادهای بین المللی و مراجع تخصصی متعددی در سراسر جهان، مبارزه با این دو پدیده شوم را وجهه همت خودساخته و با گسترش ادبیات نظری، تدوین استانداردها، پیشنهاد رویههای نظارتی، انتشار تجربیات عملی و تقویت همکاری های بینالمللی، تلاش وافری را مصروف کرده اند تا احتمال سوء استفاده از نهادهای مالی را به حداقل ممکن کاهش دهند.
در بسیاری از مواقع، جرایم یاد شده توسط اشخاصی به اجرا در می آیند که بسیار باهوش، متخصص و دارای تحصیلات عالیه بوده و در فرآیند ارتکاب جرم، از روش های پیچیده عملیاتی و فنآوریهای روز بهره می گیرند. از این رو، از این جرایم به عنوان جرایم یقه سفیدان یاد می شود، چرا که در بسیاری از مواقع، ارتکاب آنها مستلزم بهرهگیری از متخصصین خبره است. این ویژگی در روی دیگر خود وظیفه و الزام سنگینی را متوجه مراجع حاکمیتی و نظارتی کشورها در مقابله با آنها میکند و آن همانا، لزوم بهره گیری از افراد باهوش، متخصص، تحصیلکرده و نیز به کارگیری روش ها، تجهیزات، نرم افزارها، بانک های اطلاعاتی و ... و همکاری گسترده مراجع ملی و حتی بین المللی است، چرا که از دیگر ویژگی های جرایم یاد شده، یکی هم این است که آنها جرایمی فراملی بوده و به مرزهای جغرافیایی کشورها محدود نمیشوند.
در این راستا، بانک جهانی نیز در سال jQuery15203964042770245372_1394347954976?? میلادی اقدام به انتشار کتابی با عنوان « پیشگیری از پولشویی و تامین مالی تروریسم، راهنمای عملی برای ناظران بانکی» نمود که با توجه به ویژگیهای منحصر به فرد این کتاب، ترجمه آن به یکی از کارشناسان اداره مبارزه با پولشویی بانک مرکزی سپرده شد که نتیجه کار ایشان، به پیوست تقدیم حضور میشود.
این کتاب، که توسط گروهی از کارشناسان بانک جهانی به رشته تحریر درآمده است، بر آن است تا افزون بر معرفی دو مقوله پولشویی و تامین مالی تروریسم و شیوه مبارزه با آنها، به طرح مبسوط مباحث نظری در این زمینه پرداخته و با ارائه نتایج حاصل از بررسی میدانی سیستم های نظارتی کشورهای مختلف از جمله چین، سنگاپور، مالزی، بلژیک، ایتالیا، اسپانیا، هلند و کره جنوبی؛ نمونه هایی واقعی از آنچه که در عمل رخ داده است و نیز شیوه رفتاری آن کشورها در مواجهه با موقعیت های یاد شده، به خوانندگان کتاب و به ویژه، ناظران بانکی سراسر دنیا ارائه کند. امری که قطعاً این امکان را برای ناظران بانکی و دیگر اشخاص ذیربط فراهم میآورد تا با استفاده از تجربیات ناظران دیگر کشورها، موقعیتهای مشابه را با جامعیت بیشتری تجزیه و تحلیل نموده و یا در مواجهه با مسائل بدیع، با بینش کاملتری که برآمده از تجربیات مذکور است، به حل مشکلات بپردازند.
نویسندگان این کتاب تلاش کرده اند تا این کتاب را به یک راهنمای عملی برای حل مسائل عملی و استراتژیک نظارتی تبدیل کنند. آنها تمام جنبههای نظارتی، اعم از اهداف نظارت برای طراحی و انجام برنامه های نظارت حضوری و غیر حضوری و همکاری با مقامات داخلی و بین المللی دست اندرکار مبارزه با پولشویی/تامین مالی تروریسم برای وضع و اعمال مجازاتها را نیز مورد نظر قرار دادهاند.
امید است ترجمه این کتاب که با حمایت و پشتیبانی مقامات عالی رتبه بانک مرکزی و همکاری صمیمانه اداره روابط عمومی این بانک به زیور طبع آراسته شده است، بتواند نقشی موثر در توسعه و تعمیق ادبیات مبارزه با پولشویی و تامین مالی تروریسم در میهن عزیزمان ایران داشته باشد.