به گزارش بانک و صنعت به نقل از پایگاه خبری اتاق ایران ، وحید شقاقی شهری، اقتصاددانبا تاکید بر اینکه نظام اقتصادی بازتولید ثروت در ایران فلج است و کار نمی کند؛ می گوید: سه نظام بانکی، مالیاتی و یارانه ای برای بازتولید ثروت و درآمد همه ایرانی ها کار نمی کند و تنها در جهت منافع ثروتمندان حرکت می کند. در همه جای دنیا زمانی که تورم رخ می دهد بار تورمی بر دوش ثروتمندان است و این سه نظام کلیدی (نظام بانکی، مالیاتی و یارانه ای) به درستی عمل می کنند اما در ایران بار تورم بر دوش دهک های کم درآمد جامعه است
شقای شهری در گفت وگو با «پایگاه خبری اتاق ایران» می افزاید: در ایران مالیات بر ثروت و مالیات بر درآمد وجود ندارد و این موضوع نیز باعث می شود تا رشد تورم به نفع ثروتمندان تمام شود و فردی که در ایران دارای چندین بنگاه و خانه و خودرو و... است با افزایش تورم هر روز ثروتمندتر می شود و بار تورمی باز هم بر دوش دهک های کم درآمد جامعه خواهد بود.
او می گوید: به آماری که در سال 1394 در خصوص خانوارهای ایرانی دهک سوم زیر خط فقر منتشر شده، نگاه کنید؛ در این تاریخ اعلام شد که 34 درصد از خانوارهای ایرانی با معیار دهک سوم زیر خط فقر هستند و در صورتی که این آمار امروز به روز شود قطعا این رقم به بیش از 60 درصد افزایش خواهد یافت. در اقتصادی که نظامات بازتولید ثروت و درآمد آن معیوب است فشار تورمی تحریم ها و ضعف مدیریت اجرایی همه بر دوش دهک های کم درآمد آن است.
استاد اقتصاد دانشگاه خوارزمی ادامه می دهد: در دهه 90 رکود بزرگی سراسر کشور را فرا گرفت. میانگین رشد اقتصادی طی این سال ها صفر شد و 7 دهک درآمدی ما بیشترین هزینه را از حیث تحریم ها و چالش های اقتصادی تحمل کردند و می توان گفت در این شرایط سخت تنها دو دهک بالایی جامعه منتفع شدند. عملا قدرت خرید ایرانیان در دهه 90 به شدت افت کرد و نظام مالیاتی که باید در این مدت خوب عمل می کرد، تنها با هدف کسب درآمد فعالیت کرد و ماموریت باز تولید ثروت در آن مغفول ماند.
شقاقی شهری از تجربه دنیا می گوید: در همه جای دنیا وظیفه اصلی نظام های مالیاتی بازتولید ثروت در جامعه است. در کشورهایی که نظام مالیاتی به درستی کار می کنند، فشار بر دوش ثروتمندان است و آنها باید نرخ های بالای مالیاتی را بپردازند. در ایران مالیات بر درآمد و ثروت وجود ندارد و ثروتمندان ما از تورم بالا لذت می برند ضمن آنکه نظام بانکی و یارانه ای نیز در اختیار ثروتمندان است و این افراد از یارانه پنهان 20 برابر بیشتر از دهک های پایین جامعه منتفع می شوند زیرا از حامل های انرژی ارزان قیمت برای خودروها و خانه های خود بهره می برند.
او با اشاره عوامل اثرگذار در نرخ تورم می گوید: بخشی از تورم حاصل از رشد نقدینگی و بخشی دیگر حاصل بی انضباطی های مالی دولت است ضمن آنکه تورم حاصل از کسری های بودجه دولت نیز کم نیستند اما بخشی از تورم در اقتصاد کشور ساختاری است و به دلیل ضعف نظام بهره وری و مدیریت اقتصادی در کشور به وجود می آید. بخشی از علل تورم نیز به تورم وارداتی و تورم حاصل از نوسانات ارزی برمی گردد، عامل دیگری که در تورم موثر است حاصل از انتظارات و نااطمینانی ها درخصوص آینده اقتصاد کشور است.
او به وضعیت امروز اقتصاد ایران اشاره می کند: سال 1400 در اقتصاد ایران یک سال مبهم است. ما باید امیدوار باشیم که در ماه های آینده بخشی از تورم کنترل می شود اما عوامل دیگر همچنان سرجای خود باقی است و در صورتی که خواستار کنترل تورم هستیم و می خواهیم تورم را مهار کنیم فارغ از بحث انتظارات تورمی باید عوامل دیگر تورم را نیز مهار کنیم اما آن گونه که شرایط اقتصادی ایران نشان می دهد بحث انتظارات حاصل از بی اعتمادی ها از آینده اقتصاد ایران کاهش پیدا کرده است.
شقاقی شهری تاکید می کند: براساس برآوردهای مرکز آمار ایران امسال کسری تراز عملیاتی حدود 400 هزار میلیارد تومان است و دولت و مجلس در لایحه بوجه پیش بینی کرده اند که از طریق فروش اوراق و سهام شرکت های دولتی و اموال و دارایی های دولت تامین مالی می کنند و با توجه به اینکه بازار سرمایه در حال حاضر کشش لازم را ندارد مطمئنا این کسری بودجه پابرجا خواهد بود و می تواند منجر به بی انضباطی مالی و کسری بودجه شود که یکی از عوامل مهم افزایش نرخ تورم در سال جاری خواهد بود.
به گفته شقاقی شهری اگر منابع بلوکه شده ایران آزاد نشود و بی انضباطی مالی باقی بماند و دولت درخواست منابع مالی از بانک مرکزی و سایر بانک ها داشته باشد، برداشت ریالی از صندوق توسعه ملی ادامه پیدا کند، بحث رشد نقدینگی که ریشه اصلی تورم است ادامه پیدا می کند و تورم بیشتری را از این مسیر به اقتصاد ایران تحمیل می کند.
او تاکید می کند: اقتصاد ایران به اصلاحات ساختاری نیاز دارد و تا زمانی که اصلاحات ساختاری در اقتصاد ایران اتفاق نیفتد، همچنان درجه فساد بالا خواهد بود و با این میزان از فساد سرمایه های فیزیکی، انسانی و اجتماعی از بین می رود، و دلسردی به وجود می آید و بهره وری پایین خواهد آمد و مشکلات اقتصاد کلان ادامه خواهد داشت. او معتقد است: یکی از اقداماتی که دولت سیزدهم باید انجام دهد، انجام اصلاحات ساختاری در راستای ریشه کن کردن فساد اقتصادی است که باید برای این هدف برنامه مشخصی را آماده کند.